Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 18:59
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Lafarge «λάδωνε» το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο χρηματοδότησης των εμπολέμων πλευρών στη Συρία από το γιγαντιαίο γαλλο-ελβετικό  όμιλο Lafarge-Holcim έφερε στο φως η «Le Monde».
Η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει συγκεκριμένα τους μηχανισμούς με τους οποίους η μητρική μεταξύ άλλων και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας «Ηρακλής», πλήρωνε επί σειρά ετών (και) το Ισλαμικό Κράτος για να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Χαλέπι, το οποίο είχε χρυσοπληρώσει για να το εκσυγχρονίσει.
Έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2016 η Lafarge αναγκάστηκε τον περασμένο Μάρτιο να παραδεχθεί ότι είχε «εμμέσως χρηματοδοτήσει ένοπλες ομάδες στη Συρία» καθώς, «η γαλλική εταιρεία επιθυμούσε να διατηρήσει πάση θυσία σε λειτουργία το εργοστάσιο τσιμέντου στη Τζαλαμπίγια την περίοδο 2013-2014, ενόσω μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία», όπως γράφει η «Le Monde». Σημειωτέον ότι η Lafarge συγχωνεύθηκε με την ελβετική Holcim το 2015.
Ενώπιον των ανακριτών ο πρώην γενικός διευθυντής λειτουργιών της Lafarge Κριστιάν Ερό αναγνώρισε ότι ο όμιλος υπέκυψε σε έναν εκατέρωθεν εκβιασμό, σύμφωνα με τα έγγραφα των οποίων έλαβε γνώση η «Le Monde», η οποία εξηγεί ότι η Lafarge δαπάνησε 680 εκατ. δολάρια για να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει το εργοστάσιο στη Τζαλαμπίγια τα πρώτα τρία χρόνια μετά την εξαγορά του, το 2007. Για το λόγο αυτό ο γαλλικός όμιλος έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το διατηρήσει σε λειτουργία και εν πάση περιπτώσει άθικτο από τον πόλεμο.
Στις 29 Ιουνίου 2014, ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διακήρυξε την εγκαθίδρυση του Χαλιφάτου σε μια μεγάλη εδαφική περιοχή της Συρίας, στην οποία βρίσκεται και το εργοστάσιο της Lafarge. Κατά τη γαλλική εφημερίδα, την ίδια εκείνη ημέρα (την 29η Ιουνίου δηλαδή) ένα στέλεχος του εργοστασίου της Lafarge στη Τζαλαμπίγια ενημέρωσε με mail τους ανωτέρους του ότι είχε κλείσει ραντεβού με έναν «υπεύθυνο του Ισλαμικού Κράτους» για να διαπραγματευθεί την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανική μονάδα.
20.000 δολ. για τα μπλόκα
 «Ως εκ τούτου η Lafarge χρησιμοποίησε έναν ενδιάμεσο για να εξασφαλίσει από το Ισλαμικό Κράτος την άδεια διέλευσης των εργαζομένων της από τα σημεία ελέγχου των φρουρών του Ισλαμικού Κράτους», σχολίαζε την περασμένη Τετάρτη η Ματίλντ Γκολά της «Le Figaro». Ο Σύρος ενδιάμεσος που ήλθε σε επαφή με στέλεχος της Lafarge ήταν μάλιστα γιος του πρώην υπουργού Άμυνας του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος αποστάτησε για να ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Ο εν λόγω μεσολαβητής φέρεται να μοίραζε από 80.000 έως 100.000 δολάρια κάθε μήνα σε αξιωματούχους του Ισλαμικού Κράτους και σε άλλες ομάδες ενόπλων για να εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Lafarge. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Libération» και της ιστοσελίδας «Mediapart» ο άνθρωπος που μεσολαβούσε μεταξύ της γαλλικής εταιρείας και του Ισλαμικού Κράτους είναι ο Ζαν-Κλοντ Βεγιάρ πρώην πεζοναύτης, υποψήφιος με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Παρίσι και μέχρι σήμερα υπεύθυνος ασφαλείας του ομίλου Lafarge-Holcim.
Κατά τη «Le Monde», συνολικά η τσιμεντοβιομηχανία δαπάνησε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες ομάδες εμπολέμων. Από τα χρήματα αυτά, κατά τη γαλλική εφημερίδα, 5 εκατ. συριακές λίρες (20.000 δολάρια) κατέληγαν κάθε μήνα στα χρηματοκιβώτια του Ισλαμικού Κράτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της συριακής θυγατρικής της Lafarge έως τον Ιούνιο του 2014, Μπρουνό Πεσέ, δήλωσε στους ανακριτές ότι είχε δει να αναγράφεται η λέξη Daesh, δηλαδή Ισλαμικό Κράτος, σε εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανικής μονάδας. Ερωτηθείς από τους ανακριτές «έχετε ιδέα πόσα χρήματα προορίζονταν για το Daesh;», ο Πεσέ απάντησε: «Επρόκειτο για ποσά της τάξεως των 20.000 δολαρίων μηνιαίως».
«Κρατήστε γερά»

Πάντα κατά τις πληροφορίες της «Le Monde», την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο γαλλικός όμιλος διατηρούσε τακτικές επαφές με τις γαλλικές αρχές οι οποίες είχαν εγκρίνει την πολιτική της πάση θυσία διατήρησης της παρουσίας του στη Συρία. Σύμφωνα με τον Κριστιάν Ερό, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε συστήσει στη Lafarge «να κρατήσει τη θέση της στη Συρία και όλα θα ρυθμιστούν».
Το υπουργείο είχε διαμηνύσει επίσης στην εταιρεία, κατά τον πρώην διευθυντή λειτουργιών, ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν μπορούμε να πηγαινοερχόμαστε, είμαστε αγκυροβολημένοι εκεί και αν σηκωθούμε να φύγουμε κάποιοι άλλοι θα έρθουν στη θέση μας…».
Η «Le Monde» υπογραμμίζει, πάντως, ότι οι υπεύθυνοι του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια δεν είχαν ενημερώσει κανένα διπλωματικό υπάλληλο για τα λύτρα που πλήρωναν στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ανακρίσεις, για την ώρα μόνο τρία στελέχη της Lafarge έχουν ομολογήσει ότι γνώριζαν τις πρακτικές της εταιρείας στη Συρία.
«Είναι, όμως, προφανές ότι και άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης κάλυψαν το ζήτημα», αποφαίνεται η έκθεση των γαλλικών αρχών που αποκάλυψε η «Le Monde». Μεταξύ αυτών που είχαν γνώση αλλά προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση αναφέρονται στην έκθεση «ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μπρουνό Λαφόντ, ο διευθυντής ασφαλείας Ζαν Κλοντ Βεγιάρ και κάποιοι μέτοχοι».
Είναι εξίσου προφανές ότι γνώση της υπόθεσης είχαν και στελέχη των γαλλικών κυβερνήσεων της περιόδου για τα οποία, όμως, ο γαλλικός τύπος δεν κάνει λόγο. Εν τέλει οι «συμβιβαστικές πρακτικές» της Lafarge στον πόλεμο της Συρίας δεν απέτρεψαν την κατάληψη του εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια από τους τζιχαντιστές το Σεπτέμβριο του 2014.
Αλέξανδρος Καψύλης





ΠΗΓΗ: in.gr