Κυκλώματα εξαρθρώνονται, αλλά μέσα λίγες μέρες «στήνονται» άλλα και έτσι η βιομηχανία της απάτης από αγνώστους που προσποιούνται γιατρούς ή τροχονόμους και ζητούν χρήματα για δήθεν χειρουργικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο ή διευκολύνσεις για αποφυγή ποινικών διώξεων «ανθεί» και στην πόλη του Βόλου
Δεκάδες πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, έχουν απευθυνθεί είτε στο «100» είτε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ευτυχώς υποψιασμένοι και ζητούν να ενημερωθούν τι να κάνουν.
Τα τηλέφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριολεκτικά έχουν πάρει φωτιά. Τουλάχιστον 40 Βολιώτες απευθύνθηκαν χθες στην Αστυνομία για συμβουλές και άλλοι τόσοι προχθές.
Οι επιτήδειοι προσποιούνται γιατρούς ή και τροχονόμους και με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων συγγενικών προσώπων των στόχων τους ζητούν την καταβολή χρημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα θύμα του κυκλώματος έπεσε μία 85χρονη γυναίκα. Η ηλικιωμένη πείστηκε και έδωσε 12.500 ευρώ προκειμένου η κόρη της να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η κόρη της όμως όχι μόνο δεν ήταν τραυματισμένη, αλλά έχαιρε και άκρας υγείας.
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
– Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
– Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
– Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
– Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
– Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
– Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
– Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.