Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 11:42
Τοπικά

Η Βολιώτισσα, κορυφαία νέα επιστήμονας του κόσμου






Το όνομα μιας Βολιώτισσας καθηγήτριας Γενετικής, φιγουράρει τις τελευταίες τρεις ημέρες ανάμεσα στους 55 κορυφαίους νέους επιστήμονες από 18 χώρες σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για την 39χρονη Ελευθερία Ζεγγίνη, η οποία αναγνωρίστηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την έρευνά της στον τομέα της Γενετικής. «Στόχος μου να προσφέρω καλύτερη υγεία και άρα βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων», λέει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναγνωρίζει νέους επιστήμονες για το έργο τους για την προώθηση των συνόρων της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Η κοινότητα των Νέων Επιστημόνων συγκεντρώνει τα πιο προηγμένα νέα επιστημονικά μυαλά στον κόσμο. Οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι κάτω των 40 ετών, διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ενσωμάτωση της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία.

Η λίστα με τους 55 κορυφαίους νέους επιστήμονες ανακοινώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη Πέμπτη. Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι ανάμεσα σε αυτούς. Επιλέχθηκε με βάση την εξαιρετική ποιότητα των ερευνών της για σύνθετες ασθένειες του ανθρώπου, για τον τρόπο με τον οποίο η έρευνά της συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και για την ικανότητά της να εξηγεί το έργο της απλά και αποτελεσματικά στο ευρύτερο κοινό.

Η ίδια είναι επικεφαλής 15μελούς ομάδας -«πολυεθνικής» όπως τη χαρακτηρίζει- η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, ακόμη και από το Μεξικό. Μέλος της ομάδας της και ένας ακόμη Βολιώτης, ο Κώστας Χατζηκωτούλας.

Ελευθερία Ζεγγίνη: «Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου, γιατί μέσα από αυτή μου προσφέρεται η δυνατότητα να προσφέρω καλύτερη υγεία, και άρα ποιότητα ζωής στους συνανθρώπους μου»
Ελευθερία Ζεγγίνη: «Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου, γιατί μέσα από αυτή μου προσφέρεται η δυνατότητα να προσφέρω καλύτερη υγεία, και άρα ποιότητα ζωής στους συνανθρώπους μου»

Με επικεφαλής την Ελευθερία, η ομάδα Zeggini αποσκοπεί στην αποκρυπτογράφηση των γενετικών αιτιών των κοινών πολύπλοκων ασθενειών στον άνθρωπο, με έμφαση στις μυοσκελετικές και καρδιομεταβολικές διαταραχές, όπως η οστεοαρθρίτιδα που επηρεάζει το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, αποτελεί κύρια αιτία πόνου και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο συν-νοσηρότητας και θανάτου.

«Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου, γιατί μέσα από αυτή μου προσφέρεται η δυνατότητα να προσφέρω καλύτερη υγεία και άρα ποιότητα ζωή στους συνανθρώπους μου», είπε η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η Ελευθερία Ζεγγίνη, διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στη Μ. Βρετανία. Γεννήθηκε στον Βόλο και ολοκλήρωσε το 1ο Γενικό Λύκειο, όπου γνωρίστηκε με τον σύζυγό της. Η πορεία τους ήταν κοινή. Σπούδασε στο Μάντσεστερ, έμεινε στην Οξφόρδη και τα τελευταία εννέα χρόνια, ζει και εργάζεται στο Cambridge. Έχει παντρευτεί και έχει δύο αγοράκια, τον Αλέξανδρο και τον Αχιλλέα. Όταν ρωτήθηκε πόσο εύκολο είναι να αφιερωθεί κανείς στην έρευνα όταν έχει οικογένεια, ήταν κατηγορηματική: «Μπορείς να τα έχει και τα δύο. Μπορείς να ισορροπήσεις μεταξύ δουλειάς και οικογένειας».

«Συνολικά μένω στη Βρετανία τα τελευταία 22 χρόνια», αναφέρει, επισκέπτεται όμως τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο τη γενέτειρά της για να βλέπει την οικογένειά της και τους φίλους της.

Και όπως εξομολογείται: «Μου αρέσει η ζωή στην Αγγλία». Υποστηρίζει δε, ότι στη Μ. Βρετανία υπάρχουν πολλοί και πολύ αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες. «Είναι χρήσιμο να φύγει κανείς έστω και για λίγο από την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δει διαφορετικά πράγματα», τονίζει.

Το who is who της Ελευθερίας Ζεγγίνη

Η Ελευθερία Ζεγγίνη είναι γενετίστρια και καθηγήτρια Στατιστικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, στην ανάπτυξη αναλυτικών εργαλείων καθώς και στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεια μιας νόσου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Έλαβε το πτυχίο της στη Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1999 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Ανοσογενετική Νεανικής Αρθρίτιδας από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2003.

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, έκανε μια σύντομη μεταδιδακτορική έρευνα στη Στατιστική Γενετική με εξειδίκευση στις ρευματικές παθήσεις στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Γονιδιωματικής και Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust, με στόχο να εξετάσει θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης και ερμηνείας σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.

Το 2008, ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Η ίδια και η ομάδα της εστιάζουν στη γενετική και γονιδιωματική των πολύπλοκών χαρακτηριστικών, στην αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων στατιστικής γενετικής και κυρίως στους καρδιομεταβολικούς και μυοσκελετικούς φαινοτύπους.

Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις για κληρονομικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία καθώς και άλλες ασθένειες.

Μια έρευνά της επικεντρώθηκε στα γονίδια των κατοίκων της περιοχής των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Η Ελευθερία Ζεγγίνη έχει βραβευτεί με το βραβείο «Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας» από τη Βρετανική Κοινωνία Ρευματολογίας το 2002 και από την Ευρωπαϊκή Ομάδα κατά του Ρευματισμού το 2003, έλαβε το βραβείο Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2007, το βραβείο «Νέο Ανερχόμενο Αστέρι» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη το 2008 και το τίτλο της επίτιμης καθηγήτριας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Λέστερ το 2013.

Από το 2015, η έρευνά της επικεντρώνεται στη γενετική των πολύπλοκων φαινοτυπικών χαρακτηριστικών σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας γενετικές μελέτες για την ταυτοποίηση νέων χαρακτηριστικών των νόσων.

ΠΗΓΗ: εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ