Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 01:38
ΜαγνησίαΤοπικά

Συνεργασία Ζ. Μακρή – ΔΔΕ Μαγνησίας για την εκδήλωση μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος






Τη συνάντηση συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, της διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου Βόλου και της Ι.Μ. Δημητριάδος, που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προετοιμασία εκδήλωσης αφιερωμένης στην Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στις αρχές Φεβρουαρίου.
στήριξε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή.
Η κ. Μακρή άκουσε τις προτάσεις των συνομιλητών της και συνεχάρη για την συλλογική πρωτοβουλία τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Καραφέρη, τις υποδιευθύντριες, κ.κ. Σακελλαρίδου και Πανηγυριτζόγλου και τον π. Επιφάνιο Οικονόμου ως εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε η υφυπουργός Παιδείας τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας μέσω της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και ανέφερε σχετικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων, μαθητικών διαγωνισμών, εγκεκριμένου υλικού και επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών ως μέρος της εφαρμογής συνεπούς εκπαιδευτικής πολιτικής στην μελέτη και εμβάθυνση στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος.
Μέσα από την πρώτη συνάντηση εργασίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι υπογράμμισαν την σημασία της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης, μνήμης και αντίληψης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και του σεβασμού της ζωής των άλλων με θύματα έξι εκατομμύρια Εβραίους και μόνο κριτήριο τη θρησκεία τους.
Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα τοποθετείται χρονικά στις αρχές Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει μια σημαντική εκπαιδευτική δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης, καθώς το Ολοκαύτωμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, δίκαιης δημοκρατικής και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας.
Ενώ, σε τοπικό επίπεδο, μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, θα γνωρίσουν καλύτερα και θα αναγνωρίσουν την παρουσία της Ισραηλιτικής κοινότητας Βόλου, που υπήρξε μάρτυρας του Ολοκαυτώματος, καθώς στις 25 Μαρτίου του 1944 συνελήφθησαν 155 Βολιώτες Εβραίοι και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και εξοντώθηκαν.