Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 15:56
Τοπικά

«Θερίζει» ο καρκίνος των πνευμόνων – Από τη Μαγνησία το 15% των εισαγωγών στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού






Τον κώδωνα του κινδύνου ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα συνδυαστικά με μία επιδημιολογική μελέτη, η οποία θα αποτυπώνει τις αιτίες αύξησης των θανάτων στη Μαγνησία, έκρουσε χθες ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κων. Γουργουλιάνης από τον Βόλο και το ξενοδοχείο «Ξενία», όπου ξεκίνησε τις τριήμερες εργασίες του το συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας».

Ο κ. Κων. Γουργουλιάνης, στο περιθώριο του συνεδρίου, όταν ρωτήθηκε  για την αύξηση των θανάτων το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016- για την ανάγκη εκπόνησης επιδημιολογικής μελέτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη με αφορμή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για αύξηση των θανάτων το τελευταίο τρίμηνο.

Μελέτη που εκπονήθηκε πριν από λίγα χρόνια από το Πανεπιστήμιο έδειξε ότι σε περιπτώσεις επιβάρυνσης με συνεχή ρύπανση για ένα τριήμερο, οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς και ευάλωτοι στα καρδιολογικά επεισόδια. Χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής εικόνα για τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να ληφθούν μέτρα», σημείωσε ο γνωστός πνευμονολόγος για να προσθέσει: «Αν για παράδειγμα δεν κόψουμε το τσιγάρο, δεν ελέγξουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό, δεν απομακρύνουμε τις βιομηχανίες μέσα από την πόλη, αν συνεχίσουμε να καίμε ό,τι βρούμε τον χειμώνα στα τζάκια, τότε απλώς θα περιμένουμε καμία 20αριά χρόνια για να έχουμε πραγματικά δεδομένα για τους ανθρώπους που θα χάνονται».

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε ότι το 15% των εισαγωγών στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προέρχονται από τη Μαγνησία, ενώ περίπου 100 είναι τα περιστατικά φυματίωσης στην περιοχή της Θεσσαλίας κάθε χρόνο.

Συνολικά από τη Θεσσαλία ετησίως, περίπου 1.500 άτομα νοσηλεύονται με καρκίνο του πνεύμονα στην Πνευμονολογική Κλινική, εξαιτίας του καπνίσματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, ενώ από τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία περνούν περίπου 10.000 ασθενείς τον χρόνο. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία υπολογίζεται πως από τη Μαγνησία περίπου 180 άτομα τον χρόνο νοσηλεύονται στην Πανεπιστημιακή Κλινική με καρκίνο του πνεύμονα ή βαριά Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» πραγματοποιούνται για 18η συνεχή χρονιά φέτος. Ξεκίνησαν το 1999, ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συνέδριο παρακολουθούν 300 περίπου πνευμονολόγοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και έλληνες γιατροί που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες από έρευνες που έχουν γίνει για την πνευμονολογία. Μεταξύ των ανακοινώσεων που ξεχώρισαν συγκαταλέγεται η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για τη ΧΑΠ που βελτιώνουν και θωρακίζουν περισσότερο τον οργανισμό από λοιμώξεις και δυσμενείς επιπτώσεις στο αναπνευστικό, τα οποία μάλιστα λαμβάνονται μία φορά την ημέρα από τους ασθενείς, βοηθώντας ώστε να είναι ενεργοί στην καθημερινότητά τους.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα με κλινικά φροντιστήρια και δορυφορικές διαλέξεις από τις 9 μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 4 μέχρι τις 9 το βράδυ.Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» γίνονται φέτος για 18η συνεχή χρονιά και είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά στο Βόλο και συμμετέχουν 300 γιατροί, αρκετοί από τους οποίους από το Βόλο και τη Θεσσαλία, ενώ συζητούνται ενδιαφέροντα περιστατικά από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άλλες κλινικές της Ελλάδας.

Επιβαρύντική η καύση του RDF


Ερωτηθείς για την καύση RDF εκ μέρους της ΑΓΕΤ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, ο κ. Γουργουλιάνης, απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα από την πλευρά του χημικού, αλλά θα προστεθούν ουσίες στο κάπνισμα και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
«Ότι αποφύγουμε που ρυπαίνει το περιβάλλον είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φυματίωση στα χρόνια της κρίσης…

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο αντιφυματικός εμβολιασμός, που σήμερα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας έχει πάψει να είναι υποχρεωτικός, θα πρέπει να γίνεται μόλις τα μωρά γίνονται 12 μηνών, για να «θωρακίζεται ο οργανισμός». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όταν ήταν υποχρεωτικός κάλυπτε μόνο ένα 30% του πληθυσμού, ενώ τώρα γίνεται μόνο σε ομάδες που εκτιμάται ότι είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο. Όπως τόνισε ο καθηγητής, η φυματίωση επανέκαμψε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στατιστικά σημειώνεται σε δύο φάσεις: σε νέους ενήλικες, που ζουν σε κακές συνθήκες και σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, δεν σιτίζονται σωστά και είναι ταλαιπωρημένοι.

«Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί νοσούν, αλλά γίνονται καλά. Είναι σαφές πως η φυματίωση παρουσιάστηκε και πάλι, καθώς οι Έλληνες ζουν στη χώρα τους ως μετανάστες, δουλεύουν πολύ και σε κακές συνθήκες υγιεινής, ενώ δεν κάνουν προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους», ανέφερε ο κ. Κων. Γουργουλιάνης.

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 100 περιστατικά φυματίωσης, από τα οποία τα 50 περιστατικά χρήζουν νοσηλείας, ενώ τα υπόλοιπα 50 συνήθως δεν φθάνουν στην κλινική, είτε επειδή δεν θέλουν να γίνει γνωστό ότι έχουν φυματίωση, η οποία θεωρείται ακόμη στίγμα, είτε επειδή πρόκειται για ελαφρότερα περιστατικά, που αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή από πνευμονολόγους.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής τέλος, για μία ακόμη φορά, επανέλαβε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, ενώ όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα το θεωρεί μία βλαβερή συνήθεια που δεν προσφέρει τίποτα στη διακοπή του καπνίσματος, αφού συνηθίζει τους χρήστες στην εισπνοή τοξικών ουσιών, όπως είπε.