Στις 12 το μεσήμερι σήμερα, ύστερα από μια μικρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ξεκινάει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αρχικά, ο προγραμματισμός ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ωστόσο η έναρξη μεταφέρθηκε δύο ώρες αργότερα μετά από αίτημα του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα πάρει προφανώς τον λόγο ως αρχηγός κόμματος, ζήτησε να μετατεθεί κατά ένα δίωρο η έναρξη της διαδικασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπ. Αμυνας.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις κυβέρνησης- αντιπολίτευσης, ύστερα από το αλαλούμ με τις διαγραφές των υπουργών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τις «αποστασίες» των βουλευτών του Πάνου Καμμένου και την διαρροή Διανέλλη από την γραμμή του Ποταμιού, θα φανεί από την πρώτη στιγμή.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά προσέρχονται με πρόθεση να αναδείξουν το «στημένο» διαζύγιο των Τσίπρα και Καμμένου, την μειωμένη νομιμοποίηση που θα απολαμβάνει η Κυβέρνηση, ακόμα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους- αφού θα στηρίζεται στις ψήφους των αποστατών βουλευτών, όπως τους αποκαλούν- ενώ θα σταθούν φυσικά και στην συναλλαγή που προκύπτει για την ψήφο των «πρόθυμων βουλευτών», δηλαδή τα τα ανταλλάγματα που έλαβαν για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αφού σε όλους έχουν- όπως όλα δείχνουν- υποσχεθεί θέση σε υπουργείο ή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ βαρύ το κλίμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση
Το πολύ βαρύ κλίμα που θα κυριαρχήσει στην αυριανή συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση, φάνηκε άλλωστε και από την πρώτη συζήτηση που έγινε το πρωί της Δευτέρας, 14 Ιανουαρίου, στην διάσκεψη των Προέδρων, στη βουλή. Εκεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν την απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συντομεύσει την συζήτηση και αντί για 3 ημέρες συζήτηση την περιόρισε σε δύο. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης: «Προφανώς δεν παραβιάζετε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής γιατί αναφέρουν μέχρι 3 ημέρες αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κάνετε και μειώνετε τόσο πολύ το χρόνο» ρώτησε τον κ.Βούτση.
Ο κ. Βούτσης όμως επέμεινε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία 3 μέρες συζήτηση, ας κάνει πρόταση δυσπιστίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, με βαριές εκφράσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα- που δίνουν μια πρόγευση του τι θα επικρατήσει στην Βουλή την Τρίτη και την Τετάρτη- ήταν και η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου : «Θέλετε να τα τελειώστε γρήγορα όλα γιατί έχει συμφωνηθεί ήδη ο Πάνος Καμμένος να έχει την υψηλή κυριότητα των βουλευτών των ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας την επικαρπία τους, για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών».
Στις 12 το βράδυ της Τετάρτης η ονομαστική ψηφοφορία.
Η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης θα κλείσει στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα ανεβάσουν το θερμόμετρο στα ύψη.
Συνολικά θα μιλήσουν 60 βουλευτές. Η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερα μέρη. Σε κάθε μέρος θα μιλούν 5 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα.
Ποιοί είναι οι 151
Το βράδυ της Τετάρτης, θα γνωρίζουμε αν οι υπολογισμοί του πρωθυπουργού είχαν βάση, αν και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει όντως εξασφαλίσει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την κυβερνητική πλειοψηφία. Η Κατερίνα Παπακώστα θεωρείται δεδομένη αφού μετέχει στην κυβέρνηση, Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο ακριβώς επειδή θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έχουν κάνει δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Ο Κώστας Ζουράρις δεν αποκλείεται μάλιστα στον επόμενο ανασχηματισμό που θα γίνει , για να αντικατασταθούν οι υπουργοί που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, να αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Στημένη και η ψήφος του Σπύρου Δανέλλη;
Το ερώτημα που υπήρχε για την πρόθεση του Σπύρου Δανέλλη, απάντησε ο ίδιος ο βουλευτής. Αργά το βράδυ της Δευτέρας διεμήνυσε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Θα γίνει έτσι ο 151ος βουλευτής που θα δώσει «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση.
Νωρίτερα την Δευτέρα έγινε προσπάθεια στο Ποτάμι να πεισθεί ο Σπύρος Δανέλλης να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του, αφού η κομματική γραμμή είναι αντίθετη. Μάλιστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης που συναντήθηκε με τον κ. Δανέλλη, του είχε δώσει προθεσμία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Ο κ. Δανέλλης απάντησε λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει την διαγραφή του από το Ποτάμι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δανέλλης έχει πάρει κι αυτός τα δικά του ανταλλάγματα και αναμένεται να τοποθετηθεί υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ.