Γραπτές απαντήσεις στο “τελεσίγραφο” του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι υπήρξε αδυναμία συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης, θα στείλουν σήμερα , το πρωί, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του esos.
Μετά από αυτές τις έγγραφες απαντήσεις το υπουργείο Παιδείας, ίσως και εντός της ημέρας σήμερα, θα κηρύξει άγονες τις εκλογικές διαδικασίες για τα τρία αυτά Πανεπιστήμια.
Αυτό σημαίνει , σύμφωνα με το “τελεσίγραφο” του Οδ. Ζώρα, ότι οι Πρυτάνεις των τριών αυτών ΑΕΙ, οφείλουν αμελλητί να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την εκ νέου προκήρυξη για την ανάδειξη των θέσεων των εσωτερικών μελών και την έκδοση διεθνούς πρόσκλησης για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών σύμφωνα με τα άρθρα 8 έως 10 του ν. 4957/2022.
Ένα δεύτερο “αγκάθι” το οποίο καλείται η υπουργός Ν. Κεραμέως, να το “πηδήξει” χωρίς να την “αγκυλώσει” είναι σε ποιες νομικές ενέργειες θα προβεί ώστε τα τρία Πανεπιστήμια να μην μείνουν “ακυβέρνητα” καθώς τέλους του μήνα λήγει η παράταση θητείας των νυν Πρυτανικών Αρχών.
Η Ν. Κεραμέως έχει δύο επιλογές:
- Η πρώτη , που μάλλον θα την αποφύγει, είναι να διορίσει Διοικούσα Επιτροπή , μέχρι την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, και
- Η δεύτερη, που είναι και η πιο πιθανή επιλογή , είναι να δώσει νέα παράταση στις νυν Πρυτανικές Αρχές μέχρι την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης.
Ωστόσο , επειδή ο νόμος παραμένει ο ίδιος, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες,
- στα τρία αυτά Πανεπιστήμια να έχουμε και πάλι άγονες εκλογές, και,
- να έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου στις επικείμενες εκλογές του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του ΠΑΔΑ
Το αδιέξοδο
Το αδιέξοδο συγκρότησης των Συμβουλίων Διοίκησης στα τρία ΑΕΙ, προέκυψε λόγω ισοψηφίας (3-3) των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη των εξωτερικών.
Στην περίπτωση αυτού του αδιεξόδου ο νέος νόμος “Κεραμέως” δεν έχει προβλέψει νομική διέξοδο.
Η υπουργός Παιδείας στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για την διαδικασία εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων
Η Ν. Κεραμέως εξήγησε ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αυτή τη χρονική στιγμή θα δημιουργούσε νομικά ζητήματα στην εκλογή των υπολοίπων επτά Πανεπιστημίων που ολοκλήρωσαν τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς σε μια εκλογική διαδικασία θα ίσχυαν δυο διαφορετικά νομοθετήματα.
Οι Πρυτάνεις επισήμαναν στην υπουργό το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ στην ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης στα 3 από τα 10 Πανεπιστήμια που αυτή τη χρονική περίοδο είχαν εκλογές.
Παράλληλα διατύπωσαν προς την Ν. Κεραμέως την ανησυχία τους ότι εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δίνεται διέξοδος σε περίπτωση ισοψηφίας (πχ κλήρωση, διαφορετικός αριθμός εσωτερικών-εξωτερικών , όπως 7-4 ), το ίδιο φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί και στις επικείμενες “Πρυτανικές εκλογές” έξι Πανεπιστημίων , οι διαδικασίες των οποίων ξεκινούν εντός του τρέχοντος μήνα (Φεβρουάριο)