Volosday.gr - Το ενημερωτικό site της Μαγνησίας > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > Τοπικά > Βόλος > Εφιάλτης δίχως τέλος η ανεργία στον Βόλο
Με 22.162 εγγεγραμμένους ανέργους «έκλεισε» το 2018 – 10.003 άτομα εκτός εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τα μητρώα του ΟΑΕΔ
Τοπικά ο μεγάλος αριθμός των ανέργων στις λίστες του ΟΑΕΔ αποτυπώνει μέρος των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει λάβει η ανεργία στη Μαγνησία, συνέπεια της παρατεταμένης κρίσης και της αποεπένδυσης. Οσο δεν υφίσταται το κίνητρο των επενδύσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τα στοιχεία θα είναι αποθαρρυντικά.
Εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων των παραγωγικών φορέων τοπικά, αλλά και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις, τους επόμενους μήνες του 2019 θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας και άλλοι εργαζόμενοι και ενώ ήδη η ανεργία παραμένει καθηλωμένη στη Μαγνησία στο 30% μετά το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και την αδυναμία απορρόφησης του εργατικού δυναμικού από επιχειρήσεις ισοδύναμες, με αυτές που έβαλαν λουκέτο ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετακομίζοντας σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και αφορούν στην τελευταία επίσημη καταγραφή στον Νομό Μαγνησίας (δεν περιλαμβάνονται οι Βόρειες Σποράδες) το σύνολο των ανέργων παραμένει σταθερά πάνω από 19.000 άτομα και αυτό προκύπτει μόνο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο του 2018. Δηλαδή, πρόκειται για έναν συνολικό αριθμό, που αφορά στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους και όχι το πραγματικό τους σύνολο, το οποίο εκτιμάται πως είναι μακράν μεγαλύτερο, καθώς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι δεν θεωρείται άνεργος ένας άνθρωπος ο οποίος έτυχε να κάνει κάποια μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μεροκάματα…
Ετσι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον νομό, που ανέρχεται σε 22.162 άτομα, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας τον Δεκέμβριο 2018 καταγράφηκαν 19.587 άτομα, ενώ άλλα 2.575 άτομα έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ για να πάρουν μόρια για διαγωνισμούς του Δημοσίου και για να τύχουν άλλων ελαφρύνσεων. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν δουλειά, 10.003 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών στο ΚΠΑ Βόλου και στο ΚΠΑ Αλμυρού, ενώ 9.874 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών στα δύο προαναφερθέντα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Οι άνδρες ανέρχονται σε ποσοστό 35,95% και οι γυναίκες στο 64,05%.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον Δεκέμβριο του 2018 αντίστοιχα ανήλθε σε 2.575 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε ποσοστό 37,20% και οι γυναίκες σε ποσοστό 62,80%.
«Θύλακας» ο Βόλος
Από τα αναλυτικά στοιχεία του συγκεντρωτικού πίνακα για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, διαπιστώνεται πως ο καλλικρατικός Δήμος Βόλου παραμένει ο μεγαλύτερος «θύλακας» ανεργίας στον νομό, αφού εδώ συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος όγκος εργατικού δυναμικού, που πληρώνει «το μάρμαρο» της αποβιομηχάνισης.
Ετσι το 2018 και ο μήνας Δεκέμβριος στον Δήμο Βόλου «έκλεισε» με 16.879 εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία και άλλα 2.203 άτομα που είναι καταχωρημένα στα μητρώα του ΟΑΕΔ για άλλους λόγους, όπως προαναφέρθηκε. Ακολουθεί ο Δήμος Αλμυρού, όπου τον Δεκέμβριο του 2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία είναι 1.258 άτομα και άλλα 147 άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των μη αναζητούντων. Στην 3η θέση είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, όπου στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι καταχωρημένοι 678 άνεργοι που ψάχνουν για εργασία και 96 άτομα που ενδιαφέρονται για να έχουν μοριοδότηση και φοροελαφρύνσεις. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ακολουθεί με 514 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία και 83 άτομα στην άλλη κατηγορία (μη αναζητούντων απασχόληση) και τέλος ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου όπου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι 258 και ψάχνουν για δουλειά, ενώ 46 άτομα δεν αναζητούν εργασία, αλλά παραμένουν στον ΟΑΕΔ θέλοντας να αξιοποιήσουν άλλα «προνόμια».
Ελάχιστοι λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον Δεκέμβριο (αφορά στον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) στο ΚΠΑ Βόλου ήταν 2.151 άνεργοι, από τους οποίους 1.258 άτομα είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 893 είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε ποσοστό 36,43% και οι γυναίκες σε 63,57%. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2018 υποβλήθηκαν και 309 νέες αιτήσεις επιδότησης ανεργίας.
Στο ΚΠΑ Αλμυρού αντίστοιχα επιδοτούνται συνολικά από το ταμείο ανεργίας 198 άτομα, στην κατηγορία των λοιπών είναι 154 άνεργοι και από επισιτιστικά επαγγέλματα 44 άτομα. Επίσης κατατέθηκαν 27 νέες αιτήσεις για να λάβουν το ταμείο ανεργίας.
Το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλότερο στις γυναίκες και στους νέους, ακόμη και σε αυτούς με υψηλή εξειδίκευση, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι παραμένουν η πλειονότητα του συνόλου των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ στον Βόλο που αναζητούν εργασία.
Καθοριστικός παράγοντας για την υψηλή ανεργία η έλλειψη επενδύσεων στον Βόλο και την ευρύτερη Μαγνησία. Οι νέες θέσεις που δημιουργούνται αφορούν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, την εστίαση και τον τουρισμό και σε πολύ μικρότερο βαθμό σε μικρές επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες.
Εποχικοί εργαζόμενοι – άνεργοι
Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους, μία άλλη μεγάλη κατηγορία που εντοπίζεται στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι οι εποχικά εργαζόμενοι, που ανήκουν κυρίως στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο και για τους οποίους μόλις τελειώνει το καλοκαίρι ξεκινά ο εφιάλτης της ανεργίας.
Οι οκτώ στους δέκα υπαλλήλους στον τουρισμό απασχολούνται περιστασιακά. Κάνουν εποχικές δουλειές, έρχονται και μόλις η καλοκαιρινή σεζόν φτάνει στο τέλος της κάθε χρόνο επιστρέφουν για τουλάχιστον έξι μήνες στον «πάγκο της ανεργίας», αναγκασμένοι να κάνουν κουμάντο με τα ελάχιστα έσοδα του καλοκαιριού.
Oι περισσότεροι δεν δικαιούνται καν το επίδομα ανεργίας, αφού δουλεύουν κάθε χρόνο για λιγότερους από δώδεκα μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις η εργασία είναι αδήλωτη και έτσι ακόμα και το τρίμηνο επίδομα εποχικής εργασίας που προβλέπεται κάνει «φτερά».
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ