Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 04:31
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Ξεφεύγει η κατάσταση μέσα από τα κέντρα διασκέδασης – Πρωτοβουλίες από Χρυσοχοΐδη

Στη Μύκονο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Βάζει τέλος στα πάρτι στις βίλες και ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι στα μπαρ – Υποχρεωτική η μάσκα σε περισσότερους χώρους,  αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στους χώρους διασκέδασης
Στη Μύκονο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο τοπικό αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να ενημερωθεί για τους ελέγχους στα μπαρ και μπιτς μπαρ του νησιού, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και για θέματα ασφάλειας, όπως τα ατυχήματα στους δρόμους και οι κλοπές.





Μάλιστα ο υπουργός πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στα σοκάκια του νησιού και στα μαγαζιά, ζητώντας από τους αστυνομικούς να εντείνουν τους ελέγχους, ειδικά τώρα που παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν και η διεξαγωγή των πριβέ πάρτι σε βίλες του νησιού, ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με αμείωτη ένταση, χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Οι εικόνες με εκατοντάδες τουρίστες να συνωστίζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των εν λόγω κατοικιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι πολύ σύντομα αυτό το φαινόμενο θα πάψει να υφίσταται κι αυτό θα γίνει με την επιβολή περιορισμού ως προς τον αριθμό των καλεσμένων στα σπίτια. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται περισσότερα από 40 άτομα σε κάθε κατοικία και πως πλέον η Αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να προχωράει σε ελέγχους εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η αστυνομία δεν είχε το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους στα σπίτια όπου διεξάγονταν πάρτι παρά μόνο με εντολή εισαγγελέα. Ως αποτέλεσμα ήταν οι διοργανωτές να δρουν ανεξέλεγκτα αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και μάλιστα όλα «μαύρα». Ενδεικτικά, το εισιτήριο εισόδου άγγιζε και τα 1.000 ευρώ και η ελάχιστη κατανάλωση στα τραπέζια κυμαινόταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Εκτός αυτών γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται συστηματική χρήση και εμπόριο κάθε λογής ναρκωτικών ουσιών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Μύκονο θα συναντηθεί με επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης και της διασκέδασης με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που αφορούν στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Πώς ξέφυγε η κατάσταση στους χώρους διασκέδασης

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι φέτος θα πηγαίναμε σε ένα lounge καλοκαίρι, χωρίς συναυλίες, πάρτι, πανηγύρια κλπ, τα παρατράγουδα ξεκίνησαν από νωρίς. Από την ημέρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόρδας εγκατέλειψαν την καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία και την καταγραφή των κρουσμάτων. Η απουσία τους από τις τηλεοπτικές οθόνες δημιούργησε σε αρκετό κόσμο την λανθασμένη εντύπωση ότι είχαμε σχεδόν ξεμπερδέψει. Ναι μεν τα κρούσματα είχαν μειωθεί σημαντικά, όμως οι οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν σαφείς. Συνεχίζουμε να νίπτουμε σχολαστικά τα χέρια μας, δεν συγχρωτιζόμαστε και φοράμε μάσκα στους κλειστούς χώρους, στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα κι όπου αλλού είναι απαραίτητο. Οι επιχειρηματίες της εστίασης που αναμφισβήτητα επλήγησαν λόγω της καραντίνας, αλλά και μετά το τέλος της, καθώς δεν κατάφεραν να βγουν από το τούνελ βλέποντας τους τζίρους των καταστημάτων τους μειωμένους, προσπάθησαν να τηρήσουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι απείθαρχοι καταστηματάρχες ήταν αρκετοί, ενώ αυξάνονται διαρκώς, στη προσπάθεια τους να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς, πλέον ακόμη και εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Από τη Μύκονο μέχρι την Σαντορίνη και από την Κάτω Αχαγιά μέχρι το τελευταίο μπιτσόμπαρο της Χαλκιδικής, η κατάσταση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζεται με μία μόνο λέξη: ανεξέλεγκτη.

Οι μάσκες στα μπαρ έπεσαν μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς το προσωπικό έπαψε να τις φοράει ή τις φοράει ως αξεσουάρ ένδυσης μέχρι το πηγούνι και για τα μάτια του κόσμου. Τα αντισηπτικά εξαφανίστηκαν, η απολύμανση στις ξαπλώστρες πήγε περίπατο, οι πελάτες αναγκάζονται να φωνάζουν για να εξυπηρετηθούν λόγω της εκκωφαντικής μουσικής κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή δυνητικά μολυσματικών σταγονιδίων. Και τα σταγονίδια σάλιου μέσω της ομιλίας μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερα από δέκα λεπτά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Περίπατο πήγαν και οι αποστάσεις αφού από τη στιγμή που τα μαγαζιά σερβίρουν αλκοόλ, διοργανώνουν εκδηλώσεις με διάσημους Djs, ποιος θα συγκρατήσει το αφιονισμένο κοινό που συγχρωτίζεται σα να μην πέρασε ποτέ η πανδημία από τη χώρα;

Ίδια εικόνα και στα μπουζούκια. Ενώ ξεκίνησαν τηρώντας σχολαστικά όλα τα μέτρα στη πορεία και σε αρκετά μαγαζιά στην πρωτεύουσα και στην επαρχία ο σχεδιασμός πήγε στο κάλαθο των σκουπιδιών. Μετά τις τρεις τα ξημερώματα όλο το μαγαζί γίνεται μια παρέα χωρίς να τηρούνται καν οι αποστάσεις.

Την ίδια στιγμή το άνοιγμα των πτήσεων έφερε όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε τα λεγόμενα “εισαγόμενα” κρούσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τον συνωστισμό στις πλατείες, στα μέσα μεταφοράς και στα μαγαζιά εντείνουν τις ανησυχίες για διασπορά της νόσου. Την ώρα που παγκοσμίως η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα έως σήμερα.

Βάσει λοιπόν των παραπάνω δεδομένων, απο σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας ισχύει σε καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε για πολλοστή φορά ότι πρέπει να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, ούτε όμως εφησυχασμό.

Σε δημοσίευση του πιο αξιόπιστου ιατρικού περιοδικού “The Lancet” οι μελετητές συμπεριέλαβαν 172 έρευνες για την πανδημία του κορωνοϊου στις οποίες συμμετείχαν 25.697 ασθενείς από 16 χώρες και έξι ηπείρους. Στα συμπεράσματα τους αναφέρουν πως οι αποστάσεις του ενός μέτρου μεταξύ των πολιτών είναι αποτελεσματικές ως προς τον περιορισμό της νόσου και πως η χρήση μάσκας είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Ταυτόχρονα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε πολλές χώρες του κόσμου με αυξητικές τάσεις.