Αγωνιστικά θα τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου οι φορείς τις πόλης. Στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων στην παραλία του Βόλου, και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί διπλή συγκέντρωση και πορεία: στις 6μ.μ. από τη Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου και στις 6:30μ.μ. από την πλατεία Πανεπιστημίου.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνουν ραντεβού φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικοί βουλευτές, Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στην πλατεία Πανεπιστήμιου το παρών θα δώσουν φοιτητές και φορείς που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου ανακοινώσεις εξέδωσαν τοπικοί φορείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι τοπικοί βουλευτέςαναφέρουν ότι «η εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση.
Νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να ξεδιπλώσουν το μίσος τους απέναντι στους αδύνατους και απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία, να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν συμπαράσταση από κάποιους συντηρητικούς κύκλους που άρχισαν να ανακαλύπτουν θετικές πλευρές στην δικτατορία.
Θα είμαστε πάντοτε απέναντι στην συντονισμένη προσπάθεια να εξαγνιστούν τα πεπραγμένα της Χούντας και να αλλοιωθούν οι εφιαλτικές μνήμες της επταετίας».
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας,επισημαίνει ότι «ειδικά σήμερα, που επιχειρείται στο όνομα της “Αριστερής” κυβέρνησης, η υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για ζωή και δουλειά χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς παροχές υγείας και πρόνοιας, με μισθούς πείνας, χρειάζεται πιο μαχητικά να δοθεί ταξική απάντηση από τους εργάτες και τη νεολαία. Δυναμώνουμε την καθημερινή μας δράση με οδηγό τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Με συμπαραστάτες τους ήρωες της τάξης μας. Τους εργάτες και τους νέους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι σήμερα η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου»
Η Επιτροπή Νεολαίας Μαγνησίας της Λαϊκής Ενότητας,αναφέρει, ότι «σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ πως οι μνημονιακές πολιτικές που υπηρετούν πιστά το μνημονικό μπλοκ και πλέον σε ρολό πρόθυμου διαχειριστή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνιστούν επαχθές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας και της νεολαίας. Όπως το 1973 έτσι και τώρα, η νεολαία ως κομμάτι που πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες και τις μεγάλες ανατροπές, καλείται να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει τα σύγχρονα τανκς, τη δικτατορία των τραπεζών και των μονοπωλίων».
Εξάλλου, σε μήνυμά της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, επισημαίνει: «Το Πολυτεχνείο, στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού, ήταν η
μεγαλύτερη αντιστασιακή πράξη κατά την χουντική επταετία (…). Είναι βέβαιο, ότι η αντιστασιακή σημασία, η αγνότητα των σκοπών και ο ρομαντισμός εκείνου του φοιτητικού ξεσηκωμού, δεν μειώθηκε καθόλου, όσο κι αν μυθοποιήθηκε, όσο κι αν αποδομήθηκε, όσο κι αν χρησιμοποιήθηκε για προσωπικό όφελος, όσο κι αν ακόμη και σήμερα το καπηλεύονται. Παραμένει ορόσημο και οδόσημο γενναίας πολιτικής πράξης».
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου-Χάρτου, Σωματείο Καθαριστριών, Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων (Δημοσίου), Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας – Φυτικής Παραγωγής, Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων – Μηχανικών, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Η ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, η αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια, ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανοστήριχτης στρατιωτικοφασιστικής χούντας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.
Η αντοχή και ο ηρωισμός, τα συνθήματα και οι στόχοι αποτελούν παρακαταθήκη για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, και σήμερα που ο καπιταλισμός στη χώρα μας και διεθνώς δημιουργεί στρατιές ανέργων και φτωχών, σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα, ανάβει τη φωτιά του πολέμου σε όλο και περισσότερες περιοχές που φέρνει σκοτωμούς, δυστυχία και καραβάνια προσφύγων».
Με αφορμή την ανακοίνωση καλέσματος στην πορεία από τη Θόλο που εξέδωσαν από κοινού Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και τοπικοί βουλευτές, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ και Κομμουνιστική Απελευθέρωση Μαγνησίας, δηλώνουν ότι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι ανεπιθύμητοι.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας,τονίζει ότι «η ελπίδα βρίσκεται στους νέους αγώνες και τις εξεγέρσεις της εποχής μας. Στις πορείες του Πολυτεχνείου είναι ανεπιθύμητη η αλητεία των στελεχών της κυβέρνησης, που στην περιοχή μας περιφρούρησε τις εκδηλώσεις των φασιστών σε Αλμυρό και Τρίκαλα, που νομοθετεί και υπογράφει τη διάλυση της ζωής μας! Χρωστάμε στον εαυτό μας να δώσουμε τη μάχη για να ζήσουμε μια ζωή με τους καρπούς του πλούτου που παράγουμε, μια ζωή αντάξια των ονείρων μας!».
Από τη ΝΑΡ και τη Νεολαία Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης Μαγνησίας, καταγγέλλεται «κάθε προσπάθεια εκφυλισμού και διάλυσης των συγκεντρώσεων όπως επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς από κράτος-κυβέρνηση και μηδενιστικές ομάδες στην Αθήνα, δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρωθεί το μήνυμα του μαχόμενου οργανωμένου νεολαιίστικου κινήματος από τη παρουσία του πολιτικού προσωπικού των κυβερνώντων κομμάτων, το οποίο έχει επικηρυχθεί από την εργαζόμενη πλειοψηφία για την αντιλαϊκή γενοκτονία που ενορχηστρώνει από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο».
Η Ενωση Συντακτών
Από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, αναφέρεται ότι «Τέσσερις και πλέον δεκαετίες μετά το Πολυτεχνείο ο αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει πάντα επίκαιρος. Μπορεί τα σημερινά προβλήματα να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ωστόσο στον πυρήνα τους οι διεκδικήσεις των εργαζομένων παραμένουν ίδιες.
Η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε για να φύγει η χούντα και να επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα μας. Εμείς σήμερα έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για εθνική ανεξαρτησία, για το δικαίωμα στην εργασία, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για τη δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής δωρεάν παιδείας.
Σήμερα ο ελληνικός λαός τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα θέτει τα δικά του επίκαιρα αιτήματα. Ο δημοσιογραφικός κόσμος πάντα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων συμμετέχει στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνονται. Ταυτόχρονα διεκδικεί άμεση λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Καλούμε τους κυβερνώντες, αλλά και κάθε αρμόδιο: Να προχωρήσουν στην άμεση βελτίωση του ασφαλιστικού νόμου που αφορά τον κλάδο, ώστε να λυθεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό πρόβλημα που οι ίδιοι με τις αποφάσεις τους δημιούργησαν και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
Να λάβουν μέτρα για μείωση της ανεργίας η οποία κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα στον χώρο των ΜΜΕ
Να στηρίξουν τη θεσμική ανεξαρτησία των ΜΜΕ και να θωρακίσουν τους δημοσιογράφους απέναντι στις κάθε είδους πιέσεις που δέχονται, ώστε να μπορούν να επιτελούν το λειτούργημα τους με μοναδικό γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση».