Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση και θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη ενώ θα εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ. Πέτερ Σόοφ, σήμερα από το Βόλο, για να παρακολουθήσει το ειδικό Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με τη συμμετοχή 50 ανθρώπων από τη Βαυαρία που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Εξήρε τις προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ των δύο λαών και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η πολιτική γίνεται από τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, αλλά το σημαντικό είναι σε όλες τις περιοχές να γίνονται προσπάθειες για τη συνεργασία των ανθρώπων».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην παραχώρηση στη Fraport των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ν. Αγχιάλου, τόνισε ότι θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στην υποδομή τους και θα βηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ειδικότερα των περιοχών όπου λειτουργούν.
Επιπλέον εκτίμησε ότι κι άλλες Γερμανικές εταιρείες θα επενδύσουν στην Ελλάδα, όπου ήδη δραστηριοποιούνται 130 εταιρείες, οι οποίες δίνουν δουλειά σε 30.000 Έλληνες και κατά την περίοδο της κρίσης δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Στο ερώτημα, αν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση στα επόμενα χρόνια, απάντησε πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αν και δεν τον προσδιόρισε χρονικά.
Το συνέδριο
Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησε ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης Παντελής Καλαιτζίδης.
Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
«Είναι μια αρχή και επιδιώκουμε να μην τελειώσει σήμερα, αλλά να συνεχιστεί η ανταλλαγή επισκέψεων που θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μας με την Ακαδημία του Μονάχου αλλά και το γερμανικό λαό», τόνισε και πρόσθεσε ότι, παρά τις δυσκολίες θα πρέπει να διατηρηθούν οι γέφυρες και να γίνονται συζητήσεις με εχέφρονες, που βιώνουν τα δικά τους προβλήματα και μπορούν να συμβάλλουν ση διευθέτηση των μεταξύ μας διαφορών.
Γι’ αυτό και η θεματολογία του συνεδρίου, δεν είναι μόνο θεολογική, αλλά άπτεται όλων των ζητημάτων που σχετίζεται με τις διακρατικές σχέσεις.
«Είναι δυνατό ένα ελληνικό μαγαζί να χάσει τους πελάτες του, γιατί ελέχθη κάτι αρνητικό από τη γερμανική κυβέρνηση κατά της Ελλάδας ή μπορεί να γεμίσει από κόσμο όταν οι σχέσεις είναι ομαλές. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε πάντοτε στο διάλογο και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αυτό εξυπηρετεί», δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Επιπλέον ο διευθυντής της καθολικής Ακαδημίας του Μονάχου Μπέρνχαρντ Πιντλ,εκτίμησε ότι μπορεί τώρα οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να μην είναι στην καλύτερη φάση τους, αλλά στο μέλλον τα πράγματα θα βελτιωθούν.