Διευκρινήσεις από τις αρμόδιες αρχές αναμένουν οι φορείς του Βόλου για το θέμα της άδειας που εξασφάλισε η ΑΓΕΤ για την καύση RDF και άλλων υλικών, ενώ ταυτόχρονα, επιφυλάσσονται για τις περαιτέρω κοινές τους δράσεις.
Αυτό επισημάνθηκε στη νέα σύσκεψη εκπροσώπων φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, στα γραφεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, σε συνέχεια της συγκέντρωσης της περασμένης Τετάρτης 15 Μαρτίου 2017.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
Από τη σχετική ενημέρωση και συζήτηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
1) Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από την καύση του RDF, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές α’ ύλης και διαδικασιών καύσης του υλικού, είναι μεγάλοι.
2) Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελο, δεν προκύπτει ότι η ΑΓΕΤ έχει τη δυνατότητα να καίει ακινδύνως τα υλικά αυτά.
Πιο συγκεκριμένα στη ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως «πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται».
Ρωτάμε, σε ποιά άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης αναφέρεται η ανακοίνωση; Επίσης, αν δεν έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, πώς η ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τη δική της καταγραφή, παρουσιάζει καύση 7.000 τόνων κατά το έτος 2015; Και με ποιές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών έγινε αυτό;
3) Δεν προκύπτει επίσης ότι η ΑΓΕΤ δεν θα καίει πλέον τα παραπάνω επικίνδυνα υλικά.
4) Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι και σήμερα. Έχουν μεριμνήσει οι αρμόδιες αρχές να σταματήσει κάθε καύση μη ελεγχόμενη;
5) Ενώ έχει τυπικά εγκριθεί η δυνατότητα καύσης RDF, το αρμόδιο Υπουργείο παραδέχεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί οι πραγματικές παράμετροι και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Το αρμόδιο Υπουργείο θα αναστείλει τη σχετική Απόφαση Τροποποίησης της υπ’ αρ. 184437/10-01-2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» και όλων των προηγουμένων σχετικών Αποφάσεων;