Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως διαβεβαίωσε ο Ζάεφ, θα ενυπάρχει σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, εκτός του άρθρου 36, «λόγω της ιστορικής του διάστασης».
Η δεύτερη τροπολογία συνίσταται στο προοίμιο του Συντάγματος, όπου γίνεται εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας). Σ’ αυτό (σ.σ. προοίμιο) επίσης, θα περιλαμβάνεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (2002), με την οποία τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Στην τέταρτη τροπολογία, όπως έσπευσε να προσθέσει, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, επισημαίνεται ότι η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όσων πολιτών κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα τους».
Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η τροπολογία αυτή εστιάζει στη διασπορά της χώρας και στη φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, η οποία θα πραγματοποιείται εφεξής με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.
Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του σκοπιανού συντάγματος, απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με την πρώτη να προϋποθέτει τη στήριξη του ½ των βουλευτών και τη δεύτερη των 2/3 των βουλευτών.
Πηγή: ΑΠΕ