«Το συντομότερο δυνατό» σφραγίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα λόγω κορονοϊού, ύστερα από την συμφωνία των ηγετών των κρατών μελών στην έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εξακολουθήσει να έχει ταξίδια από και προς τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης. Μαζί της συμπαρασύρει και την Ιρλανδία αφού έχουν «κοινό ταξιδιωτικό χώρο» όπως λέγεται.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καμία πτήση προς και από τρίτη χώρα εκτός ΕΕ δε θα πραγματοποιείται.Τις επόμενες μέρες, ο Υπατος Αντιπρόσωπος θα συντονίσει την επιχείρηση μεταξύ πρεσβειών και αντιπροσωπειών της ΕΕ σε διάφορα κράτη του πλανήτη για επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.
Η πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν στοχεύει στην διάσωση της Ζώνης Σένγκεν. Θέλει να διαβεβαιώσει τα κράτη μέλη ότι δεν χρειάζονται συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ευρώπης. Ωστόσο ήδη 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ιατρικούς καταρχάς ελέγχους στα σύνορα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Μια προσωρινή αναστολή της ζώνης Σένγκεν που η ηγεσία της ΕΕ θέλει να περιορίσει.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Ετσι κι αλλιώς, από Τετάρτη μεσημέρι, το Βέλγιο απαγορεύσει και την κυκλοφορία στους δρόμους –πέραν των διαδρομών για αγορά φαγητού και φαρμάκων, αλλά και για λόγους εργασίας, αν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας.
Οι ηγέτες συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες: κλείσιμο εξωτερικών συνόρων αλλά οδηγίες για τη διαχείριση των εσωτερικών συνόρων προκειμένου να υπάρξει ροή αγαθών, φαρμακευτικού υλικού, αλλά και πολιτών, εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικού υλικού και κοινές δημόσιες συμβάσεις, ενδυνάμωση της έρευνας και στήριξη στις ευρωπαϊκές εταιρίες.
Οι ηγέτες καλωσόρισαν το ανακοινωθέν του Eurogroup και το κάλεσε να συνεχίσει την παρακολούθηση της κατάστασης για επιλογή των κατάλληλων μέτρων περιορισμού του αντικτύπου του κορονοϊού