Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 14:24
Τοπικά

Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Στεφάνου: Απάντηση στα ψέματα μειοψηφιών του ΔΣ Βόλου






O «Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Στεφάνου» Βόλου, του οποίου τα μέλη ανήκουν στον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας», εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, διότι: Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, περί της πώλησης του Εμπορικού Χώρου του Οικισμού του Αγ. Στεφάνου στον Δήμο Βόλου, ακούστηκαν (από μερικούς δημοτικούς συμβούλους) σημαντικές ανακρίβειες που δείχνουν (αν μη τι άλλο) άγνοια. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση όλων:

1ον) Ο Οικισμός δημιουργήθηκε από τον ως άνω Οικοδομικό Συνεταιρισμό, ο οποίος αγόρασε με δικά του χρήματα έκταση 1000 στρεμμάτων από τις πρώην Κοινότητες του Δήμου Ιωλκού.

2ον) Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός, με δικές του δαπάνες:
Χρηματοδότησε όλες τις τοπογραφικές και άλλες απαραίτητες πολεοδομικές μελέτες ώστε – μετά από μάχες με το γνωστό τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας – να καταστεί δυνατή η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου το 1976.
Οριοθέτησε τα οικόπεδα και τους λοιπούς χώρους.
Κατασκεύασε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο – διανοίξεις δρόμων, εκβραχισμούς, μεταφορές χωμάτων, κλπ – πλήν ασφαλτόστρωσης.
Κατασκεύασε εικοσιδύο (22) μικρά γεφύρια για τις ανάγκες του οδικού δικτύου.
Διαμόρφωσε και κατασκεύασε όλους τους χώρους στάθμευσης (μετέπειτα παραχωρηθέντες στο Δήμο Βόλου).
Κατασκεύασε τον σημερινό παραλιακό δρόμο από τη στροφή «Μιμίκου» έως τον Οικισμό (πλήν ασφαλτόστρωσης).
Κατασκεύασε όλο το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης που εξυπηρετεί σήμερα τον Οικισμό.
Κατασκεύασε δύο (2) υπόγειες δεξαμενές ύδρευσης 700 μ3 & 500 μ3.
Κατασκεύασε το αντλιοστάσιο και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από τη στροφή «Μιμίκου» μέχρι τον Οικισμό.
Αγόρασε όλους τους σωλήνες ύδρευσης που αντικατέστησαν το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης Αλυκών από την περιοχή του Προφήτη Ηλία έως τη στροφή «Μιμίκου».
Χρηματοδότησε όλο το δίκτυο ηλεκτροδότησης του Οικισμού.
Συγχρηματοδότησε (από κοινού με δωρητές οικιστές) την κατασκευή του Ι. Ν. Αγ. Στεφάνου.
Δημιούργησε δύο (2) μεγάλα αλσύλλια μετά περιφράξεως.

3ον) Το 1994 ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός έκανε τις εξής δωρεάν παραχωρήσεις, με συμβολαιογραφική πράξη, στον Δήμο Βόλου «…για την δημιουργία κοινοχρήστων χώρων από το όλο ακίνητο του Οικισμού…»:
Εκτάσεις πρασίνου συνολικής επιφάνειας 147.297 τ.μ.
Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων συνολικής έκτασης 21.500 τ.μ.
Ρέματα συνολικής έκτασης 12.920 τ.μ.
Δρόμους μετά των διαπλατύνσεών τους έκτασης 179.151 τ.μ.
Χάνδακες συνολικής έκτασης 1.306 τ.μ.
Έκταση για αποκλειστική κατασκευή σχολικών μονάδων επιφάνειας 9.008 τ.μ.
Την αιγιαλίτιδα ζώνη, πλήν της περιοχής «Φάρου», έκτασης 150.000 τ.μ.
Σημειωτέον ότι το σύνολο των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν (= 520.682 τ.μ.) είναι πολύ παραπάνω από τα περίπου 400 στρέμματα που προβλέπονταν από την νομοθεσία.

4ον) Στο παρελθόν έγιναν όμως και «εγκλήματα» τόσον εις βάρος των κατοίκων του οικισμού όσον και εις βάρος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με ευθύνη του Δήμου Βόλου:
Εγκατάσταση κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και κινητής τηλεφωνίας – αμφίβολης νομιμότητας και άγνωστων (ουδέποτε εκτιμηθέντων από τους εγκαταστήσαντες) επιπτώσεων επί του περιβάλλοντος και της υγείας – επί λοφίσκου που είναι σε άμεση επαφή με τον Οικισμό.
Ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων στον αιγιαλό, κατά την κατασκευή του αγωγού λυμάτων, με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοπίου αφού δαντελωτές ακτές καταπλακώθηκαν και μπαζώθηκαν.
Καταστροφή της περιοχής «Αγκίστρι», ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού και έκτασης 16 στρεμμάτων, που περιήλθε με αναγκαστική απαλλοτρίωση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να κτισθεί ΦΑΡΟΣ. Μόνο που αντί για φάρο κτίσθηκαν δεξαμενές λυμάτων για να γίνει ο υποθαλάσσιος αγωγός αποβλήτων! Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των πέριξ ακτών είναι γνωστή, και εν τούτοις, τόσον ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός όσον και ο Εξωραϊστκός Σύλλογος ουδέποτε κινήθηκαν κατά των «υπευθύνων» επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης.

Είναι προφανές από τα ανωτέρω ότι οι κάτοικοι του Αγ. Στεφάνου έχουν βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη – χώρια τις αναρίθμητες ανθρωποώρες εθελοντικής εργασίας για δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών, απομακρύνσεις σκουπιδιών, καλλωπισμούς κοινόχρηστων χώρων, κλπ – χωρίς ποτέ να δημιουργήσουν προβλήματα στο Δήμο, αλλά τουναντίον έχοντας προσφέρει προς τον Δήμο «με το παραπάνω».