Αποκαλυπτική έκθεση: Νέα δίκτυα διακίνησης «πνίγουν» την Ευρώπη στην κοκαΐνη
Η αύξηση των ποσοτήτων καθαρότερης κοκαΐνης στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο είναι συνέπεια της αύξησης της παραγωγής στη Λατινική Αμερική, πάνω απ’ όλα στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, την Κολομβία, εξηγείται.
«Ο κατακερματισμός της εμπορίας κοκαΐνης στην Ευρώπη μοιάζει να επιφέρει εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της προμήθειας και της λιανικής πώλησης κοκαΐνης σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο», επισημαίνεται στο κείμενο. «Μια από τις συνέπειες είναι η αύξηση της βίας και των ανθρωποκτονιών οι οποίες συνδέονται με τα ναρκωτικά».
Η εμφάνιση ολοένα περισσότερων συμμοριών έφερε νέες, εφευρετικές μεθόδους διάθεσης και μεταφοράς των ναρκωτικών: για παράδειγμα, με… εξειδικευμένους μεταφορείς που παραδίδουν στους τοξικομανείς την δόση τους αν τηλεφωνήσουν σε ειδικά τηλεφωνικά κέντρα.
Τέτοιου είδους «υπηρεσίες κούριερ» προσφέρονται στη Βρετανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Οι αγοραστές επικοινωνούν με call center στην Ισπανία ή στα δυτικά Βαλκάνια, πάντα σύμφωνα με την έκθεση.
«Αυτές οι νέες μέθοδοι, η “ουμπεροποίηση” της εμπορίας κοκαΐνης, είναι σαφείς ενδείξεις (σ.σ. κλιμακούμενου) ανταγωνισμού στην αγορά», καθώς και του γεγονότος ότι οι διακινητές αναγκάζονται να προσφέρουν επιπλέον «υπηρεσίες, πέραν του προϊόντος, όπως η ταχεία παράδοση οποιαδήποτε στιγμή» και οπουδήποτε, σημειώνει το ΕΚΠΝΤ.
Η αύξηση των ποσοτήτων κοκαΐνης που διατίθενται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με τη μετακίνηση των παραδοσιακών οδών διακίνησης, από την Ιβηρική στα μεγάλα λιμάνια του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Αμβέρσα έχει πλέον μετατραπεί στον σημαντικότερο κόμβο εισαγωγής κοκαΐνης στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 41 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν από τις αρχές στο λιμάνι αυτό το 2017. Το 2016, 70,9 τόνοι του συγκεκριμένου ναρκωτικού κατασχέθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
Η έκθεση του ΕΚΠΝΤ τονίζει ακόμη ότι οι νέες οδοί διακίνησης «ενδέχεται να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς άλλες οδοί και μέθοδοι διακίνησης, όπως είναι η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών, ενδέχεται να μην εντοπίζονται καν».
Πηγή: ethnos.gr