Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 19:36
Θεσσαλία

Αντίθετο σε μέτρα κατά του αγροτικού τομέα το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας






Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα πρέπει να γίνει ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας προκειμένου να επέλθει η ανάπτυξη, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, παρουσία αγροτικών, κτηνοτροφικών, συνεταιριστικών και αυτοδιοικητικών φορέων απ’ όλη τη Θεσσαλία.
«Εμείς προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην μείωση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών και στην ταχύτητα» εξήγησε ο κ. Αγοραστός, παραθέτοντας μία σειρά προτάσεων και μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ανάταση του πρωτογενούς τομέα αλλά και στην αντιμετώπιση «της διπλής απειλής που οδηγεί την οικονομία σε αργό θάνατο: τους άγριους φόρους και την επιθετική λιτότητα».
Αναλυτικά η εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας:
Το αγροτικό πρόβλημα δεν είναι μόνον αγροτικό όσον αφορά τα αίτια, τις επιπτώσεις και βέβαια τις λύσεις, συνεπώς απαιτείται κοινός στόχος, ενιαία στρατηγική και συντονισμένη δράση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.
Αποτελεί πάγια θέση μου η απόρριψη οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό των εναπομεινάντων παραγωγικών κύτταρων της χώρα μας. Ένα από αυτά τα κύτταρα είναι ο πρωτογενής τομέας για τον οποίο χρειάζεται σαφώς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εάν θέλουμε όντως ο νέος εθνικός στόχος της πατρίδας μας να είναι η παραγωγή και η ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου μοντέλου που επιδιώκει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλία 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
Στην εθνική προσπάθεια σαφώς και οφείλουν να συμβάλουν οι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, χωρίς όμως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγική διαδικασία. Λέμε «ναι» σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει ως χώρα χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς, αλλά χωρίς την υπέρμετρη επιβάρυνση των παραγωγικών τάξεων και της παραγωγής που δημιουργεί τον εθνικό πλούτο και την ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα.
Η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο των φόρων καθώς όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα απάντησαν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών ως μέτρο για την ανάγκη μειώσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Οι πρόσθετοι φόροι όμως έφεραν συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων και νέα απαίτηση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά καθώς παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα από αυτούς συρρικνώθηκαν κατά 8 δις ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες η οικονομία οδηγείται σε αργό θάνατο. Μία οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μία διπλή απειλή: τους άγριους φόρους και την επιθετική λιτότητα.
Εμείς προτείνουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με θετικό κοινωνικό πρόσημο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής εθνικού πλούτου και των θέσεων εργασίας.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην μείωση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών και στην ταχύτητα.
Έτσι δημιουργούνται πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, σταθερό πλαίσιο αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό κίνητρο για παραγωγή και για αύξηση των θέσεων εργασίας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και ταυτόχρονα για την αύξηση των θέσεων της πραγματικής νόμιμης εργασίας.
Είναι το μόνο μοντέλο το οποίο μπορεί να βγάλει τη χώρα από το σπιράλ της ύφεσης και της συρρίκνωσης του παραγωγικού ιστού.
Υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι προωθείται ή ενισχύεται ο κοινωνικός αυτοματισμός μέσα από στοιχεία που διαρρέονται σχετικά με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και την αγροτική οικονομία με στόχο να βγουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι από το κάδρο και να στραφεί ο άνθρωπος απέναντι στον συνάνθρωπό του. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, γιατί αυτό τον τόπο όλοι μαζί τον έχουμε. Χρειάζεται ένωση δυνάμεων για να κερδίσουμε το μέλλον μας.
Στο παραπάνω πλαίσιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκφράζει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο προωθούνται αλλαγές στα εξής ζητήματα:
• Στη φορολογική πολιτική που ασκείται σε βάρος της πρωτογενούς παραγωγής
• Στο ασφαλιστικό ζήτημα
• Στις αυξήσεις των παραγωγικών συντελεστών που έχουν άμεση επίπτωση στο κόστος παραγωγής
Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει αλληλέγγυα στις εξής διεκδικήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων:
• Στη μείωση του κόστους παραγωγής (ΦΠΑ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΡΕΥΜΑ) προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.
• Στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
• Στην άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς.
• Στη ρύθμιση των χρεών των παραγωγών, με άμεση χρηματοδότησή για συνέχιση της παραγωγής.
• Στη συμβολή για τον εξορθολογισμό της αγοράς.
• Στην παροχή κινήτρων για τους νέους αγρότες.
• Στη διεκδίκηση για Εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Αγροτικής -Κτηνοτροφικής – Πτηνοτροφικής και Αλιευτικής παραγωγής με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατό, της διατροφικής επάρκειας της χώρας, την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και την τόνωση της εγχώριας οικονομίας.
Εκτιμούμε ως βασική προτεραιότητα την συνέχιση της απρόσκοπτης παραγωγικής ενασχόλησης , των πάνω από 700.000 αγροτών της χώρας μας για το επόμενο , άμεσο χρονικό διάστημα που προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολο , λόγω και των μνημονιακών επιπτώσεων , αλλά και των χρόνιων παθογενειών της αγροτικής οικονομίας.
Τονίζουμε ότι είναι πλέον εντελώς αναγκαίο να ανακοπεί τώρα , η αποδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και να μπουν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του , με τρόπους που θα διασφαλίζουν την διατροφική επάρκεια της χώρας , αλλά και θα αναπτύσσουν όλες τις δυνατότητες συμμετοχής του στον διεθνή ανταγωνισμό.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρεί ότι ένα πλαίσιο ανακούφισης του αγροτικού πληθυσμού πρέπει να περιλαμβάνει :
Α. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Για την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.
Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος , να αναγνωρισθεί ως δαπάνη , με τεκμαρτό υπολογισμό, μέρος της οικογενειακής εργασίας , και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.
Να ισχύσει η γενικευμένη χρήση του εργόσημου , και μέσω αυτού η αναγνώριση και νομιμοποίηση της εργασίας των εντελώς αναγκαίων , χιλιάδων μεταναστών , εργατών γης.
Να επιδιωχθεί η ύπαρξη κλιμακωτών μεσοσταθμικων συντελεστών φορολογίας σύμφωνα με το μέγεθος των αποκτηθέντων εισοδημάτων.
Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας ευνοϊκής μεταχείρισης πρέπει να δοθεί , για τους παραγωγούς ορεινών , απομακρυσμένων , νησιωτικών περιοχών , και για τους νέους αγρότες.
2. Για την ασφάλιση του αγροτικού πληθυσμού – ΟΓΑ
Να μην ισχύσουν οι εξοντωτικές αρχικές προβλέψεις της συμφωνίας και μάλιστα εφ άπαξ όσον αφορά την αύξηση της εισφοράς αλλά:
να διασφαλιστεί κατώτατη σύνταξη , όπως για όλους τους εργαζόμενους , από ενιαίο ταμείο ,
να προβλεφθεί ανταποδοτικά αυξημένη σύνταξη σύμφωνα με τις εισφορές των αγροτών που θα προκύπτουν από το καθαρό φορολογητέο κέρδος της αγροτικής τους εκμετάλλευσης,
να αντιμετωπισθεί με θετικό τρόπο η καταβολή εισφορών από τα υπόλοιπα μέλη της αγροτικής εκμετάλλευσης, και ,
να εξασφαλισθεί ταυτόχρονα η ύπαρξη και λειτουργία του ΟΓΑ.
Β. ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Άμεση και έγκαιρη καταβολή – εξόφληση ,όλων των τύπων ενισχύσεων που οφείλονται στους παραγωγούς , μερικές των οποίων από το 2012, και το μεγαλύτερο μέρος των προκαταβολών του 2015 , με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ .
Άμεση καταβολή όλων των προϋπολογισθέντων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έτους 2014
Έγκαιρη καταβολή επιστροφών κάθε είδους προβλεπόμενων φόρων.
Συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά και ιδίως στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων για πληρωμές προμηθευτών – παραγωγών – συναιτερισμών , αντίστοιχες των ισχυόντων στην ΕΕ .
Δημιουργία και λειτουργία εντός του έτους , της ‘’αγροκάρτας’’ ως μέσου διευκόλυνσης της ρευστότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων .
Απλοποίηση όλων των διαδικασιών για αιτούμενες πάσης φύσεως αδειοδοτήσεις χωρίς κόστος ( γεωτρήσεις , σταβλικές εγκαταστάσεις κλπ) .
Ορθολογικό ‘’ κλείσιμο’’ του προηγούμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ( 2007-2013/ Μπαλτατζης ) προκειμένου να μην χαθούν ώριμα έργα και πολύτιμοι πόροι.
Άμεση έναρξη του μεγαλύτερου μέρους των αναπτυξιακών μέτρων που εντάσσονται στο ΠΑΑ 2014-2020. με στόχο να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς , δίνοντας έμφαση σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν ετοιμότητα υλοποίησης και έχουν κατατεθεί και εγκριθεί τα τεχνικά δελτία.
Γ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΩΡΙΜΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
Να οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επανατοποθέτηση της συνεργατικής ιδέας σε νέα υγιή βάση , ( συνεταιρισμοί , ομάδες παραγωγών , οργανώσεις παραγωγών ) που έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, όπου και σκοπεύουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Δ. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Στα πλαίσια της αναγκαιότητας εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, οφείλει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος όλων των δημόσιων υπηρεσιών και δομών Εθνικού και Περιφερειακού χαρακτήρα , καθώς και η συμβολή τους στις αρμοδιότητες που προκύπτουν για τον πρωτογενή τομέα , με στήριξη όλων των δημόσιων λειτουργών, αλλά και ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση τους.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει την αντίθεσή του στην προώθηση οποιουδήποτε μέτρου που οδηγεί σε συρρίκνωση ή ακόμη και αφανισμό του πρωτογενή τομέα.»