Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 00:45
ΒόλοςΤοπικά

Καταγγελίες – βροχή στον Βόλο για τραπεζικές υπηρεσίες

Ρεκόρ κατέγραψαν την τριετία 2016 – 2018 τα παράπονα και οι καταγγελίες για τις τραπεζικές υπηρεσίες στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου (ΕΝ.ΚΑ. Βόλου). Περισσότεροι από 500 καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την υψηλή επιβάρυνση στις διάφορες τραπεζικές συναλλαγές. Τα πιστωτικά ιδρύματα χρεώνουν ακόμη και τα αντίγραφα εγγράφων.
Παράλληλα, πολλά ήταν τα παράπονα και για την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, τις εισπρακτικές εταιρείες και μεταξύ άλλων τη ΔΕΗ. Ο ταλαιπωρημένος καταναλωτής, με τα όποια αδιέξοδα προκάλεσε στον ένατο χρόνο η οικονομική κρίση, βομβαρδίζεται συνεχώς από τηλεφωνήματα και μηνύματα εταιρειών και δικηγορικών γραφείων.
Ο απολογισμός της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου καταγράφει την επίμαχη τριετία συνολικά 5.714 αναφορές, καταγγελίες, παράπονα. Οι 4.832 αναφορές αφορούσαν στις τραπεζικές υπηρεσίες, οι 352 στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, οι 159 στις εισπρακτικές εταιρείες, οι 97 στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, οι 78 στη ΔΕΥΑΜΒ, οι 75 στα τρόφιμα και τα μάρκετ, οι 58 στις τουριστικές υπηρεσίες και την εστίαση, οι 51 στα ελαττωματικά προϊόντα.
Ακόμη, 38 διαμαρτυρίες αφορούσαν στην κακή παροχή υπηρεσιών, 24 στο φυσικό αέριο, δέκα οχτώ στις ασφαλιστικές υπηρεσίες, δεκάξι στην παραπλανητική διαφήμιση και 179 σε διάφορα θέματα.
Για ακόμη μία φορά, οι τράπεζες ήταν «πρωταθλήτριες» στις αναφορές, καταγγελίες και παράπονα που έγιναν στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, αναφέρει ο πρόεδρος της.
«Χιλιάδες είναι τα τηλεφωνήματα και οι επισκέψεις στην Ένωση από δανειολήπτες της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, που ζήτησαν πληροφορίες και ενημέρωση για τη δυνατότητα τους να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ή να ρυθμίσουν με άλλο τρόπο τις οφειλές τους. Όμως εκατοντάδες είναι και τα παράπονα για τις τραπεζικές υπηρεσίες», επισημαίνει ο ίδιος. Οι επιβαρύνσεις για τις τραπεζικές υπηρεσίες είναι μεγάλες.
Ο πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ Βόλου τονίζει ότι οι καταναλωτές, διαμαρτύρονται ότι επιβαρύνονται με διάφορα ποσά για συναλλαγές που πραγματοποιούν σε καταστήματα τραπεζών ή μέσω e-banking. Επιβαρύνονται με πληρωμές σε τρίτους, έξοδα αδράνειας, συνδρομή πιστωτικών καρτών, υψηλές προμήθειες για πληρωμή λογαριασμών ή Δημοσίου.
«Οι Τράπεζες χρεώνουν ακόμη και τα αντίγραφα εγγράφων όπως κίνηση λογαριασμού, αναλυτική κατάσταση οφειλών, σύμβαση δανείου, ενώ οι καθυστερήσεις στη χορήγηση κάποιων από αυτά είναι απαράδεκτες. Επίσης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους δανειολήπτες με έξοδα φακέλου, ποινή πρόωρης εξόφλησης, έξοδα χρηματοδότησης κ.ά. ενώ πολλοί είναι οι παράνομοι και καταχρηστικοί όροι στις συμβάσεις», προσθέτει. Τάζουν λαγούς με πετραχήλια Αξιοσημείωτες ως προς τον αριθμό τους είναι και οι καταγγελίες για την κινητή και σταθερή τηλεφωνία.
Ο κ. Κουτσελίνης εξηγεί ότι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ καλούν σε ακατάλληλες ώρες και τάζουν λαγούς με πετραχήλια για να προσελκύσουν καταναλωτές. «Πετυχαίνουν έτσι να κλείσουν συμβόλαια αποκρύπτοντας ή διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει τέλος (ποινή) αποσύνδεσης στην περίπτωση διακοπής της σύμβασης. Ομως, αν πειστεί ο καταναλωτής να αλλάξει εταιρεία, ο παλιός πάροχος επιβάλλει υψηλά πρόστιμα για τη διακοπή της σύμβασης πριν τη λήξη της», τονίζει ο ίδιος. Συνεχόμενα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες
Ομως, ο «Γολγοθάς» των καταναλωτών δεν σταματά εδώ. «Οσοι αδυνατούν να πληρώσουν λαμβάνουν μηνύματα από δικηγορικά γραφεία (εισπρακτικές εταιρείες) που τους απειλούν με νομικές κυρώσεις», εξηγεί ενώ επισημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες επιβαρύνουν τους λογαριασμούς με πρόσθετες παροχές, χωρίς συναίνεση.
Γενικότερα οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες. «Συνήθως μας καταγγέλλουν παραβάσεις για συχνότητα κλήσεων, παραπλανητική πληροφόρηση, κλήσεις σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν τα είχαν δηλώσει οι οφειλέτες, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας, όχληση για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενημέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρέωση ποσού για εξώδικη ενημέρωση κ.λπ.», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών.
Τα παράπονα για ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ Από τις αναφορές – καταγγελίες δεν εξαιρέθηκαν ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. πρόεδρος της ΕΝΚΑ επισημαίνει ότι ο καταναλωτής υφίσταται απίστευτη ταλαιπωρία στα γραφεία της ΔΕΗ στο Βόλο. «Ενας ταμίας προσπαθεί να εξυπηρετήσει δεκάδες πελάτες, ενώ οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες για κάποιον που θέλει να κάνει μια αλλαγή στο ρολόι, στους λογαριασμούς, να κάνει ρύθμιση οφειλών ή έχει επιστροφή χρημάτων. Ακόμη υπάρχουν αναφορές και καταγγελίες που αφορούν στον ΔΕΔΔΗΕ, για νέες συνδέσεις ή τη μετατροπή ρεύματος από μονοφασική τριφασικό που παρατηρούνται καθυστερήσεις πολλών μηνών», επισημαίνει.
Οι καταναλωτές έχουν δικαιώματα Πάντως, οι καταναλωτές δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις. Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου επισημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν και πολλά δικαιώματα τα οποία μπορούν να ασκήσουν για την προστασία τους.
Αναλυτικά  επισημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουμε δικαίωμα: – στην ορθή ενημέρωση πριν την αγορά, για τα χαρακτηριστικά και την τιμή του προϊόντος – στην παροχή εγγύησης τουλάχιστον 2 ετών – στην αντικατάσταση, επιδιόρθωση, μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση για ελαττωματικά προϊόντα και αποζημίωση προκληθεί ζημία ή σωματική βλάβη. – στην αναιτιολόγητη υπαναχώρηση (ακύρωση της αγοράς), εντός 14 ημερολογιακών ημερών για αγορές από απόσταση – στην παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών για όλη τη πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος – στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.
Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να γνωρίζουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων.
Να καταγγέλλουμε και να αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που τα καταπατούν. Να συμμετέχουμε και στηρίζουμε την εθελοντική δράση των Ενώσεων Καταναλωτών».
ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ