Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο για το μείζον θέμα των οφειλουμένων ασφαλιστικών εισφορών του 2016 απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Β. ως πρώτο βήμα ζητά την παράταση των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 μέχρι τις 30-6-2017 και στη συνέχεια τη δοσοποίησή τους, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τους δικηγόρους σε κλείσιμο των γραφείων και στην ανεργία.
Το κείμενο της επιστολής ως ακολούθως:
Κύριε Υπουργέ,
όπως σας είναι γνωστό, πέραν των υφιστάμενων προβλημάτων από την εφαρμογή του Ν.4387/2016 στους ασφαλισμένους δικηγόρους, τα οποία σας απαρίθμησε στην από 6-3-2017 επιστολή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, μείζον για τον δικηγορικό κόσμο πρόβλημα αποτελεί η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016.
Ο βασικός λόγος που οδήγησε τη σαρωτική πλειοψηφία των δικηγόρων στην αδυναμία πληρωμής τους, πέραν της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί συνθήκες υποαπασχόλησης , είναι η πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντά μας, στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό. Για παράδειγμα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, μετά και το διάστημα της στοχευμένης αποχής το καλοκαίρι, εργάστηκαν σε κανονικούς ρυθμούς από τις 16 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Έχοντας όμως προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016, όλες οι προσπάθειές τους κατέτειναν στο να μπορέσουν να φανούν συνεπείς στην υποχρέωσή τους αυτή, κάτι που τελικά κατάφεραν, παραδίνοντας βιβλιάρια στον σύλλογό μας , ποσοστό 57,67% από αυτά.
Κι ενώ ποσοστό 42,33% των μελών μας οφείλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2015, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 91,82% ως προς τα μέλη εκείνα, που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016. Πιστεύει άραγε κανείς ότι το συγκεκριμένο ποσοστό θα μειωθεί σημαντικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017, ημερομηνία λήξης της παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016; Τι να πρωτοπληρώσει ένας δικηγόρος; Τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους; Τις δόσεις προς τον Ε.Φ.Κ.Α. του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου; Τις δόσεις προς τη Δ.Ο.Υ; Τις δόσεις προς τις Τράπεζες;
Αν όμως η εισπραξιμότητα για το ασφαλιστικό αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, είναι κοινά παραδεκτό ότι οι μηνιαίες παρατάσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν ημίμετρα στο μείζον για κάθε δικηγόρο πρόβλημα. Γνωρίζετε άραγε κύριε Υπουργέ ότι δικηγόροι επιλέγουν την ανεργία, επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις; Γνωρίζετε ότι 9 στους 30 δικηγόρους-μέλη μας, που εγκατέλειψαν τη δικηγορία το 2016 , δηλαδή ποσοστό 33% από αυτούς, είναι σήμερα άνεργοι; Γνωρίζετε ότι το πρώτο δίμηνο του 2017 οι 5 στους 8 δικηγόροι-μέλη μας ακολούθησαν το ίδιο δρόμο, ανεβάζοντας, ελπίζω πρόσκαιρα , το συγκεκριμένο ποσοστό επί των αποχωρήσεων στο 62,50%!
Αποδείξτε λοιπόν στην πράξη κύριε Υπουργέ ότι μέλημα της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί η μείωση της ανεργίας, αποτελεί η παροχή κινήτρων παραμονής στην εργασία των ελευθέρων επαγγελματιών, αποτελεί η παροχή διευκολύνσεων εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο και τη μεγιστοποίηση της εισπραξιμότητας. Προχωρήστε όχι μόνο στην παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του 2016, το λιγότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, αλλά και στην παροχή στη συνέχεια δυνατότητας δοσοποίησης των οφειλών, εντάσσοντας στη ρύθμιση και οφειλέτες προηγούμενων του 2016 ετών, που οι οφειλές τους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση. Διότι οι τελευταίοι, σε διαφορετική περίπτωση, θα απωλέσουν την κρίσιμη για την επαγγελματική τους υφιστάμενη ρύθμιση. Δεν έχω βέβαια την αφέλεια να πιστεύω ότι η δοσοποίηση θα λύσει το πρόβλημα. Είναι βέβαιο όμως ότι θα χαλαρώσει τη θηλιά από το λαιμό χιλιάδων δικηγόρων.
Αλλιώς κ. Υπουργέ θα δείτε τον αριθμό των κλειστών δικηγορικών γραφείων ν’ αυξάνει, θα δείτε τον στόχο της αύξησης της εισπραξιμότητας των οφειλουμένων ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών να καταρρέει. Γιατί, αν στην εποχή του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου ίσχυε το « στην Ελλάδα οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι υποφέρουν» στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ισχύει το «οι άνθρωποι υποφέρουν και ούτε οι αριθμοί πια δεν ευημερούν».