Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 01:53
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβγάς Τσακαλώτου με τη Ντέλια για το ΔΝΤ -Τι επιδιώκει η κυβέρνηση






Την μετωπική με το ΔΝΤ επιλέγει η κυβέρνηση δείχνοντας ότι επιδιώκει την ρήξη με το Ταμείο.

Το άρθρο του Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ με το οποίο διεμήνυσε ότι το Ταμείο δεν θέλει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα και επέρριπτε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους σε πλεονάσματα 3,5% ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την έκρηξη.

Η κυβέρνηση μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά της στάσης του Ταμείου και του ίδιου του Πολ Τόμσεν.

Εξάλλου, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα έγινε το τετ α τετ της κυβέρνησης με τους δανειστές – το πρώτο μετά το άρθρο Τόμσεν και μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Τσακαλώτος και Βελκουλέσκου ήρθαν αντιμέτωποι και συγκρούστηκαν στην τρίωρη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία κυβερνητική πηγή ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ευθέως την ενόχληση της Αθήνας για τη χθεσινή παρέμβαση των αξιωματούχων του ΔΝΤ με το άρθρο του Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής έρευνας του Ταμείου, Μωρίς Όμπστφέλντ, στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

 

Ο έντονος διάλογος Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται μάλιστα να επεσήμανε ενοχλημένος: «Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω blogs».

Σύμφωνα δε με την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι συντάσσονται μ’ αυτή την άποψη όπως αποτυπώθηκε σε σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη διάρκεια της ημέρας.

Η απάντηση που έλαβε από την Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν ψυχρή και διόλου καθησυχαστική για την Αθήνα. «Δεν θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση είχε ως στόχο να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση. Στόχο είχε να καταγραφούν οι θέσεις του ΔΝΤ».

Σ’ αυτή την τρίωρη συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις εξαγγελίες-παροχές με φόντο τις νέες δηλώσεις Τσίπρα από την Νίσυρο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ρωτάει κανέναν για το πού θα διανέμει το πλεόνασμα.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε επί των εξαγγελιών αυτών, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι υπήρξε ενόχληση – αν όχι δυσφορία – εκ μέρους κάποιων τεχνοκρατών.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη μέχρι πότε θα παραμείνουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα – αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αποχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα ώστε να κλείσει το staff level agreement.

 

Τσίπρας: Ανόητος ο Τόμσεν

Στο φορτισμένο κλίμα προστέθηκε η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΔΝΤ από την Νίσυρο ο Πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε τον Πολ Τόμσεν -χωρίς να τον κατονομάσει – «ανόητο».

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς» και πρόσθεσε «τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση ενώ θα έχουμε ανάπτυξη. Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Ισως να έχουν κάνει διακοπές στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Δεν έχουν πάει χειμώνα σε ακριτικό νησί. Πολλές φορές πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. Θέλω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής. Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, είπε ο πρωθυπουργός.

 

Παππάς: Αλλοι ήθελαν το ΔΝΤ στην Ελλάδα όχι εμείς

Με την γραμμή της ρήξης ευθυγραμμίστηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Οπως διεμήνυσε από την Λάρισα «το ΔΝΤ βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα όχι επειδή το ζήτησε η Ελλάδα, αλλά επειδή το ζήτησαν άλλοι. Χάριν της συμφωνίας η Ελλάδα αποδέχτηκε το αίτημα άλλων χωρών για την παρουσία του». Για να προσθεει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία η οποία λειτουργεί, υπεραποδίδει ως προς τα έσοδα και ο κάθε θεσμός θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την παρουσία του ή μη. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

 

Τσακαλώτος στη Guardian: Το ΔΝΤ κρύβει την αλήθεια & το παίζει θύμα

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian είχε ασκήσει έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στάση του στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος

«Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα προκειμένου να αποκλιμακώσει την πίεση των Ευρωπαίων πιστωτών» τονίζει και προσθέτει πως «αντί να έχει το θάρρος των παραδοχών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και το χρονικό διάστημα των πλεονασμάτων, μετατοπίζει σε εμάς την πίεση για νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετέπειτα».

Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι αποκρύπτει την αλήθεια όταν λέει ότι δεν ζήτησε περισσότερη λιτότητα αλλά είναι μάλλον “θύμα” της περίεργης προτίμησης της Ελλάδας σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ψεύδεται ο Τόμσεν

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ταμείου για την στάση που τηρεί. «Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6% και έφτασε 7,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και είχαμε ύφεση 6,6%. Το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση 3,3%. Μετά μίλησε για λάθος στους πολλαπλασιαστές. Για το 2015 προέβλεπε έλλειμμα 0,6% και είχαμε πλεόνασμα 0,2%», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μάλιστα είπε ότι ψεύδεται ο Π. Τόμσεν στον ισχυρισμό του ότι στην Ελλάδα τα μισά νοικοκυριά δεν φορολογούνται και ότι οι συντάξεις είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. Οταν ρωτήθηκε αν θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του αλλά δεν δέχεται τα νέα μέτρα που ζητά.

 

Non paper Μαξίμου: Ολες οι λάθος προβλέψεις του ΔΝΤ

Το Μαξίμου, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση: Με non paper που διένειμε αποτυπώνει σε πίνακα τις προβλέψεις του Ταμείου από το 2010-2014 υποστηρίζοντας ότι όλες ήταν λανθασμένες και μάλιστα με σκοπιμότητα.

«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του» αναφέρει το Μαξίμου.

Ο πίνακας με τα λάθη προβλέψεων του ΔΝΤ

Πηγή: iefimerida.gr