Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 17:55
Τοπικά

Βόλος: Καύση ξύλων και ηλεκτρισμός επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα






Επιβάρυνση της ατμόσφαιρας του Βόλου με αιωρούμενα σωματίδια, αποτυπώνεται και στην έκθεση παρακολούθησης που συνέταξε η ΑΝΕΒΟ για την περίοδο 2014 – 2016 στο πλαίσιο του «Συμφώνου των Δημάρχων» στο οποίο συμμετέχει ο δήμος, με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ο οικιακός τομέας εμφανίζεται ως υπεύθυνος για την αύξηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων σε «απαγορευτικά επίπεδα», όπως επισημαίνεται μέσα στο 2015 και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης παρακολούθησης του «Συμφώνου των Δημάρχων» για τη μείωση των ρύπων στην Ευρώπη, για την περίοδο 2014 – 2016, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ, Ανδρέας Ζέρβας, παρατηρείται γενικά αύξηση της συνολική ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου Βόλου από το 2007 έως το 2015, με εξαίρεση τον πρωτογενή τομέα και τον οδοφωτισμό. Την ίδια ωστόσο ώρα καταγράφεται και στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 2007. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εκπομπές αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου υπέστησαν μείωση σε σχέση με το 2007 που υποδηλώνει την στροφή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι αστική, παρατηρείται στροφή των κατοίκων της προς τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας μια αυξανόμενη, αν και με μικρό ρυθμό, τάση έως το 2020. Σε σχέση με το ΧΥΤΑ, εντοπίζεται ότι από τις ποσότητες που καταλήγουν σε αυτόν, το 37% είναι ζυμώσιμα και χαρτί. Παρατηρείται σημαντική αύξηση του όγκου των υγρών αποβλήτων (αύξηση 384% – 2007 έως 2015). Τέλος, η συνεχόμενη μείωση της ποσότητας απορριμμάτων που καταλήγει στο ΧΥΤΑ του δήμου Βόλου υποδηλώνει την ολοένα αυξανόμενη εφαρμογή πολιτικών ανακύκλωσης και επανάχρησης απορριμμάτων. Ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) στο δήμο Βόλου είναι ο οικιακός τομέας και ακολουθεί ο τριτογενής. Οι περισσότερες εκπομπές προκύπτουν από την κατανάλωση ηλεκτρισμού. Προκύπτει πως οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί κατά περίπου 1% από το 2014 στο 2015. Η μείωση εντοπίζεται σε όλους τους τομείς, με τη μεγαλύτερη διαφορά στη λοιπή βιομηχανία.

Αύξηση κατανάλωσης ενέργειας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης παρακολούθησης, η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2007 στον πρωτογενή τομέα και κατά 40% στον οδοφωτισμό, κυρίως λόγω παρεμβάσεων αντικατάστασης λαμπτήρων με νέους, ενεργειακά πιο αποδοτικούς. Αντίθετα, στον τριτογενή τομέα τα δύο τελευταία χρόνια η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή. Στον οικιακό τομέα, το 84,6% της κατανάλωσης στα νοικοκυριά για το 2015 είναι για θέρμανση χώρων και νερού. Η χρήση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί πλέον την πρώτη σε κατανάλωση πηγή ενέργειας για θέρμανση. Στις οδικές μεταφορές παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2007. Ωστόσο αποτελούν το 22 – 23% της συνολικής κατανάλωσης του δήμου από το 2007 μέχρι και σήμερα. Στον τομέα του νερού, των αστικών αποβλήτων αλλά και στη λοιπή βιομηχανία υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση, αν και στο 2015 παρατηρείται πτώση, κάτι που δικαιολογείται με την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα. Τέλος, η ενεργειακή κατανάλωση της λοιπής βιομηχανίας στο 2007 αποτελούσε το 6,41% της συνολικής κατανάλωσης του δήμου Βόλου, το 2014 ανέβηκε στο 8,13%, ενώ το 2015 έπεσε στο 7,57%. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από σχολικά κτίρια, οχήματα του δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ αυξήθηκε από το 2014 στο 2015 κατά 10,81%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις καταναλώσεις των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ αύξηση της κατανάλωσης παρατηρήθηκε και στις σχολικές υποδομές.

Καύσιμα

Σε ανοδική τροχιά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντίθεση με τη βενζίνη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ηλεκτρισμού για το 2015 αποτελούσε το 25,3% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, έναντι του 25,4% του 2014. Διαπιστώνεται λοιπόν μια αύξηση στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια. Η κατανάλωση πετρελαίου παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνει και η κατανάλωση πετρελαίου στις μεταφορές, με ποσοστό συμμετοχής 35% για το 2015. Το φυσικό αέριο παρουσιάζει αύξηση 0,8% στην ενεργειακή κατανάλωση το 2015 σε σχέση με 2014. Πλέον φαίνεται καθαρά η στροφή των καταναλωτών σε πιο οικονομικές και λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Στον τριτογενή τομέα η χρήση φυσικού αερίου παραμένει σταθερή, ενώ παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που οφείλεται στη χρήση εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης όπως τα air – condition και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Σχετικά με την κατανάλωση βενζίνης, αν και μεταξύ των τελευταίων δύο ετών δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή, σε σχέση με το 2007 σημειώνεται μείωση στην κατανάλωσή της κατά 1,5% (από 13,3% σε 11,8%).

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια

Την ατμόσφαιρα του Βόλου επιβαρύνουν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. «Το 2015 ο οικιακός τομέας ήταν υπεύθυνος για τις περισσότερες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, με πολύ μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους τομείς. Αυτή η μεγάλη διαφορά δικαιολογείται, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονιά λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου θέρμανσης, υπήρξε πολύ σημαντική αύξηση της καύσης ξυλείας από τα νοικοκυριά, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλης για καύση, που εκτόξευσε σε απαγορευτικές τιμές τις εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων», καταγράφεται στην έκθεση για την περίοδο 2014- 2016.

Μέσα από την ίδια έκθεση προκύπτει η ανάγκη για περισσότερες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα του ηλεκτρισμού. Οπως καταγράφεται στην έκθεση το διοξείδιο του άνθρακα είναι το βασικό αέριο που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο ηλεκτρισμός είναι η μορφή ενέργειας με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 στο δήμο Βόλου, με τον ηλεκτρισμό να ευθύνεται για το 42,5% αυτών των εκπομπών. Από τους υπόλοιπους ρύπους τις μεγαλύτερες εκπομπές παρουσιάζουν το SO2 (διοξείδιο του θείου) με το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών να προέρχεται και πάλι από τον ηλεκτρισμό. Ακολουθούν τα οξείδια του αζώτου. Ο ηλεκτρισμός και τα στερεά καύσιμα είναι οι κύριες πηγές αυτών των εκπομπών. Ακολουθούν τα αιωρούμενα σωματίδια, οι NMVOC, το μεθάνιο και τέλος το Ν2Ο.

εφ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ