Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 03:16
ΜαγνησίαΤοπικά

Χρ. Τριαντόπουλος στον Αλμυρό: Τέσσερις οραματικοί στόχοι – Σιδηροδρομική σύνδεση, αξιοποίηση αεροδρομίου, ολοκληρωμένο αρδευτικό δίκτυο και σύνδεση με Ε65






Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024, παρουσιάστηκε στον Αλμυρό η μελέτη για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής με τίτλο «Οικονομική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας», η οποία είχε ανατεθεί από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μετά τη φυσική καταστροφή που έπληξε την περιοχή από το Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανός».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον ερευνητή του ΚΕΠΕ, κ. Πρόδρομο Προδρομίδη, σε συνέχεια της παραδοσης της μελέτης στις αρχές του Νοεμβρίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, o Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Τέλης Μπασδάνης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ενώ αισθητά μεγάλη ήταν η παρουσία των πολιτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού για να ενημερωθούν σχετικά με τα έργα που δρομολογούνται και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής τους.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αλμυρού, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την πρωτοβουλία και το ΚΕΠΕ για το έργο και το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η συνέχιση της συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών επί της δημιουργίας των προϋποθέσεων ανάπτυξης της περιοχής του Αλμυρού.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα φιλοσοφία που διακατέχει τη στρατηγική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την αποκατάσταση περιοχών μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μια φιλοσοφία που δίνει έμφαση και στην επόμενη ημέρα μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή, μέσα από επιστημονικές μελέτες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής. Μια τέτοια μελέτη εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την περιοχή του Αλμυρού, που επλήγη σημαντικά τόσο από τον «Ιανό», όσο και από τον «Daniel». Παράλληλα, ο Υφυπουργός σημείωσε πως : «θέλω να εστιάσω σε τέσσερα κομβικά οραματικά projects για την επόμενη περίοδο που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την περιοχή του Αλμυρού. Και αυτά είναι, πρώτον, η σιδηροδρομική σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής Αλμυρού με το Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, την κεντρική σιδηροδρομική αρτηρία και το λιμάνι του Βόλου, με τις μελέτες να ολοκληρώνονται. Δεύτερον, η επενδυτική αξιοποίηση του Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, με έμφαση και στην εμπορευματική διάσταση – cargo, με το Υπερταμείο να προετοιμάζει το διαγωνισμό για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια εντός του 2025. Τρίτον, η ολοκλήρωση της αρδευτική δικτύωσης και των αρδευτικών υποδομών σε όλη τη λεκάνη της περιοχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με το επόμενο βήμα να είναι η χρηματοδότηση των μελετών για την ολοκλήρωση του έργου της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά. Και το τέταρτον, η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη νέα οδική σύνδεση του Βόλου και του λιμανιού του με την Ε65, την οποία έχουμε αναθέσει στο ΚΕΠΕ. Συνεχίζουμε σε συνεργασία με όλους, για την ανάπτυξη του Αλμυρού, της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας».
Από την πλευρά του ο Ερευνητής του ΚΕΠΕ, κ. Πρόδρομος Προδρομίδης, ανέλυσε τα βασικά συστατικά και προτάσεις της μελέτης του οργανισμού, υπό το συντονισμό του Ερευνητή, κ. Αθανάσιου Χύμη. Πρόκειται για μια μελέτη που αποτυπώνει, για πρώτη φορά, τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τα βασικά στοιχεία των τριών τομέων της οικονομίας. Στο σώμα της μελέτης, αναλύονται τα δυνατά σημεία της περιοχής και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και καταλήγει σε προτάσεις ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν παρευρισκόμενοι υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου και εκδότριας, κ. Βιβής Τσιντσίνη.