Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 05:12
Τοπικά

Θερινό Σχολείο για 25 νέους επιστήμονες στη Λίμνη Κάρλα

Την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 ξεκινά το Θερινό Σχολείο (Summer School)  για 25 νέους επιστήμονες. που θα υλοποιήσει ο  Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη) , στα γραφεία του στα Κανάλια Μαγνησίας ,αλλά και σε όλη την περιοχή της Κάρλας , από 2-8 Ιουλίου 2018 , στα πλαίσια της  2ης Δράσης του Έργου «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) – KarlaSchool», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου .
Σημειώνεται ότι Δικαιούχος του έργου είναι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας  ), με εταίρους , πέρα από τον Φορέα Διαχ. Κάρλας (πρόεδρος Ιφιγένεια Κάγκαλου- Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου)  , που υλοποιεί την παραπάνω δράση  , η  Εταιρία Συμβούλων “Αργοναύτες” (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που θα υλοποιήσουν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ,οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.
Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη Λίμνη Κάρλα
Με ευθύνη του Φορέα  Διαχείρισης Κάρλας έχουν κληθεί έγκριτοι επιστήμονες ως εκπαιδευτές , από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και θα πραγματοποιήσουν τη δωρεάν εκπαίδευση των 25 επιστημόνων, από τις 09.00 π.μ. έως και 18.00 μ.μ.  καθημερινά , στα παρακάτω επιστημονικά πεδία :
  1. Διαχείριση Υδατικών Πόρων (Δευτέρα 2/7)
  2. Ποιότητα Νερού  (Τρίτη 3/7)
  3. Ορνιθοπανίδα (Τετάρτη 4/7)
  4. Ορνιθοπανίδα-Χρήση οργάνων (Πέμπτη 5/7)
  5. Ιχθυοπανίδα Εσωτερικών Υδάτων (Παρασκευή 6/7)
  6. Αγροτικά Οικοσυστήματα (Σάββατο 7/7)
  7. Οικοτουρισμός και Ερμηνεία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κυριακή 8/7)
Όλο το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι προσβάσιμο σε όλους μετά το τέλος του προγράμματος .
Πολλαπλοί οι στόχοι του πρωτοπόρου έργου 
Στόχος του Θερινού Σχολείου ( Summer School) είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κατάρτιση νέων επιστημόνων για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.
Ήδη, έχουν επιλεγεί, βάσει κριτηρίων, είκοσι πέντε (25) νέοι επιστήμονες, με ειδικότητες σχετικών  με το περιβάλλον, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ταχύρρυθμο κύκλο κατάρτισης επτά (7)  ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γνωρίσουν την Προστατευόμενη Περιοχή και τα έργα επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, τα είδη πανίδας και χλωρίδας και τις απειλές/πιέσεις που αυτά δέχονται, θα διδαχθούν μεθόδους καταγραφής και παρακολούθησης των ειδών, μεθόδους δειγματοληψίας ποιότητας νερού, διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ θα γνωρίσουν την πολιτιστική και ιστορική αξία της Περιοχής.
Όπως τονίζουν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Φορέων υλοποίησης του Έργου του Πράσινου Ταμείου  με τίτλο “KarlaSchool”,καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί  το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη ,η Λίμνη Κάρλα ,ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης  και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας , ενόψει , μάλιστα , της αποπεράτωσης των έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας .
Δάσος Πολυδενδρίου : Ένας απόλυτος οικοτουριστικός προορισμός 
Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 , την τελευταία μέρα του Summer School , θα γίνει ολοήμερη επίσκεψη και εκπαίδευση  στο πρώην βασιλικό δάσος του Πολυδενδρίου ,που εντάσσεται στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού.
Το δάσος Πολυδενδρίου είναι ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της Ελλάδας με σηματοδοτημένα μονοπάτια,  ποδηλατόδρομους,  χώρους πικ-νικ και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους προσφέρονται για ερμηνεία περιβάλλοντος, πεζοπορία αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και εξερεύνησης, σε ένα φιλικό περιβάλλον για τον επισκέπτη.
Αποτέλεσμα της ανωτέρω δράσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσεγγίζουμε, θεωρούμε και κατασκευάζουμε την ερμηνεία σε μία προστατευόμενη περιοχή.
Karla School: Ένα Πρόγραμμα που διαφημίζει την περιοχή Οικοανάπτυξης της Κάρλας
Όλοι οι εταίροι  του προγράμματος  πιστεύουν ότι η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων “είναι μια  σημαντική δράση στο πλαίσιο  του έργου  “KarlaSchool”   , αναδεικνύοντας   το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, τη Λίμνη Κάρλα .
Επίσης τονίζουν ότι σκοπός του έργου , που περιλαμβάνει  ποικίλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Summer School, σεμινάρια, τηλε-εκπαίδευση,  ντοκιμαντέρ, ημερίδες κ.ά.)  και τη χρήση νέων τεχνολογιών (εφαρμογές για tablets -mobiles κλπ)   είναι “η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.) , για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, που λήγει τον Μάιο  2019 “.