Την οργανωμένη κάλυψη τόσο των εφημεριών, όσο και της καθημερινής αντιμετώπισης περιστατικών όλης της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ζητούν για μια ακόμα φορά από τον αρμόδιο διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, τα μέλη ΔΕΠ αλλά και οι γιατροί του ΕΣΥ.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ενέργειες που αφορούν στην ασφάλεια ασθενών και γιατρών, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία κάθε νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο του.
Το έγγραφο προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, υπογράφουν η πρόεδρος των μελών ΔΕΠ του ΠΓΝΛ Έφη Καψαλάκη και η πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ Γεωργία Παπαδάμου.
Κοινοποιήθηκε επίσης στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του ΠΓΝΛ, καθώς και στον διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων.
Στο έγγραφο, αναφέρονται τα εξής: «Κύριε Αντωνίου, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και γραπτά για ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ. Το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων σας καθώς αφορά στη διακομιδή ή παραπομπή ασθενών από περιφερειακά νοσοκομεία για εκτίμηση, περαιτέρω αντιμετώπιση ή διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και έρχεται να επιβεβαιώσει τους προβληματισμούς που σας καταθέσαμε στην προ εβδομάδος συνάντησή μας.
Η παραπομπή των ασθενών πολύ συχνά γίνεται χωρίς συνεννόηση, χωρίς το απαραίτητο συνοδευτικό ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς συνοδεία ιατρού και παραπέμπεται για εκτίμηση από ειδικότητα που δεν υπάρχει στο περιφερειακό νοσοκομείο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υπόλοιπων ειδικοτήτων.
Για παράδειγμα, πολυτραυματίας αποστέλλεται για νευροχειρουργική εκτίμηση χωρίς να ολοκληρωθεί η αρχική εκτίμηση από χειρουργό ή ορθοπεδικό, οπότε το νοσοκομείο μας καλείται να αντιμετωπίσει συνολικά και εξαρχής τον άρρωστο.
Συγκεκριμένα, στην εφημερία της 24/5/17 το Νοσοκομείο Τρικάλων, μετά τηλεφωνική ενημέρωση, έστειλε πολυτραυματία στις 12 π. μ., αιτιώμενο βλάβη στον αξονικό τους τομογράφο γνωστή από το πρωί της ίδιας ημέρας.
Τα περιστατικά της εφημερίας, όπως αναφέρουν οι αποστέλλοντες ιατροί, παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας μέχρι τις 10 μ. μ. αλλά στη νυχτερινή βάρδια το Νοσοκομείο Καρδίτσας «δεν τους καλύπτει».
Το περιστατικό διακομίστηκε συνοδεία αγροτικού ιατρού για νευροχειρουργική εκτίμηση και αποκλεισμό πιθανής ρήξης σπληνός. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Τρικάλων δεν διενεργήθηκε υπερηχογράφημα κοιλίας για τη πιθανή ρήξη σπληνός, γιατί μιας και ο ασθενής θα ερχόταν στο ΠΓΝΛ θα το έκανε εδώ, καθώς ο ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Τρικάλων ήταν σε μικτή εφημερία.
Η πραγματοποίηση όμως ενός υπερηχογραφήματος θα μπορούσε να καθορίσει πολύ γρήγορα τη διάγνωση πιθανής ρήξης ώστε ο ασθενής να διακομιστεί εν συνεχεία και αφού έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος μείζονος αιμορραγίας.
Οι εφημερεύοντες του Ακτινολογικού του Πανεπιστημιακού δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τον αυξημένο φόρτο εργασίας που έπρεπε να διαχειριστούν στην εφημερία τους, παρά μόνο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τους γιατρούς των Τρικάλων στις 11.00 μ. μ., όταν χρειάστηκε να διακομισθεί ο πολυτραυματίας.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι σε περίπτωση βλάβης μηχανήματος ή άλλων προβλημάτων, δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να διεκπεραιώνει τα διαδικαστικά θέματα έτσι ώστε να γίνεται με ασφάλεια η αντιμετώπιση των ασθενών.
Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί τις περισσότερες φορές δεν έχουν παραπεμπτικό, με αποτέλεσμα η εξέταση να μη χρεώνεται πουθενά, αμελητέο σε ό,τι αφορά στην υγεία των ασθενών αλλά σημαντικό για τη λειτουργικότητα του ΠΓΝΛ καθώς όπως γνωρίζετε το νοσοκομείο μας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προϋπολογισμού σε όλη την ΥΠΕ με δική σας απόφαση.
Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή πρέπει να αλλάξει ΑΜΕΣΑ.
Ζητάμε για άλλη μία φορά να γίνει επιτέλους μια οργανωμένη κάλυψη τόσο των εφημεριών όσο και της καθημερινής αντιμετώπισης περιστατικών όλης της ΥΠΕ.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την ασφάλεια ασθενών και ιατρών, ώστε το κάθε νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και να επιτελεί τον ρόλο του».
[thessaliatv.gr]