Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 00:53
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνεται η «μάχη» για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Σήμερα η ψήφιση, με ομιλίες Μητσοτάκη και αρχηγών






Η πλέον κρίσιμη ημέρα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια έφτασε.

Το τελευταίο διάστημα συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής όλα τα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου που εισάγει αλλαγές στις πανελλαδικές και τη λειτουργία των ΑΕΙ καθώς και τη σύσταση ενός ειδικού αστυνομικού σώματος που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εισαγωγή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση, ύστερα από μια μέρα έντονων διαβουλεύσεων και ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που είχε επεισόδια και προσαγωγές.
Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται.

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τα πανεπιστήμια

Η αρχή του «πολέμου» έγινε με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Alpha υπεραμύνθηκε των κινητοποιήσεων των φοιτητών, σε μια δύσκολη συγκυρία σε ό,τι αφορά την πανδημία. Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς αν δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι κορωνοϊό σε μια τέτοια συγκέντρωση, είπε «βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Στη δήλωση αυτή αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε «χθες κάνατε μια πρωτοφανή δήλωση. “Βεβαίως δέχομαι το ρίσκο”. Δέχεστε εσείς το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος; Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή. […] Το πρωί διαδηλώνετε και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις, το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε, εγκαλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «γκεμπελίστικη απόπειρα εσκεμμένης αλλαγής των λέξεων της συνέντευξής μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος “δέχεστε το ρίσκο” και απάντησα “βεβαίως και το δέχομαι γι’αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη”».

«Πυρά» από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

Νωρίτερα, και αναφερόμενος στις διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να κηρυχθούν αντισυνταγματικά τα άρθρα αυτά. Υπάρχουν και δημόσιες παρεμβάσεις έγκριτων συνταγματολόγων». Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «οι απόψεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής είναι σεβαστές αλλά όχι θέσφατο».

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είπε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκηση αλλά δεν είναι αυτόνομα και ανεξέλεγκτα και υπάρχουν οι συνταγματικές επιταγές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να προλαμβάνει το έγκλημα», προσθέτοντας πως είναι προσχηματική η ένσταση καθώς το ίδιο το ΣτΕ έχει αναγνωρίσει ότι είναι υποχρέωση της Βουλής αυτό που νομοθετείται.

Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη ωστόσο όξυνε τα πνεύματα με τον κ. Σκανδαλίδη να επανέρχεται: «Είναι τυχαίο ότι κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να βάλει αστυνομία μες τα πανεπιστήμια; Για να μην καταργούν το αυτοδιοίκητο; Τώρα είστε της λογικής πονάει δόντι κόβω κεφάλι».

Στο μεταξύ, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, έβγαλε αφίσες από πάρτι της ΔΑΠ κατά την τοποθέτησή του. «Μια και μιλάμε για αρχές και αναβάθμιση του πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δικιά σας ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά να μείνουν στην ιστορία» τόνισε ο κ. Παφίλης, επισημαίνοντας ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι «μόνο οι δικές σας ιδέες να είναι αυτές που περνάνε στο πανεπιστήμιο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 έστρεψε τα πυρά του στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Σε ποιο κολέγιο του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης υπάρχει αστυνομία μέσα; Δεν υπάρχει αστυνομία. Κυρία Κεραμέως, εκτίθεστε, ψεύδεστε ασυστόλως και κατ’ εξακολούθηση, σας παρακαλώ» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας «εσείς δεν έχετε περάσει ούτε απ’ έξω από την Οξφόρδη, εγώ έχω διδάξει στο Κέιμπριτζ και σας διαβεβαιώ πως υπάρχει υπηρεσία πανεπιστημιακή που τους έχουν προσλάβει οι πανεπιστημιακές Αρχές».

Χρυσοχοΐδης: Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι

Την αναγκαιότητα ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «το “δεν πάει άλλο”, το “ως εδώ”, “κάντε κάτι” ακούστηκε δυνατά και καθαρά ως αίτημα της κοινωνίας. […] Η απάντησή μας είναι το σχέδιο αυτό! Με ευθύνη και δημοκρατική συνείδηση αλλάζουμε ό,τι πρέπει, γιατί έτσι πρέπει, και τελικώς θα γίνει. Είναι ευθύνη της πολιτείας να μην αφήσει να ταλανίζουν τη χώρα προβλήματα του ’80. Είναι ευφημισμός των ιδρυμάτων να μιλούν για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όταν οι τραμπούκοι ελέγχουν τη διακίνηση αυτή».

Ο υπουργός αναρωτήθηκε ποιο είναι το δικαίωμα που παραβιάζει η παρουσία της αστυνομίας στις σχολές, όταν ήδη παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης. «Η Γκεστάπο στις σχολές είναι οι τραμπούκοι που άλλοι ανέχονται και άλλοι θωπεύουν», σημείωσε με νόημα και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει αρμοδιότητα φύλαξης των πανεπιστημίων σε εταιρείες. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας των ιδρυμάτων. Είναι αναγκαία η αστυνομία; Σήμερα, μόνον η αστυνομία μπορεί»

Κεραμέως: Με το νομοσχέδιό μας απαντάμε στις 5 παθογένειες

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, όπως και την εξασφάλιση πιο στοχευμένων και ποιοτικών επιλογών για τους φοιτητές, καθώς και μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμια.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας πέντε παθογένειες δεκαετιών, να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα το Πανεπιστήμιο που τους αξίζει. Πέντε παθογένειες που ελπίζω να μην απασχολήσουν ποτέ ξανά την κοινοβουλευτική διαδικασία, πέντε παθογένειες για τις οποίες θεωρούμε ήδη παράδοξο το γεγονός ότι, εν έτει 2021, υφίστανται και συζητούνται ακόμη».

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθογένειες αυτές και τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση, μέσω τις προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης:

  • «Παθογένεια πρώτη: Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2 και 3 στα 20. Η απάντησή μας: Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
  • Παθογένεια δεύτερη: Εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν δηλώσει τυχαία, πχ ως 100ή, ως 200ή επιλογή τους. Η απάντησή μας: Συνειδητές, στοχευμένες επιλογές νέων, για να εισάγονται περισσότεροι νέοι σε τμήματα υψηλά στις προτιμήσεις τους,
  • Παθογένεια τρίτη: Πάνω από το 40% των φοιτητών μας έχει ξεπεράσει τα Ν+2 έτη σπουδών. Η απάντησή μας: Σπουδές με χρονικό όριο φοίτησης, όπως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία,
  • Παθογένεια τέταρτη: Στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός. Η απάντησή μας: Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους μας,
  • Παθογένεια πέμπτη: Συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ της χώρας. Φόβος, τραυματισμοί, αξιόποινες πράξεις, καταστροφές. Η απάντησή μας: Ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας».

Ειδικά ως προς τις συστημικές εστίες παραβατικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ, η υπουργός ανέφερε «δύο είναι οι βασικές εναλλακτικές: α) να αφήσουμε το θέμα αποκλειστικά στα Πανεπιστήμια. Μια λύση που εφαρμόζεται δεκαετίες ολόκληρες, μια λύση που έχει αποτύχει. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα εν έτει 2021 να συζητάμε για το αν είναι φυσιολογικό να διαπομπεύεται Πρύτανης, να του κρεμάνε ταμπέλα από τον λαιμό, β) και η λύση που προτείνουμε: για θέματα φύλαξης αρμόδια βεβαίως τα Πανεπιστήμια. Αλλά για θέματα αξιόποινων πράξεων, προφανώς και δεν μπορεί κανείς άλλος να έχει αρμοδιότητα από την ΕΛΑΣ. Και δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρύτανης να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ, και δεν πρέπει να ασχολείται με αυτό».

Και όπως προσέθεσε η κ. Κεραμέως: «Προτείνουμε στο παρόν νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, μία ρύθμιση που ισχύει διεθνώς. Θα μπορεί να εισέρχεται όποιος και όποτε έχει λόγο να βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο και θα προστατεύονται όλοι από αυτό τον έλεγχο.