Η απάντηση Ερντογάν μετά το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό – «Πλημμύρισαν» από μετανάστες τα νησιά
Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου και τις προκλητικές απειλές Τσαβούσογλου, άνοιξαν οι στρόφιγγες των μεταναστευτικών ροών, με αποτέλεσμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μόνο την Δευτέρα και την Τρίτη να φτάσουν περίπου 400 μετανάστες και πρόσφυγες την ώρα που με δυσκολία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να αποσυμφορήσει Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Ο φόβος μιας αιφνίδιας επιδείνωσης στα Ελληνοτουρκικά αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τους πολύ λεπτούς χειρισμούς που αναζητά η κυβέρνηση στο θέμα των «8» η οποία για το συγκεκριμένο ζήτημα, μοιάζει να περπατά σε τεντωμένο σκοινί.
Κι αυτό γιατί όλες οι ενδείξεις δείχνουν αιφνιδιασμό…
Από τη μια, με την «νομική τρικλοποδιά» που βάζει ο Γιάννης Μουζάλας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, στέλνοντας (αν προλάβει) το θέμα για επαναξέταση στη Δικαιοσύνη και από την άλλη μελετά κάθε τρόπο που θα μπορούσε να περιπλέξει τα Ελληνοτουρκικά καθώς μια «έκρηξη» Ερντογάν, με μοχλό τη στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο ή την ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών θα έφερνε τη χώρα σε δυσχερέστατη θέση.
Τα δύσκολα πάντως είναι μπροστά καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αποφάσεις και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Οι χτεσινές και οι προχτεσινές αφίξεις έδωσαν το στίγμα των Τούρκων και στην κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό που απαιτείται για κάθε ενδεχόμενο ενώ παράλληλα διαβεβαιώνουν ότι θέμα
έκδοσης στην Τουρκία δεν υφίσταται.
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ
Την ίδια στιγμή πάντως, η πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ κορυφώνεται και για το Σκοπιανό, μέτωπο που μάλλον δίνει πολιτική “ανάσα” στον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση διευκολύνεται όταν η αντιπαράθεση έχει βάση όχι τους πλειστηριασμούς ή τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά ένα θέμα που «δυσκολεύει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς καλείται να πάρει θέση και να απαντήσει στο «δια ταύτα», για ένα ζήτημα που απαιτεί συναίνεση σε μια εθνική στάση.
Σίγουρο είναι ότι η διαφορά απόψεων με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμένο για το όνομα της γειτονικής χώρας, ούτε άγνωστη ήταν ούτε αιφνίδια. Μοιάζει η προσπάθειά του να στοχεύει στην ενίσχυση των πολύ χαμηλών ποσοστών που καταγράφουν οι ΑΝ.ΕΛ φιλοδοξώντας να «τσιμπήσει» ποσοστά από τον «σκληρό» πυρήνα της ΝΔ.
Και η επαφή του με τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλλον λαμβάνει μεγαλύτερες του αναμενόμενου διαστάσεις καθώς ο κ.Καμένος εκ της θέσεώς του έχει:
- Συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αλλά και
- Σαφή εικόνα για τη βάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Αθήνα με τους γείτονες.
Άλλωστε, το θέμα θα απαιτήσει μήνες και οι αποφάσεις δε θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον