Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 03:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιπλέον «κούρεμα» έως και 17% σε νέες και υπάρχουσες συντάξεις ζητούν οι δανειστές






Σαν ..έτοιμα από καιρό να σκληρύνουν τη στάση τους εμφανίστηκαν τα τεχνικά κλιμάκια στην πρώτη επαφή που είχαν με στελέχη του υπουργείου εργασίας (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Mε το «καλησπέρα» αμφισβήτησαν την διαδικασία του επαναϋπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, ρωτώντας επανειλημμένως  πως θα γίνει αυτό, πόσο θα κοστίσει και αν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί.

Η εμμονή τους στο δημοσιονομικό στόχο, αφήνει να εννοηθεί  ότι οι επικεφαλής των δανειστών (όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα) θα απαιτήσουν περικοπή των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων. Απαντήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκούν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιχειρήσουν να δώσουν στις 11:30 το πρωί Κατρούγκαλος, Αποστόλου και Αλεξιάδης.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι των δανειστών με στελέχη ζήτησαν επίσης αποσαφηνίσεις για την καταβολή της εθνικής σύνταξης. Συγκεκριμένα ρώτησαν αν θα χορηγείται μετά από 15 χρόνια ασφάλισης και αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είναι γνωστό ζητούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα κλιμάκια διατύπωσαν ενστάσεις  για τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά . Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο , οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65%-67% του συντάξιμου μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 50% 55% (εθνική +αναλογική σύνταξη). Προτείνουν, δηλαδή, επιπλέον κούρεμα 10%-17% στις νέες συντάξεις.

Ζήτησαν επίσης ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου Κατρούγκαλου , δηλαδή πότε θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο σύστημα και να ολοκληρώσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Παρότι η κυβέρνηση δε μετακινείται από την «κόκκινη γραμμή» περί προστασίας των κύριων συντάξεων, αν οι θεσμοί δε δεχτούν τελικά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συλλέξουν  τα πρόσθετα  στοιχεία  που έχουν ζητήσει οι δανειστές προκειμένου να αξιολογήσουν  αν η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «πιάνει» το δημοσιονομικό στόχο για την εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ από φέτος και έως το 2018 και αν το νέο σύστημα εξασφαλίζει ισονομία και βιωσιμότητα σε βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διαφωνούν, επίσης, για την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη (σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια) όπως και για την πριμοδότηση των συντάξεων των χαμηλών εισοδημάτων έως 30 έτη σε βάρος των μεσαίων και υψηλότερων. Και αυτό καθώς με τους προτεινόμενους συντελεστές, οι διαφορές στα ποσά συντάξεων μετά τα 30 έτη ασφάλισης είναι αναντίστοιχες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται. Τέλος , θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ.  Συγκεκριμένα χαρακτηρίζουν το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας  ,αν οι δανειστές δεν αποδεχθούν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση , η κυβέρνηση έχει plan b , δηλαδή νέα πρόταση για το ασφαλιστικό προκειμένου να προστατέψει τις κύριες συντάξεις ενώ θα ζητήσει την παρέμβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι οι εμμονές των δανειστών για περικοπές προκαλούν περαιτέρω «φτωχοποίηση» των συνταξιούχων.

Σήμερα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών στην κοινή συνέντευξη που θα δώσουν οι κύριοι Κατρούγκαλος και Αποστόλου. Ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για την ελάφρυνση των εισφορών με τη συμμετοχή στελεχών του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και εκπροσώπων των θιγόμενων κλάδων ( επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες ).

Σύμφωνα με τη εκτίμηση των συνδικαλιστών του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων η επικουρική σύνταξη σε λίγα χρόνια θα γίνει διψήφιο νούμερο ενώ το ενιαίο ταμείο (ΕΦΚΑ) με τη λεηλασία των εναπομεινάντων αποθεματικών (συμπεριλαμβανομένων των ταμείων πρόνοιας) και με τις εισφορές των μισθωτών , θα στηρίξει  μιαν υποτυπώδη διανομή συντάξεων οι οποίες μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχουν μετατραπεί σε φιλοδώρημα.

 

Πηγή: protothema.gr