Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 20:34
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Πώς οι Τσακαλώτος, Βούτσης, Φωτίου και Ξυδάκης «δείχνουν» το φθινόπωρο του ’18

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανείς σε σχέση με τον σχεδιασμό των εκλογών και την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας του μνημονίου
 Η κυβέρνηση κάνει δια του Αλέξη Τσίπρα πρωτίστως, αλλά και άλλων υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού προσπάθεια να πείσει για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το φθινόπωρο του 2018, αλλά μία σειρά στελεχών του κυβερνώντος κόμματος συντηρούν και τροφοδοτούν εμμέσως τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης ακόμη και τον φετινό Σεπτέμβριο!





Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανείς σε σχέση με τον σχεδιασμό των εκλογών και την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας του μνημονίου.

Σε αντίθεση με την υπεραισιόδοξη αφήγηση του Μεγάρου Μαξίμου περί θεαματικής εξόδου από την επιτροπεία, σημαντικής ρύθμισης του χρέους και απόκτησης μεγάλης ελευθερίας κινήσεων, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, υπάρχουν στελέχη που προσγειώνουν περίπου απότομα όσους προσδοκούν μία «νέα εποχή», έστω κι αν αφήνουν περιθώρια για κάποιες βελτιώσεις.

Παρότι για παράδειγμα ο πρωθυπουργός αρθρογραφούσε το περασμένο Σάββατο υπέρ της ανάγκης για μεγάλη ελάφρυνση χρέους και παρουσίαζε σχεδόν ως δεδομένη μία τέτοια συμφωνία με τους δανειστές, άλλα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πολύ συγκρατημένα στο θέμα αυτό, αντιλαμβανόμενα ότι ειδικά το Βερολίνο θα συνδέσει κάτι τέτοιο με πολύ ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Αθήνας.

Όπως συγκρατημένα είναι και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, καθώς δεν συμμερίζονται τη φιλολογία περί μη εφαρμογής του νομοθετημένου μέτρου της μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Το θέμα αυτό συντηρείται από τους κυβερνώντες άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με έμμεσο τρόπο και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για την επιλογή του χρόνου των εκλογών.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Βούτση ότι δεν μπορεί να συζητείται τώρα μία παράταση του μέτρου, πάγωσε το Μαξίμου που θέλει να καλλιεργεί την ελπίδα αποφυγής των μειώσεων. Η Θεανώ Φωτίου προτίμησε μία πιο αμφίσημη διατύπωση, λέγοντας «αφήστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και βλέπουμε μετά…».

Στις δηλώσεις αυτές ήλθε να προστεθεί και η επισήμανση του Νίκου Ξυδάκη ότι τον ερχόμενο Αύγουστο κλείνει ο ιστορικός κύκλος των Μνημονίων κι από εκεί και ύστερα θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα ότι οι όποιες εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο, του 2018 δεν θα είναι πρόωρες.

Ουσιαστικά οι δηλώσεις και οι προσεγγίσεις αυτές αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να εξεταστεί η προσφυγή στις κάλπες φέτος το φθινόπωρο, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το κόστος από τη μείωση των συντάξεων (εφόσον μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποφέρουν καρπούς στο θέμα αυτό) και να αξιοποιήσει τη συγκυρία της εξόδου από το πρόγραμμα, αμέσως μετά τον Αύγουστο δηλαδή – και υποσχόμενη ότι θα επαναδιαπραγματευτεί κάποια μέτρα στην πορεία και με νωπή λαϊκή εντολή!

ΠΗΓΗ: protothema.gr