Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 15:55
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εως και 500 ευρώ για να γεμίσει η τσάντα των μαθητών -Οι τιμές στα σχολικά είδη (λίστα)






Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς αναμένεται να ηχήσει την Τρίτη το πρωί στα σχολεία της χώρας.

Μαθητές αλλά και γονείς βρίσκονται στην τελική ευθεία για την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Οι τσάντες και τα περισσότερα σχολικά είδη έχουν ήδη επιλεγεί, ωστόσο, η κίνηση στα βιβλιοπωλεία αναμένεται να κορυφωθεί της επόμενες ημέρες οπότε και θα δοθούν οι λίστες με τα βιβλία, τα βοηθήματα και τα αναλώσιμα από σχολεία και φροντιστήρια.

 

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στα σχολικά

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, χωρίς όμως να λείπουν οι διακυμάνσεις αλλά και οι ευκαιρίες. Ενδεικτικά, βάσει των στοιχείων του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το κόστος για μια τσάντα ξεκινάει από τα 3 ευρώ και μπορεί να αγγίξει τα 100 ευρώ ανάλογα με τη μάρκα, το μέγεθος και το σχέδιο. Ένα τετράδιο 50 φύλλων θα κοστίσει στους γονείς από 0,25 ευρώ μέχρι και 3,60 ευρώ και ένα τετράδιο σπιράλ (δύο έως πέντε θεμάτων) στοιχίζει από 1,10 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές στα μπλοκ ζωγραφικής ξεκινούν από τα 0,50 ευρώ και φτάνουν στα 4 ευρώ, στις κασετίνες από τα 3 ευρώ και φτάνουν στα 25 ευρώ, ενώ στα μολύβια ξεκινούν από 0,05 ευρώ και φτάνουν στα 30 ευρώ.
Με βάση τις τιμές που κατέγραψε στην αγορά το ΚΕΠΚΑ, το συνολικό κόστος των  σχολικών ειδών, για ένα παιδί, κυμαίνεται για το Δημοτικό από 15,82 ευρώ έως 446,31 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο – Λύκειο από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ.

Πηγή: ΚΕΚΠΑ

 

Βιβλιοπώλεις: «Οι τιμές φέτος είναι 5% – 10% χαμηλότερες »

Πάντως, όπως σημειώνει στο iefimerida.gr ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην περιοχή του Παγκρατίου Κώστας Δίζης, σε κάποια είδη (κυρίως ελληνικά) οι τιμές φέτος είναι 5% – 10% χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2017: «Αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών για λόγους προώθησης των προϊόντων. Εξαίρεση αποτελούν εταιρίες του εξωτερικού σε κάποια είδη των οποίων υπάρχει μικρή  αύξηση που δεν ξεπερνά το 1% – 2%. Η αύξηση αυτή είναι τιμαριθμική.»
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) Βασιλική Μανουσαρίδου τονίζει ότι «δυστυχώς, η έναρξη  της σχολικής περιόδου στιγματίζεται από παρανομίες και κατευθυνόμενες πωλήσεις που απορρέουν κυρίως είτε από σχολεία και εκπαιδευτήρια είτε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων». Παρά τις επαλειμμένες καταγγελίες μελών της Ομοσπονδίας προς τα αρμόδια όργανα και το υπουργείο Παιδείας, συμπληρώνει η ίδια, «τα αντανακλαστικά των υπευθύνων παραμένουν εξαιρετικά αργά».

Μειωμένη η  αγοραστική ικανότητα των γονιών

Την ίδια στιγμή, και παρά το αμετάβλητο των τιμών, η αγοραστική ικανότητα των γονιών εμφανίζεται «απελπιστικά μειωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν», γεγονός  που κατά την κυρία Μανουσαρίδου αποδίδεται στην υπερφορολόγηση, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και στη μείωση των μισθών. «Οι καταναλωτές -ιδίως αυτοί με δύο ή περισσότερα παιδιά- καλούνται σε έναν μην να καλύψουν έξοδα που αντιστοιχούν σε δύο με τρεις μισθούς», καταλήγει.

 

Σταθερή πτώση στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία 

Όσον αφορά την κίνηση στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία ο κ. Δίζης εξηγεί ότι τα  τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή πτώση λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από πολυκαταστήματα και αλυσίδες, ιδιαίτερα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως λέει, αποτελεί το γεγονός ότι οι λίστες με τα απαραίτητα σχολικά είδη ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που παραδοσιακά εκδίδονταν μερικές ημέρες νωρίτερα από αυτές των δημόσιων και κοινοποιούνταν στο σύνολο των βιβλιοπωλείων σήμερα δίνονται μόνο στα μεγάλα καταστήματα.

Πηγή: iefimerida.gr