Στις 4.000 ανέρχονται οι πολύτεκνες οικογένειες στη Μαγνησία που δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Προχθές στο ξενοδοχείο «Ξενία» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης για τις νέες πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που αρίστευσαν, καθώς και τους περυσινούς υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Ιερά Μονή Μεγίστης Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράππα ανέφερε πως «οι πολύτεκνες οικογένειες είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, πορεύονται με ηρωική ανθεκτικότητα και στέκονται όρθιες θυσιάζοντας πολλά πράγματα για την πρόοδο των παιδιών τους. Μια πρόοδος που αποτυπώνεται και στον αριθμό των μαθητών που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση και άγγιξαν τους 400. Άλλωστε να σημειώσουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών από τις πολύτεκνες οικογένειες αρίστευσαν, χωρίς να κάνουν ούτε μια ώρα φροντιστήριο, γιατί οι γονείς τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Είναι ένα στοιχείο του αγώνα που κάνουν οι πολύτεκνοι οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν τη βοήθεια της πολιτείας».
Η κ. Πράππα στο σημείο αυτό ανέφερε πως «τα πολυτεκνικά επιδόματα έχουν καταργηθεί, δεν υπάρχει η πολυτεκνική σύνταξη, ενώ μπήκε εισοδηματικό πλαφόν στις μετεγγραφές των παιδιών πολυτέκνων στα πανεπιστήμια. Επίσης έχει καταργηθεί και η δυνατότητα που δόθηκε για μια τριετία από το 2009-2012 σύμφωνα με την οποία όσοι γονείς με τρία παιδιά αποκτούσαν και τέταρτο, τότε ο αδιόριστος εκπαιδευτικός διοριζόταν αμέσως στο δημόσιο. Όταν εφαρμόστηκε εκείνο το σωστό μέτρο, 2.500 παιδιά γεννήθηκαν σε οικογένειες τρίτεκνων που έγιναν πολύτεκνες. Εμείς ζητάμε παράλληλα να υπάρξει ένα πιο δίκαιο και λειτουργικό φορολογικό σύστημα για τους πολύτεκνους. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξει ένα υπουργείο Δημογραφίας που να αντιμετωπίσει το μεγάλο εθνικό ζήτημα που είναι το δημογραφικό».
Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη σύνθεση των πολύτεκνων οικογενειών στη Μαγνησία η κ. Πράππα ανέφερε πως «οι πολύτεκνες οικογένειες στη Μαγνησία ανέρχονται στις 4.000 εκ των οποίων το 75% οι γονείς είναι κατά μέσο όρο 68% και μόλις το 25% οι γονείς βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία. Άρα εδώ βλέπουμε ότι οι νέοι γονείς δυσκολεύονται να κάνουν και τέταρτο παιδί λόγω της οικονομικής δυσχέρειας. Εμείς στην εκδήλωση βραβεύσαμε 40 πολύτεκνες οικογένειες που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία».
Και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μόλις 40 ήταν οι νέοι πολύτεκνοι, δείχνει και το δημογραφικό πρόβλημα.
Επίσης τόνισε πως σε λιγότερο από το 50% των πολύτεκνων οικογενειών εργάζονται και οι δύο γονείς που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες, όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, καθώς η σύζυγος παραμένει σπίτι για να φροντίζει τα παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού συλλόγου στη Μαγνησία υπάρχει μία οικογένεια με δέκα παιδιά, άλλη μία με εννιά παιδιά και στη συνέχεια υπάρχουν οι οικογένειες με οκτώ, επτά, έξι και πέντε παιδιά. Πάντως οι πολύτεκνοι με τέσσερις παιδιά είναι οι περισσότεροι.