Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 11:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμένη η κυβέρνηση: Λύση στο Eurogroup ή «όλα για όλα» σε Σύνοδο Κορυφής






Τσακαλώτος – Χουλιαράκης από το Λουξεμβούργο θα προσπαθήσουν να πείσουν το Μαξίμου ότι η διατύπωση είναι επαρκής για να σωθούν τα προσχήματα – «Συμφωνία μόνο στο Eurogroup, ξεχάστε τη σύνοδο κορυφής» το μήνυμα από Βερολίνο και Βρυξέλλες – Απορρίπτεται και η γαλλική πρόταση – Μόνο η δόση της β’ αξιολόγησης στο τραπέζι

Κανένα σημάδι από την πλευρά της Αθήνας περί διάθεσης για συμφωνία με τους δανειστές, δεν υπάρχει στον ορίζοντα, παρότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τουναντίον η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει να κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, η θέση τουλάχιστον του Βερολίνου, αλλά και των Βρυξελλών είναι κατηγορηματική και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, πιθανότατα πιο κοντά στην πραγματικότητα των ευρωπαϊκών λειτουργικών:

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούρκ Βαϊσγκέρμπερ απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Νωρίτερα ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!

Την ίδια ώρα γινόταν σαφές επίσης ότι η γερμανική πλευρά απορρίπτει και τη γαλλική πρόταση για «αναπτυξιακή ρήτρα» στην αποπληρωμή του χρέους, καθώς θεωρείται ότι είναι εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016 και πως μία τέτοια σύνδεση ανάπτυξης – χρέους θα σήμαινε με έμμεση μείωση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει αβεβαιότητα για τις πραγματικές διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα και επιχειρηθεί συζήτηση του θέματος στη σύνοδο κορυφής, είναι δεδομένο ότι και πάλι θα πρέπει να επιληφθεί το Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει ξανά στις 10 Ιουλίου. Τούτο σημαίνει ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει μία μεγαλύτερη κατανόηση από τους ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, θα χαθεί ένας ακόμη μήνας και θα τεθεί σε αμφιβολία εάν θα καταβληθεί εγκαίρως η δόση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να πληρωθούν στα μέσα Ιουλίου τα ομόλογα της ΕΚΤ και να αποφευχθούν άλλες περιπέτειες!

Σε κάθε περίπτωση όμως, από μόνη της η προσφυγή στη σύνοδο κορυφής δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η κυβέρνηση θα βρει εκεί πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς, καθώς πρόκειται για τις ίδιες χώρες, τις ίδιες κυβερνήσεις και γενικά τις ίδιες πολιτικές. Θα είναι δηλαδή έτσι κι αλλιώς μεγάλο ρίσκο, η καταφυγή σε μία τέτοια κίνηση, ιδίως εάν προκύψει κι από κει ένα ξερό «όχι» στα ελληνικά αιτήματα για το χρέος. Είναι δε πιθανόν να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερη η ελληνική θέση, εάν υπάρξει μία τέτοια αρνητική εξέλιξη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο!

Για το λόγο αυτό και από πολλές πλευρές οι κυβερνητικές κινήσεις εκλαμβάνονται ως σπασμωδικές και ως μία ύστατη προσπάθεια να γίνουν επικοινωνιακοί χειρισμοί, που να δικαιολογήσουν στη συνέχεια το νέο οδυνηρό συμβιβασμό και ουσιαστικά την πολιτική ήττα, που θα κρύβει η απόφαση του Eurogroup. Με δεδομένο μάλιστα ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης είναι ουσιαστικά μόνο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η καταβολή της προβλεπόμενης δόσης και όχι φυσικά το χρέος, η πολιτική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης θα είναι εκκωφαντική.

Τα διλήμματα αυτά και οι έντονοι προβληματισμοί αποτυπώνονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο τάσσεται υπέρ του να κλείσει η συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, με βάση ό,τι προτείνουν οι δανειστές και με την επιδίωξη κάποιων φραστικών βελτιώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που είχε απορρίψει τότε η Αθήνα. Αντιθέτως συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη που αναφέρονται στον κύκλο του Μαξίμου, εμφανίζονται υπέρ μίας σθεναρής αντίστασης και προσφυγής στη σύνοδο κορυφής!