Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 03:25
Τοπικά

Επέλαση αγριογούρουνων στη Μαγνησία






Επέλαση… αγριογούρουνων στη Μαγνησία. Καταστρέφουν καλλιέργειες, φθάνουν μέχρι τις αυλές σπιτιών σε αναζήτηση τροφής και επιτίθενται ακόμη και σε οικόσιτα ζώα. Προ τριημέρου στη Μηλίνα, κάτοικος της περιοχής έγινε μάρτυρας επίθεσης αγριογούρουνων στη γάτα και στον ένα σκύλο του. Μόλις που πρόλαβε να ανοίξει την εξώπορτα του σπιτιού του και να φωνάζει το δεύτερο σκυλί του μέσα, προκειμένου να γλιτώσει…

Το πρόσφατο κρούσμα δεν είναι και το μοναδικό στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου όπως λένε ντόπιοι υπάρχει ολόκληρος… «καταυλισμός» από αγριογούρουνα.

Τα ζώα, δεν περιορίζονται στο δασικό περιβάλλον. Σύμφωνα με κατοίκους, κατεβαίνουν ακόμη και στα χωριά σε αναζήτηση τροφής.

Κάθε… επέλαση συνοδεύεται από καταστροφές και απώλειες. «Κατεβαίνουν συνήθως νυχτερινές ώρες. Εγώ ήμουν μέσα στο σπίτι όταν διαπίστωσα ότι βρίσκονται στην αυλή μου. Ισα που πρόλαβα να ανοίξω την πόρτα και να φωνάξω μέσα τον έναν από τους δύο σκύλους μου. Ο άλλος, όπως και μια γάτα μου έπεσαν θύματα της επίθεσης», αναφέρει κάτοικος της Μηλίνας. Αλλοι κάτοικοι, αναγκάζονται τα βράδια και βάζουν τα ζώα τους μέσα στο σπίτι.

Κρούσμα επίθεσης και μάλιστα σε μεγαλόσωμο σκύλο καταγράφτηκε την περασμένη εβδομάδα και στο Νεοχώρι.

Οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο δεν είναι οι μοναδικές. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πρέκα, κάτοικο στο Νεοχώρι, προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους, όμως κανένας φράκτης δεν είναι αρκετός για να σταματήσει την… επέλαση. «Τα χωράφια μετά την επιδρομή είναι λες και πέρασε τρακτέρ και τα όργωσε», περιγράφει ο κ. Πρέκας, κάνοντας λόγο για ένα παμφάγο ζώο, δυνατό, χωρίς φυσικούς εχθρούς, που έχει εξοικειωθεί με τον άνθρωπο και εισβάλλει ακόμη και μέσα στις αυλές.

Ούτε καν τα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετήσει κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής για να κρατούν μακριά τα αγριογούρουνα δεν είναι αρκετά πλέον. «Αρκετοί εγκατέστησαν κανονάκια. Είναι ένα σύστημα που βγάζει ήχο σαν πυροβολισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τον έχουν συνηθίσει και πλέον τον αψηφούν», αναφέρει ο κ. Πρέκας.

Κάτοικοι του Πηλίου, έχουν παρά πόδα τα όπλα για να μπορέσουν να προστατευτούν σε πιθανή επίθεση από αγριογούρουνα.

Γενικό το κακό

«Είναι γενικό το κακό», αναφέρει ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Βόλου, Γιάννης Μόσδρομος. Όπως επισημαίνει το πρόβλημα υφίσταται τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια και δεν αφορά μόνο στο Πήλιο. «Πρόβλημα υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αλμυρού και γενικότερα όπου υπάρχουν καλλιέργειες, όπως καλαμπόκια», προσθέτει ο ίδιος.

«Εχω ακούσει για επιθέσεις ακόμη και σε πρόβατα αλλά και για ατυχήματα σε επαρχιακούς δρόμους, όπου κατηφορίζουν αγριογούρουνα σε αναζήτηση τροφής», λέει.

Ο κ. Μόσδρομος μιλά για υπερπληθυσμό αγριόχοιρων στη Μαγνησία. «Ως Κυνηγετικός Σύλλογος έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει.

Επιμήκυνση κυνηγετικής περιόδου

Η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε για τη Μαγνησία στις 20 Αυγούστου. Όμως το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν επιτρέπεται πριν τις 15 Σεπτεμβρίου και έως 21 Ιανουαρίου.

«Εχουμε προτείνει την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο στις 20 Αυγούστου μαζί με τα υπόλοιπα είδη. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί», σημειώνει ο κ. Μόσδρομος.

Στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα και με αφορμή το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων, περιλαμβάνονται εξαιρέσεις οι οποίες όμως δεν αφορούν στη Μαγνησία:

· διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,

· αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10,

· δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού

· κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

ΠΗΓΗ: εφ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ