Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 14:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδιαφορία των γιατρών κόστισε τη ζωή 29χρονης εγκύου






Εικοσιενάχρονη  μέσα σε τρεις μέρες πήγε πέντε φορές σε νοσοκομείο του Αιγαίου με ίωση και έντονο βήχα, αλλά  καμία φορά δεν την κράτησαν και την έστελναν σπίτι της δίνοντας της απλώς αντιβίωση. Όμως,   την τελευταία φορά   απεβίωσε μέσα στο νοσοκομείο  από πνευμονική εμβολή και δυστυχώς μαζί της χάθηκε και το έμβρυο των 6 εβδομάδων που κυοφορούσε.

Η αρμόδια πνευμονολόγος ουδέποτε  εξέτασε την άτυχη εγκυμονούσα παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στο νοσοκομείο και τηλεφωνικά της συνιστούσε να πάρει αντιβίωση και να πάει στο σπίτι της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί με την ποινή χάδι της φυλάκισης των 2 ετών με αναστολή.

Παράλληλα, το νοσοκομείο υποχρεώθηκε  από την  Διοικητική Δικαιοσύνη να καταβάλει περίπου 370.000 ευρώ στην μητέρα της άτυχης 29χρόνης και στις τρεις αδελφές της.

Το απόγευμα της πρώτης Κυριακής του  Απριλίου του 2009 η εγκυμονούσα λόγω του υψηλού πυρετού, του  παροξυσμικού  βήχα και του πόνου στο στήθος που είχε επισκέφθηκε τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου νησιού που έμενε.

Εκεί εξετάστηκε από τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο παθολόγο   ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε επί της καταστάσεως της υγείας της την εφημερεύουσα πνευμονολόγο. Η τελευταία συνέστησε στην 29χρόνη να επισκεφθεί την επόμενη μέρα το πνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου και να πάει σπίτι της.

Πράγματι την επόμενη μέρα, η εγκυμονούσα επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το νοσοκομείο, όπου εξετάστηκε και πάλι από   ειδικευόμενο παθολόγο ο οποίος της χορήγησε ήπια φαρμακευτική αγωγή και της  συνέστησε και αυτός να επισκεφθεί την επόμενη μέρα το πνευμονολογικό τμήμα και φυσικά την έστειλε πάλι  σπίτι της.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και πρωί πρωί πήγε για τρίτη φορά στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, έντονο βήχα και πόνο στο στέρνο. Την εξέτασε και πάλι ειδικευόμενος παθολόγος, ο οποίος αυτή τη φορά την υπέβαλε σε εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αποφάνθηκε ότι πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και της χορήγησε αντιβιοτική αγωγή, δηλώνοντας ότι δεν έχρηζε εξέτασης από πνευμονολόγο.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η 29χρόνη επισκέφθηκε  για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα και για τέταρτη φορά μέσα σε ένα 48ώρο το νοσοκομείο λόγω   υψηλού πυρετού,   πόνου στο στήθος και  δύσπνοιας που είχε. Εκεί την εξέτασε   ειδικευόμενος παθολόγος, της τοποθέτησαν ορό,  της χορηγήθηκε αντιπυρετική φαρμακευτική αγωγή και την οδήγησαν στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

Τηλεφωνικά ενημερώθηκε η εφημερεύουσα πνευμονολόγος η οποία αν και ήταν στο χώρο του νοσοκομείου απαξίωσε να την εξετάσει και τηλεφωνικά σύστησε  «να πάει σπίτι της και να πάρει αντιβίωση».

Όμως, ενώ ήταν ήδη στο θάλαμο παρουσίασε «οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και άλγη» και υποβλήθηκε σε εξετάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κλινικής της κατάσταση ήταν αρνητική.

Και αυτό γιατί τα εργαστηριακή ευρήματα, μεταξύ των άλλων, κατέγραψαν χαμηλά   λευκά αιμοσφαίρια  3.900/μL, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας ήταν 10.000/μL (φυσιολογική τιμή 4.000–11.000μ/L), σημαντικού βαθμού «υποξαιμία και αναπνευστική αλκάλωση», χαμηλή υπονατριαιμία 124 mmoL/L (135-145 mmoL/L), αύξηση της CRP στο 71,26 mg (0-5 mg).  Να σημειωθεί ότι όταν υπάρχουν υψηλές τιμές  στην CRP  (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) αυτό καταδεικνύει  ενεργές φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Κατόπιν αυτών, η  παθολόγος έδωσε οδηγίες για τοποθέτηση οξυγόνου και χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αντιπυρετικής αγωγής, ενώ η 29χρόνη παρέμενε στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η υπεύθυνη πνευμονολόγος που μέχρι τότε   έδινε μόνο  τηλεφωνικές εντολές, την επισκέφθηκε στον θάλαμο και χωρίς να δει τον ιατρικό της φάκελο-ιστορικό, συνταγογράφησε μια ήπια φαρμακευτική αγωγή και την έστειλε σπίτι της, για να «παραμείνει κλινήρης επί τριήμερο και να επανέλθει στο νοσοκομείο».

Τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, η άτυχη νεαρή επανήλθε στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει και υπήρξαν και γυναικολογικά προβλήματα. Αμέσως της χορηγήθηκε οξυγόνο με ρινικό καθετήρα, όρος και αντιβιοτική αγωγή, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια είχαν νέα πτώση (2.500/μL) και είχε παρουσιάσει «μη αντιρροπούμενη βαριά μεταβολική οξέωση».

Ενημερώθηκε τηλεφωνικά η πνευμονολόγος η οποία κατέφθασε  στο νοσοκομείο όπου διαπίστωσε «τη βαριά κατάσταση της υγείας» της εγκύου.

 

 

Πηγή: protothema.gr