Την ανησυχία του για τις ψηφοφορίες τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο Ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών «γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές».
«Θεωρώ ότι φυσικά υπάρχει ένα ρίσκο αλλά πιστεύω πολύ στο εγχείρημα και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί εμπιστεύομαι τον φίλο μου τον Αλέξη και αυτός με εμπιστεύεται και θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουν οι πολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον. Στην ερώτηση αν στο μέλλον μπορεί να έρθει ένας άλλος Γκρουέφσκι και «να τα πάρει όλα πίσω», ο κ. Ζάεφ απαντά ότι «η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την αλλάξει (τη Συμφωνία των Πρεσπών).
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ερωτάται και για το ενδεχόμενο ο ίδιος μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης. «Όταν μας πρότειναν ως υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης έστειλα ένα μήνυμα στον Τσίπρα και του είπα πως είναι μεγάλη μας τιμή, μου απάντησε πως το μεγαλύτερο βραβείο για εμάς είναι η φιλία μας και το καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες. Είμαι ευτυχής γιατί έχω έναν νέο φίλο, τον Αλέξη, και ελπίζω να καλλιεργήσουμε και στο μέλλον την προσωπική μας σχέση, να βρεθούμε εδώ ή στην Αθήνα, πάντα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι πολίτες μας, οι χώρες μας, θα γίνουν επίσης ειλικρινείς φίλοι».
Ο Ζόραν Ζάεφ μιλά και για το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι πως εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε “Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανανγωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή μας κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».
Μιλώντας για το θέμα της ιθαγένειας «που σημαίνει υπηκοότητα» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «θα αναφέρεται ως “Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”. Όσο για το θέμα της γλώσσας, που έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ με απόφαση του 1977, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».
Ο κ. Ζάεφ κάνει άλλη μια ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο, όμως πιστεύω ότι η αγάπη για τη χώρα του θα αποβεί θετική και για τον ίδιο προσωπικά, για την κυβέρνηση, επίσης, για το φίλο μου τον Κοτζιά που δεν είναι πλέον υπουργός, αλλά στηρίζει πολύ θετικά τη συμφωνία».
«Γνωρίζω πως και οι δύο εργάζονται για να φέρουν ευημερία στους Έλληνες πολίτες και το ελληνικό έθνος» συμπληρώνει ο Ζόραν Ζάεφ.
Πηγή: protothema.gr