Παράγοντες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές και αξιωματούχοι του αθλήματος θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς αποδεικνύεται ότι ήταν αναγκαία η πλήρης απομαγνητοφώνηση.
Αυτό είναι το ένα σκέλος. Υπάρχει και το δικονομικό ζήτημα που προκύπτει από το γεγονός ότι το βούλευμα των στημένων αγώνων έχει καταστεί τελεσίδικο και αμετάκλητο από τον Οκτώβριο του 2015 και oi απομαγνητοφωνήσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι κατηγορούνται, κάποιοι άλλοι απηλλάγησαν χωρίς να υπάρχει το σύνολο των συνομιλιών που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011.Υπάρχουν νομικές απόψεις που ομιλούν περί ακυρότητας του βουλεύματος, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το σύνολο των συνομιλιών θα χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο των εγκληματικών δραστηριοτήτων και με αυτή τη μορφή θα τεθεί υπόψιν του δικαστηρίου της 15ης Απριλίου του 2016. Υπό αυτή την έννοια θα αποφευχθεί η εμπλοκή με την ακυρότητα του βουλεύματος.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ανοιχτή η ποινική προκαταρκτική εξέταση για τον εφέτη Γιάννη Τζιμπλάκη και τον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο και η πειθαρχική διαδικασία για τον πρώτο. Είναι γνωστό ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε καταδίκη δικαστικού λειτουργού που είχε συμμετοχή σε βούλευμα, το συγκεκριμένο βούλευμα κηρύσσεται άκυρο. Βεβαίως η δίκη του σκανδάλου είναι πολύ κοντά και αυτές οι εξελίξεις με τους δικαστικούς λειτουργούς πολύ μακριά. Οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι επειδή το σύνολο των απομαγνητοφωνήσεων είναι ένα επίπονο έργο, η δίκη του σκανδάλου θα αναβληθεί.
Γεννάται όμως ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Γιατί ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Καλόφωνος, ο οποίος είχε τη δικογραφία στα χέρια του από τον Φεβρουάριο του 2012 έως την συνταξιοδότηση του ( Ιούνιος 2013) δεν έδωσε εντολή για πλήρη απομαγνητοφώνηση. Είναι ένα ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο ανακριτής, καθώς αποδεικνύεται ότι πολλά από τα 83 CD της δικογραφίας που δεν ελήφθησαν υπόψιν έχουν τεράστιο ποινικό ενδιαφέρον. Και να ήταν μόνο αυτό; Είναι βέβαιο πλέον ότι όλα τα πλημμελήματα θα παραγραφούν και στο δικαστήριο θα οδηγηθούν μόνο τα κακουργήματα.
Η ελληνική δικαιοσύνη έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να συνδράμει αποφασιστικά στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με όποιον τρόπο και να γίνει αυτή η δίκη, θα αντιμετωπίζει ένα δικαιολογημένο καθεστώς αμφισβήτησης της ίδιας της διαδικασίας.
Πηγή: Sdna.gr (Κυριάκος Θωμαϊδης)