Εκλογές στην Τουρκία: Μπροστά με 52,56% ο Ερντογάν – Στο 9,2% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές
Ματωμένες εκλογές -Πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά οπαδών της Ακσενέρ με τέσσερις νεκρούς – Βία και νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων για την πιο σημαντική αναμέτρηση των τελευταίων ετών στη γειτονική χώρα. Τα πρώτα «σίγουρα» αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 23:00.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο 9,2% περίπου των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,56%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί 26,5%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,12% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11,8%.
Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 45,38 %, 26,77 το CHP του Ιντζέ, 11,66% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP 7,65 %.
Ερντογάν: «Πάμε καλά»
Ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί τα αποτελέσματα από το ιστορικό μέγαρο Huber της Κωνσταντινούπολης, όπου στεγάζεται κι ένα προεδρικό γραφείο. «Είναι πολύ νωρίς για να πω ο,τιδήποτε, αλλά πάμε καλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους περίπου μία ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες.
Ο Ιντζέ προειδοποίησε για νοθεία
Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι οι Tουρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
Πρόσθεσε πως έχει αρχίσει να λαμβάνει τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα -και δεν φάνηκε δυσαρεστημένος. «Χαμογελάω», είπε, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24.
Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls).
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες της χώρας έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.
Αναπόφευκτα η διαδικασία λόγω των παράλληλης διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα καθυστερήσει, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα επίσημο αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα.
Η εκλογική επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει ολοκληρωθεί πραγματικά η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά μόλις βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι όσοι περίμεναν στις ουρές, αναμένεται να επισπεύσει την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων.
Πληροφορίες για πυροβολισμούς κατά οπαδών της Ακσενέρ με τέσσερις νεκρούς
Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ερζερούμ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» και άλλα τρία στελέχη. Τους θανάτους τους επιβεβαίωσε ο Μουσταφά Γκιουλντογάν, αξιωματούχος του κόμματος.
Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Οι εκλογές συνοδεύονται από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απόπειρες νοθείας στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στο Σουρούς κατηγορούμενα για καλπονοθεία.
Ο προεδρικός υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους του κόμματος CHP να παραμείνουν κοντά στα εκλογικά κέντρα για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ψηφοφορίας.
Εκπρόσωπος του CHP μίλησε για κάλπες που είχαν ήδη ψηφοδέλτια, αλλά και για επιθέσεις και απειλές εναντίον των παρατηρητών του κόμματος. Αντίστοιχες καταγγελίες έκανε και το φιλοκουρδικό κόμμα, HDP.
«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.
Ο Τεζτσάν ανέφερε πολλά παραδείγματα απόπειρας να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
Τέσσερις συλλήψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Συνελήφθησαν 10 δυτικοί υπήκοοι για απόπειρα «ανάμειξης» στις εκλογές
Παράλληλα οι Τουρκικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα μια τριμελή αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) στο Άγκρι ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα τρία μέλη του Γαλλικού ΚΚ αφέθηκαν τελικά ελεύθερα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συλληφθέντες.
«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η Ουλιγιά Τουράν, η γραμματέας του PCF στην περιφέρεια Μπα-Ρεν.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης η γερουσιαστής Κριστίν Πρισνό και ο Πασκάλ Τορ, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.
Η αντιπροσωπεία του PFC πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη» επειδή «εκφράστηκαν αμφιβολίες σε προηγούμενες εκλογές» για το κατά πόσο ήταν έντιμη η διαδικασία, όπως είπε ο Πιερ Λοράν, ο επικεφαλής του Κόμματος. «Δεν κρύψαμε καθόλου τον λόγο για τον οποίο βρέθηκαν εκεί», διαβεβαίωσε.
Νωτίτερα είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και τρεις Γερμανοί καθώς και τρεις Ιταλοί .
Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.
Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες. Ομως, ο Τεζτσάν δήλωσε ότι υπήρξαν επιθέσεις και απειλές για να σταματήσουν οι παρατηρητές.
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Ερντογάν: Βιώνουμε μια δημοκρατική επανάσταση
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες δείχνει πόσο προηγμένη δημοκρατία είναι η Τουρκία και πόσο ανεπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της» και πως «με αυτές τις εκλογές η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση. Περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια»..
Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».
Το νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας
Oι εκλογές εισάγουν ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με το σύστημα αυτό η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και ο Πρόεδρος θα αναλάβει την εκτελεστική εξουσία, σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση, διορίζοντας υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκδίδοντας διατάγματα, προετοιμάζοντας τον προϋπολογισμό κι αποφασίζοντας για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.
Παράλληλα ο νέος πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύττει πρόωρες εκλογές, αλλά έτσι θα μειώνεται και η θητεία του. Η βουλή θα προτείνει νόμους και θα έχει την ισχύ έγκρισης ή απόρριψης του προυπολογισμού του προέδρου.
Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι η εκτελεστική προεδρία θα καταστήσει σταθερότερη τη χώρα, αλλά οι επικριτές του λένε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας και σε μια μονοκρατορία αν ο «σουλτάνος» και το κόμμα του επικρατήσουν στη διπλή αναμέτρηση.
Η μάχη της βουλής
Ως εκ τούτου κλειδί θα αποδειχθεί ποιος θα έχει την αυτοδυναμία στη νέα βουλή. Οκτώ κόμματα μετέχουν στις εκλογές υπό το νέο σύστημα που τους επιτρέπει για πρώτη φορά να κάνουν συνασπισμούς με συμμαχικά κόμματα ικανά να περάσουν το όριο εισόδου 10% στη βουλή.
Το ΑΚΡ του Ερντογάν έχει συμμαχήσει με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και υποστηρίζεται από το μικρό ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP).
Απεναντί τους βρίσκεται η «Συμμαχία του Έθνους» από το κοσμικό CHP, το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» και το μικρό ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας (Saadet Parti). Τη συμμαχία υποστηρίζει και το μικρό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα (DP).
Το φιλοκουρδικό HDP είναι εκτός της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και θα πρέπει να περάσει μόνο του το φράγμα του 10%.
Ο Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής, αλλά και διαιρετικός ηγέτης της ιστορίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, ενώ η διεξαγωγή τους προβλεπόταν για τον Νοέμβριο του 2019, επιχειρηματολογώντας ότι οι νέες αυτές εξουσίες θα του επιτρέψουν να χειριστεί με καλύτερο τρόπο τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας –η τουρκική λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου φέτος– και να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία.
Ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τον υποψήφιο για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου η δυναμική εμφάνιση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις κινητοποίησε την από καιρό αποθαρρυμένη και διασπασμένη αντιπολίτευση της Τουρκίας.