Στα πλαίσια της χθεσινής απεργίας πραγματοποιήθηκε, από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και από δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου, η οποία δεν ήταν ωστόσο, ανάλογης μαζικότητας άλλων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ. Συγκέντρωση έγινε και στη Σκόπελο.
Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου χαιρετισμό έκανε ο Χρήστος Γαλανόπουλος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που αυτές τις μέρες πραγματοποιούν το συνέδριό τους στο Βόλο. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, μέλος της Γραμματείας Βόλου του ΠΑΜΕ.
» Η σημερινή απεργία αποφασίστηκε από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, από τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πλειοψηφίες πεισματικά αρνήθηκαν να οργανώσουν την εργατική αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα. Αρνήθηκαν να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά και συλλογικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία. Επιδίωξαν να βάλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της απεργίας στις 12 Γενάρη, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, παρά το αίτημα εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών, Συνδικάτων. Έβαλαν πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής, προσθέτοντας πως συνειδητά κωλυσιεργούσαν και απέρριπταν τις προτάσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για να οργανωθεί η πάλη για τις ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751€.
Όσον αφορά στο ΕΚΒ, ο κ. Τσιτσιρίκης επισήμανε πως η πλειοψηφία, όλο αυτό το διάστημα ακολουθεί την ίδια τακτική. Αρνήθηκαν παρά την επίμονη προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων ακόμα και συνεδρίαση του Δ.Σ. για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιπτώσεων όπως απέναντι στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και άλλες. Την ίδια περίοδο – πρόσθεσε – με ανακοινώσεις πανηγύριζαν τις κατάπτυστες υπογραφές στην ΕΓΣΣΕ, στην κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό με την οποία παρέδωσαν στους μεγαλοξενοδόχους ολόκληρο κλάδο, ως σκλάβους. Αποτέλεσαν το καλύτερο γραφείο τύπου της ΑΓΕΤ, στην προσπάθεια της εταιρείας να μετατρέψει την πόλη σε θάλαμο αερίων για χάρη της κερδοφορίας της. Αυτή είναι η «πλούσια» δράση τους αυτό το διάστημα.
«Και τώρα βγαίνουν στα κάγκελα με τη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» στην πόλη, δηλαδή με τους κοινωνικούς εταίρους και μιλάνε για αγώνες και για ξεσηκωμό! Κανένας εργαζόμενος να μην τσιμπήσει στα σχέδιά τους» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ήταν από τη γέννησή του ευδιάκριτες. Για αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια δύναμη πρέπει να ακολουθήσουν για να δουν μια καλύτερη μέρα για αυτούς και τα παιδιά τους και σε ποιες δυνάμεις πρέπει να γυρίσουν την πλάτη.
Όσον αφορά στις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ, αυτές είναι:
- Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
- Μόνιμη και πλήρη εργασία για όλους, με ΣΣΕ. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
- Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.
- Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, φυσικού αερίου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
- Απαγόρευση πλειστηριασμών για τις εργατικές-λαικές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το
δημόσιο ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο +5.000 για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου». Να μην γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί
η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να μην ξεπερνούν τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ για όσους είναι στα ΒΑΕ, τα 55 και 50 αντίστοιχα.
- Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης
και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
- Να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.
- Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να πάψει η Ελλάδα να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά στην Κοινωνική Ασφάλιση, την υγεία και παιδεία.