Τη στάση του απέναντι στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τα όρια των οικισμών στο Πήλιο, αναμένεται να καθορίσει στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι, ο δήμος Βόλου.
Μετά την αίτηση ακύρωσης των νομαρχιακών αποφάσεων με βάση τις οποίες καθορίστηκαν τα όρια των οικισμών, που κατέθεσε η περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας και 13 πολίτες, τα πάντα είναι στον «αέρα» στο Πήλιο: ιδιοκτησίες βγαίνουν εκτός «σχεδίου» και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αυθαίρετες, καμία πράξη δεν μπορεί να γίνει, όπως αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, συμβόλαια, ούτε καν τοπογραφικό διάγραμμα δεν μπορεί να εκδοθεί. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θίγονται, ενώ η… καραμπόλα συνεχίζεται και σε επίπεδο δήμων, καθώς κινδυνεύουν να ακυρωθούν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια αλλά και τα σχέδια χωρικής και οικιστικής οργάνωσης που είχαν ως υπόβαθρο τις νομαρχιακές αποφάσεις για τα όρια των οικισμών.
Το πρόβλημα ξεκινά από το 1986 οπότε και οι Νομάρχες σε όλη τη χώρα υπέγραψαν αποφάσεις καθορίζοντας τα όρια των οικισμών που στην πολεοδομική νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως προϋφιστάμενοι του 1923.
Ομως το Πήλιο αποτελεί περιοχή προστατευόμενη για το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον και για τον καθορισμό των ορίων θα έπρεπε να είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που δεν έγινε. Η απόφαση του τότε Νομάρχη δεν υπερισχύει του προεδρικού διατάγματος, με αποτέλεσμα σήμερα, τα πάντα να είναι στον «αέρα» μετά την προσφυγή της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας και 13 πολιτών.
Η αίτηση ακύρωσης πρόκειται να συζητηθεί στο ΣτΕ μέσα στο Φεβρουάριο και ο δήμος Βόλου, που έχει στα διοικητικά του όρια, οικισμούς του Πηλίου, καλείται να πάρει θέση απέναντι στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Παράλληλα, θα πρέπει να συντάξει φακέλους για τους οικισμούς προς την περιφέρεια που θα αναλάβει να επανεξετάσει, επανεγκρίνει τα όρια των οικισμών και να προχωρήσει στη σύνταξη φακέλων για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα.
Εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ