Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 09:53
Τοπικά

Αχτσιόγλου: Μάχη για μείωση ανεργίας και αντιμετώπιση brain drain






Η αποκλιμάκωση της ανεργίας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα βαίνει μειούμενη, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και των στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης που εκπονεί ο ΟΑΕΔ και εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα, αν το επιτρέψουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τις δηλώσεις έκανε η κ. Αχτσιόγλου στο περιθώριο της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκο, για την αξιοποίηση του ακινήτου της Βαμβακουργίας.

«Η ανεργία που παραλάβαμε όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση το έργο της ήταν περίπου στο 27%. Σήμερα είναι γύρω στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και αυτό είναι σημαντικό.

Οι προβλέψεις μας για το ’18 και το ΄19 είναι ότι θα βαίνει μειούμενη και στο τέλος της τετραετίας θα μπορέσει να είναι περίπου στο 18%. Παραμένει εξαιρετικά υψηλή, όμως αυτή η σταθερή αποκλιμάκωση μας επιτρέπει μια αισιοδοξία» τόνισε η υπουργός.

Επιπλέον τόνισε ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνουμε για την ανάταξη της οικονομίας πρωτίστως, είναι όμως αποτέλεσμα και των στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης που εκπονεί κυρίως ο ΟΑΕΔ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό να επικεντρωθούμε στην ανεργία των νέων και δη, του υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να δημιουργήσουμε – κατά το δυνατόν –κίνητρα παραμονής τους στη χώρα και εργασίας τους με αξιοπρεπείς μισθούς».

Συνταξιοδοτική δαπάνη

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

«Το ζήτημα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2019 είναι γνωστό ότι τέθηκε κατά την δεύτερη αξιολόγηση, με τις γνωστές παραμέτρους που έκλεισε εκείνη η αξιολόγηση. Το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις του και τις προβλέψεις του που πέφτει διαρκώς έξω στην πραγματικότητα σε σχέση με το τι καταφέρνει πραγματικά η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, με τους ευρωπαίους που επέμεναν για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ελληνική κυβέρνηση που υποστήριζε τεκμηριωμένα ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πλεονάσματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει. Κάτι που φάνηκε και το 2017, καθώς η χώρα υπερέβη κατά πολύ τους στόχους της.

Εκείνη η συμφωνία λοιπόν, προβλέπει 1% αρνητικά, αλλά και 1% θετικά μέτρα για το 2019, πολύ κρίσιμων κοινωνικών δαπανών. Θα δούμε το ζήτημα αυτό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

Μπροστά μας έχουμε άλλα πράγματα αυτή την στιγμή. Δηλαδή, να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στη συζήτηση για τον χαρακτήρα της μεταμνημονιακής εποπτείας, στο πλαίσιο πάντα της καθαρής εξόδου, όπως έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους.

Άρα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας να το δούμε μετά τον Αύγουστο».

Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019