Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 10:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζουν οι αντικειμενικές το 2017 – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ






Σε δύο δόσεις θα γίνουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων: η πρώτη αλλαγή, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα γίνει λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, της 2ηςμέσα στο τελευταίο διάστημα υπέρ των ιδιοκτητών. Όσο για το μεγάλο κύμα των αλλαγών στις αξίες, αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Στόχος η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές κάτι που στη πράξη σημαίνει νέα μείωση της τάξεως του 20% επί των τιμών της εφορίας. Σε δύο δόσεις, αναμένονται και οι αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Για τον φόρο που θα πληρώσουμε το 2017, αναμένονται οριακές παρεμβάσεις ενώ οι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2018 με το μοναδικό μέγεθος που θα παραμείνει σταθερό να είναι ο εισπρακτικός στόχος: 2,65 δις. ευρώ.

Οι πρώτες αλλαγές

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα στην ενεργοποίηση του πρώτου πακέτου αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να αποκρούσει κύμα προσφυγών χιλιάδων ιδιοκτητών για λιγότερο καταλογισμό ΕΝΦΙΑ.

Η αλλαγή αναμένεται να γίνει άμεσα –ενδεχομένως πριν το τέλος του έτους- και αφορά στη μείωση των αξιών σε τέσσερις δήμους της χώρας: Νέο Βουτζά, Φιλοθέη, Ψυχικό και Δελφούς. Η υποχρέωση αλλαγής των αντικειμενικών αξιών σε αυτούς τους τέσσερις δήμους, απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αυτή, επιβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2017 (σ.σ ο υπολογισμός γίνεται βάσει της περιουσιακής κατάστασης που ίσχυε την 1/1/2017) να γίνει με βάση νέες χαμηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν την 1/1/2016.

Δεδομένης της αξίας των ακινήτων που υπάρχουν σε αυτούς τους τέσσερις δήμους της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «μετρήσει» και τις απώλειες που θα προκληθούν τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Αυτό το κόστος, θα ληφθεί υπόψη όταν θα γίνουν οι επόμενες «προσαρμογές» στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το ότι θα υπάρξει επίπτωση στα έσοδα του 2017 (τα οποία και θα πρέπει να αναπληρωθούν) είναι σαφές καθώς το ΣτΕ ζητάει οι νέες αντικειμενικές αξίες στους τέσσερις δήμους να είναι οπωσδήποτε σε ισχύ στις αρχές του έτους.

Μεταξύ των αλλαγών που ετοιμάζονται για τον ΕΝΦΙΑ το 2017, αναμένεται να συμπεριληφθεί και η υλοποίηση μιας ακόμη «προεκλογικής δέσμευσης» της κυβέρνησης: η… κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά όχι για όλους καθώς και το 2017 ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον 2,7 δις. ευρώ στο δημόσιο ταμείο (πράγμα που σημαίνει ότι η βεβαίωση θα πρέπει να ξεπεράσει τα 3,2 δις. ευρώ). Το σχέδιο προβλέπει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για όσους ιδιοκτήτες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα έως και 9000 ευρώ. Είναι ένα μέτρο χαμηλού δημοσιονομικού κόστους –δεν ξεπερνά τα 80-90 εκατ. ευρώ- που όμως θα επιτρέψει στην κυβέρνηση, μετά την επαναφορά της 13ης σύνταξης για 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, να προβάλλει και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στους τέσσερις δήμους και για την θέσπιση της έκπτωσης φόρου; Το πιθανότερο είναι ότι θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων καθώς θα ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος και στην συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Βάσει του τεχνικού παραρτήματος του μνημονίου, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Νωρίτερα, μέχρι τον Μάρτιο του 2017, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας όλων των εμπορικών ακινήτων. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα λόγω των καθυστερήσεων στην διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες είναι οι νέες χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες να έχουν ενεργοποιηθεί την 1/1/2018 ώστε βάσει αυτών να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές, θα προκαλέσει μείωση στην αξία των ακινήτων όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχεία της εφορίας κατά τουλάχιστον 100-120 δις. ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν αισθητά τα δημόσια έσοδα τόσο από τις μεταβιβάσεις ακινήτων όσο και από τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

Έτσι, μέσα στο 2017, και αφού «διορθωθούν» οι εμπορικές αξίες, θα εξεταστούν –υποχρεωτικά πλέον λόγω δημοσιονομικών στόχων- μια σειρά από φόρους:

  1. Οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων. Μπορεί τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες και τις δωρεές, κληρονομιές και γονικές παροχές να έχουν περιοριστεί αισθητά σε σχέση με τα δεδομένα του 2008 (σ.σ από τις μεταβιβάσεις ακινήτων εισπράττονταν περίπου 1 δις. ευρώ και τώρα τα έσοδα έχουν περιοριστεί στα 260 εκατ. ευρώ) ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στις αγοραπωλησίες (σ.σ σήμερα 3% για τα μεταχειρισμένα ακίνητα) αλλά και σε μειώσεις του αφορολογήτου γονικών παροχών και δωρεών (σ.σ σήμερα είναι στις 150.000 ευρώ).
  2. Δεδομένη θεωρείται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ το 2018. Είτε προχωρήσει ο φόρος περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ είτε όχι, οι συντελεστές θα αυξηθούν καθώς μείωση της φορολογητέας ύλης κατά 100-120 δις. ευρώ προκαλεί απώλειες εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ ύψους τουλάχιστον 250-300 εκατ. ευρώ.

 

 

Πηγή: thetoc.gr