Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 04:51
Αθλητικά

Άννα Κορακάκη: Ελπίδες και για νέο μετάλλιο την Τρίτη






Κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην σκοποβολή με αεροβόλο πιστόλι από απόσταση 10 μέτρων, μόλις στα 20 της χρόνια, η Άννα Κορακάκη είναι ήδη Ολυμπιονίκης. Όπως η ίδια ευχήθηκε μετά από την εξαιρετική της εμφάνιση, «ας ελπίσουμε ότι το δικό μου μετάλλιο θα είναι η αφετηρία για τις επιτυχίες της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο». 

Με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας της καθώς και το ότι η σκοποβολή «χρόνια δεν κοιτά», η Άννα Κορακάκη, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει ένα μακρύ μέλλον μπροστά της, καθώς η συμμετοχή της σε 7 ή 8 Ολυμπιάδες δεν είναι κάτι ανέφικτο. Η τρίτη θέση του βάθρου την οποίαν επέτυχε η Άννα Κορακάκη στο Ρίο της Βραζιλίας συνιστά την πρώτη επιτυχία της Ελλάδας στην σκοποβολή από το 1920. Και αύριο το βράδι (21:25 ώρα Ελλάδας) θα διεκδικήσει τη διάκριση και στο αγώνισμα των 25 μέτρων, πάντα με αεροβόλο πιστόλι.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε το πρώτο μετάλλιο από το Ρίο ντε Τζανέιρο με μεγάλο ενθουσιασμό, παρόλο που η σκοποβολή δεν συγκαταλέγεται ούτε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, ούτε καν στα θεαματικά αθλήματα. Ωστόσο, η εικόνα της 20χρονης πρωταθλήτριας αγκαλιά με τον πατέρα και προπονητή της, ντυμένους στα εθνικά χρώματα ήταν αρκετή για να συγκινήσει κάθε Έλληνα. Όπως είθισται, οι πολιτικοί ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν με μηνύματά τους την Άννα Κορακάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter «η κατάκτηση του χάλκινου από την Άννα Κορακάκη μάς κάνει υπερήφανους και μας γεμίζει από χαρά! Συγχαρητήρια Άννα». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε απευθείας με την Ολυμπιονίκη και την συνεχάρη προσωπικώς.

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε αναρτήσει στο twitter το εξής μήνυμα: «Η Άννα Κορακάκη μας πρόσφερε το πρώτο μετάλλιο στο #Rio2016. Συγχαρητήρια στην Άννα και καλή επιτυχία στα άλλα παιδιά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της προσπάθειας με το tweet «στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Άννα Κορακάκη φέρνει το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα. Συγχαρητήρια!».

Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «η Άννα γράφει μια λαμπρή σελίδα που σηματοδοτεί τις αστείρευτες δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού και τη δυναμική όλων των αθλημάτων, ‘μικρών’ και ‘μεγάλων’. Την πορεία της Άννας Κορακάκη που σήμερα επιβραβεύεται με το χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο, την είχαμε έγκαιρα επισημάνει όταν οι επιτυχίες της πέρναγαν στα ψιλά. Άννα σ’ ευχαριστούμε, μάς γέμισες υπερηφάνεια κι αισιοδοξία». Στον λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου στο tweeter αναρτήθηκε το μήνυμα «Συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για το χάλκινο μετάλλιο #Rio2016», ενώ και από το υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε παρόμοιο μήνυμα: «Συγχαρητήρια Άννα Κορακάκη για το χάλκινο μετάλλιο στη σκοποβολή!»

Χαρακτηριστικό ήταν όμως και το tweet της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Θερμά συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για το Χάλκινο στη σκοποβολή! Όποιος σκοπεύει και στοχεύει σταθερά, κατακτά το μέλλον #RioOlympics2016».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι επινίκιες δηλώσεις της Άννας Κορακάκη, αμέσως μετά από την απονομή, στις οποίες δεν δίστασε να καυτηριάσει με αυστηρότητα την αδιαφορία που εισπράττει παγίως εκ μέρους της Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Ευθύβολη» και εύστοχη με τον λόγο της όπως και με το όπλο στο χέρι, η Άννα Κορακάκη επισήμανε ότι δεν είχε κανένα άλλο πρόβλημα στην προετοιμασία της εκτός από τη στάση της ΣΚ.Ο.Ε., η οποία «δεν με βοήθησε αρκετά, ή όσο χρειαζόταν, ή όσο άξιζα».

Τα παράπονα της Άννας αφορούν στην στάση της Ομοσπονδίας και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ίδια σε αποστολές σε σημαντικές διοργανώσεις, ενώ η ίδια κάνει συστηματικά πρωταθλητισμό, συνήθως στερούνταν το αυτονόητο, δηλαδή την παρουσία του προπονητή της.

Ο Τάσος Κορακάκης, στον οποίον η Άννα αφιέρωσε κατά προτεραιότητα το μετάλλιο που κατέκτησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είχε διατελέσει ο ίδιος πολυπρωταθλητής σκοποβολής και βεβαίως μέντορας και προπονητής της κόρης του. Εκ μέρους της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σχετικό σχόλιο, είναι όμως σαφές ότι η Άννα Κορακάκη προσθέτει τον εαυτό της στον μακρύ κατάλογο με τους Έλληνες αθλητές που στρέφονται κατά των οικείων ομοσπονδιών, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την πραγματική μιζέρια του ελληνικού αθλητισμού.

Αθλητές με μεγάλες δυνατότητες όπως η Άννα Κορακάκη βασίζονται στην γενναιοδωρία εξωτερικών χορηγών προκειμένου να υπερπηδήσουν τα εμπόδια της καθημερινότητάς τους, ένα από τα οποία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, είναι η έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς, ακόμη και σε στοιχειώδη ζητήματα.

Ο Τάσος Κορακάκης, ο άνθρωπος πίσω από το μετάλλιο της Άννας και ο άνθρωπος που ώθησε την κόρη του να αφήσει το στίβο για το σκοπευτήριο, περιορίστηκε σε θετικά σχόλια για την επίδοση της Άννας, χάρη στην οποία η Ελλάδα διακρίθηκε στην Ολυμπιακή σκοποβολή για πρώτη φορά ύστερα από 96 χρόνια.

Παρόλ’ αυτά, είναι γνωστό ότι ακόμη και οι προπονήσεις για μια σκοπεύτρια παγκόσμιας κλάσης, όπως η Άννα Κορακάκη, είναι από μόνες τους ένας καθημερινός άθλος.

Στην πόλη όπου ζει, στη Δράμα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ για την παράκαμψη των ακραίων καιρικών συνθηκών που δυσχεραίνουν πολύ την προετοιμασία της, κατά το πλείστον η Άννα προπονείται κατ’ οίκον, σε ειδικό ηλεκτρονικό προσομοιωτή.

Ποια είναι η Άννα Κορακάκη

 

Το Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν ένα όνειρο για την Άννα Κορακάκη, ο ύψιστος αθλητικός της στόχος, σχεδόν από την πρώτη ημέρα που έπιασε στα χέρια της όπλο σκοποβολής. Αυτό συνέβη στα 12 της χρόνια, όταν με παρότρυνση του πατέρα της, Τάσου Κορακάκη, μεταπήδησε από τα αθλήματα του στίβου στα οποία είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της έως τότε. Η αφορμή για την στροφή αυτή στην αθλητική σταδιοδρομία της Άννας ήταν ένας τραυματισμός στα πόδια. Έως τότε η σκοποβολή, παρόλο που ήταν το άθλημα στο οποίο είχε επιδοθεί με μεγάλη επιτυχία ο πατέρας της, δεν προκαλούσε στην Άννα κανένα ενδιαφέρον. Ωστόσο, αμέσως μόλις δοκίμασε να «ρίξει» με το αεροβόλο, το έμφυτο ταλέντο της στο άθλημα εκδηλώθηκε -και ήταν μάλιστα τόσο έντονο, ώστε ο Τάσος Κορακάκης προέβλεψε ότι η κόρη του θα είναι Ολυμπιονίκης το 2016.
Υπό την καθοδήγηση του πατέρα-προπονητή, η Άννα Κορακάκη άρχισε να εργάζεται συστηματικά και να λαμβάνει μέρος σε όλο και πιο απαιτητικές διοργανώσεις, με υψηλό συναγωνισμό, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις. Αθλήτρια του συλλόγου «Ωρίων» της Θεσσαλονίκης και μέλος της εθνικής ομάδας από τα 14 της χρόνια, η Άννα Κορακάκη ξεδίπλωνε σταδιακά αλλά σταθερά το «φονικό ένστικτο» -πάντα σε ό,τι αφορά στους σταθερούς στόχους. Παρόλο που για τους συνομηλίκους της αλλά και όχι μόνο, η σκοποβολή φάνταζε σαν κάτι βίαιο και επικίνδυνο -κατά το σύνηθες, απολύτως εσφαλμένο στερεότυπο- η Άννα αναδεικνυόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σπορ, σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Άννα ήταν μόλις 14 ετών όταν έκανε το διεθνές της ντεμπούτο και ήδη από την πρώτη της συμμετοχή σε αγώνα εκτός Ελλάδας κατάφερε να διακριθεί, κατακτώντας την 8η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής, στο Μόναχο. Το 2011 ήταν 2η στο Ευρωπαϊκό, ενώ το 2014 έφυγε με το χρυσό μετάλλιο από την διοργάνωση. Ταυτόχρονα, ήταν δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εξυπακούεται ότι στην Ελλάδα η Άννα Κορακάκη είναι κυρίαρχος, καθώς από το 2011 είναι Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στα 10 μέτρα αεροβόλου πιστολιού και στα 25 μέτρα πυροβόλων όπλων, κάτι που έχει καταφέρει επί 8 συνεχόμενες χρονιές. Αντίστοιχα είναι και τα ρεκόρ της, εφόσον κατέχει τις κορυφαίες επιδόσεις στα 10 και τα 25 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι, ενώ με 391/400 έχει καταρρίψει το αντίστοιχο ρεκόρ στην κατηγορία των Γυναικών.

Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό στην σκοποβολή, η Άννα Κορακάκη φοιτά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη σχολή Ειδικής Αγωγής. Είναι φίλαθλος, με πόδοσφαιρική προτίμηση στον ΠΑΟΚ, σε ό,τι αφορά στην προσωπική της ζωή, όμως, όπως λέει η ίδια, δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να παρακολουθήσει αγώνες της αγαπημένης της ομάδας στην Τούμπα. Ο χρόνος της Άννας Κορακάκη μοιράζεται ανάμεσα στις φοιτητικές της υποχρεώσεις και την αθλητική της προετοιμασία. Εκτός από τον σκληρό ανταγωνισμό στα σκοπευτήρια, η Άννα φαίνεται ότι σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει και έναν άλλο «αντίπαλο»: Ο κατά τρία χρόνια μικρότερος αδελφός, Διονύσης, θεωρείται ως μια μεγάλη ελπίδα της ελληνικής σκοποβολής και ένας από τους πολλά υποσχόμενους ανερχόμενους σκοπευτές.
Πώς κατέκτησε το μετάλλιο στο Ρίο

 

«Το πιο σημαντικό ήταν να περάσω στον τελικό. Είχα πολύ άγχος στα προκριματικά, ευτυχώς όμως ήταν δίπλα μου ο προπονητής μου και, αφού συζητήσαμε τη στρατηγική μας και κάποια τεχνικά ζητήματα, μπήκα ξανά μέσα και ‘έριξα’ πολύ καλά, αφού διόρθωσα τα λάθη μου» -έτσι περιέγραψε εν ολίγοις η Άννα Κορακάκη την κρίσιμη φάση πριν από τον μεγάλο τελικό. Παρόλ’ αυτά, η Άννα πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση, εξασφαλίζοντας τη θέση της στον τελικό με την 5η καλύτερη επίδοση της ημέρας έως εκείνη τη στιγμή.

Για τον τελικό, πάντως, τονίζει ότι «ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι στον τελικό του αγωνίσματος συμμετείχαμε 20 σκοπεύτριες, όλες σε παραπλήσιο επίπεδο. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι το μετάλλιο με έναν τόσο μεγάλο συναγωνισμό, είναι κυρίως ζήτημα τύχης».

Στον τελικό οι αθλήτριες είχαν στη διάθεσή τους 20 βολές (αντί για 40 στον προκριματικό). Ύστερα από τις τρεις πρώτες βολές, η Άννα βρέθηκε στην 3η θέση και ανέβηκε στη 2η μετά από την 6η βολή.

Με το τέλος της 7ης βολής η Ελληνίδα σκοπεύτρια ήταν πρώτη, ωστόσο στη 10η έπεσε στην 4η θέση όπου και παρέμεινε έως την 13η βολή. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε την αντεπίθεση της, η οποία την έφερε στη 2η θέση και ενώ απέμεναν ακόμη δύο βολές.

Εν τω μεταξύ, η Κινέζα Μενγκξούε Τζανγκ είχε εξασφαλίσει το χρυσό και η Άννα Κορακάκη έδινε μάχη για τη 2η θέση με την Ρωσίδα Βιτάλινα Μπατσαράσκινα, την οποία πήρε τελικά η Ρωσίδα με ελάχιστη διαφορά (177.9 βαθμοί έναντι 177.7). Εν συνεχεία η Μπατσαράσκινα είχε δύο επιπλέον βολές με αντίπαλο την Τζανγκ.

Τα αποτελέσματα του τελικού:
1. Μενγκξούε Τζανγκ (Κίνα) 199.4 (νέο Ολυμπιακό Ρεκόρ)
2. Βιτάλινα Μπατσαράσκινα (Ρωσία) 197.1
3. Άννα Κορακάκη (Ελλάδα) 177.7
4. Αλεχάνδρα Σαβάλα Βάσκες (Μεξικό) 157.1
5. Αφάφ Ελχοντχόντ (Αίγυπτος) 137.1
6. Σόνια Φράνκετ (Ισπανία) 116.5
7. Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς (Σερβία) 96.4
8. Εκατερίνα Κορσούνοβα (Ρωσία) 73.5

 

 

Πηγή: protothema.gr