Γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ για τα βαριά μέτρα -Και οι «53» στηρίζουν Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ
Αυξάνεται ο προβληματισμός και εντείνονται οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο κοντοζυγώνει η ώρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το βαρύ λογαριασμό των μέτρων που θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες της η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η ανησυχία στους βουλευτές είναι διάχυτη. Πράγμα που παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η εικόνα που υπάρχει είναι ότι την κρίσιμη ώρα θα στηρίξουν όλοι.
Κατά πληροφορίες μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία παρουσία του πρωθυπουργού, έπειτα από αίτημα των μελών του οργάνου.
Χαρακτηριστικότερη όλων, ήταν η παρέμβαση Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ που τάραξε τα νερά σε κυβέρνηση και κόμμα. Στέλεχος των «53» πάντως, δηλώνει στο iefimerida πως η εσωκομματική τάση στηρίζει πλήρως τα όσα υποστήριξε με άρθρο του ο υπουργός Εσωτερικών. Εξηγούν από πλευράς τους πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ανασύρουν οι δανειστές εκ νέου και το οποίο θα έπρεπε να έχει κλείσει. Και εκτιμούν πως ο κ. Σκουρλέτης έπραξε έτσι «για να πιέσει».
Συμβιβασμός vs εκλογές
Ακόμα όμως και στην εσωκομματική τάση επικεφαλής της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπάρχουν δύο γραμμές:
Η πλειοψηφία, είναι υπέρ του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κλείσει η συμφωνία για να περάσουμε στην «επόμενη μέρα», ενώ μια μικρή μερίδα στελεχών προκρίνει «ανάμεσα στα δύο κακά, δηλαδή στις εκλογές ή στη συνέχεια των μνημονίων», το πρώτο.
Εξ’ αυτού του λόγου και οι κατά καιρούς ψίθυροι Χριστοδουλοπούλου-Φίλη για εκλογές, τις οποίες -όπως λένε οι σύντροφοί τους- διατυπώνουν στα εσωκομματικά όργανα.
Το Μαξίμου περιμένει την αντίδραση των δανειστών
Και ενώ στο εσωκομματικό πεδίο υπάρχουν ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, η ηγεσία της κυβέρνησης έχει μάτια και αφτιά σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «υπάρχουν προτάσεις και από τη δική μας μεριά και από τη μεριά των θεσμών, οι οποίες προτάσεις αφορούν το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων». Δηλαδή, το ενεργειακό ζήτημα, το δημοσιονομικό -δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019- και τα εργασιακά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μετράει πια σε βάρος της ελληνικής πλευράς καθώς πλησιάζει το Εurogroup της 7ης Απριλίου που δεν πρέπει να χαθεί.