Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράχτηκε ή όχι το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από δύο Βολιώτες γιατρούς που φέρονται ο μεν ένας να αποτρέπει πολίτη να εμβολιαστεί, ο δε άλλος να προβαίνει σε συνεχείς δημόσιες δηλώσεις κατά των εμβολίων με αναρτήσεις στα social media. Στο πλαίσιό της, ζητήθηκε να επισυναφθούν στη δικογραφία της υπόθεσης οι καταγγελίες που έχει στα χέρια του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για δύο γιατρούς.
Με την εξέταση που γίνεται με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ,σε πρώτο στάδιο θα ερευνηθεί το περιεχόμενο των καταγγελιών και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί, αν οι γιατροί θα κληθούν σε ανωμοτί καταθέσεις.
Επισημαίνεται, ότι το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 ετών. Σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, ανάλογα με την πορεία της έρευνας, θα εξεταστεί αν με τη στάση τους οι γιατροί παρέβησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Για το θέμα έχει ήδη παρέμβει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο οποίος εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στον ένα γιατρό που –σύμφωνα με καταγγελία- παρακίνησε πολίτη να μην εμβολιαστεί και αποφάσισε να τον καλέσει για εξηγήσεις.
Το επόμενο βήμα του θα είναι η παραπομπή του στο πειθαρχικό. Εφόσον ληφθεί απόφαση ο γιατρός να «τιμωρηθεί», προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) αφενός, αφετέρου για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις για τον Covid-19 και τον εμβολιασμό.
Για τον δεύτερο γιατρό, με τις αναρτήσεις στα social media, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα.