Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε σήμερα, αναφερόμενος στο plan B για την ΠΓΔΜ που εξέφρασε στις ΗΠΑ, ότι το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν το εγκρίνει, ενώ επανέλαβε πως δεν μίλησαν στο τηλέφωνο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε: «Την ξέρει την πρότασή μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή πρόταση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «πήγα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά τα θέματα εθνικής άμυνας, ήταν όλα συμφωνημένα. Αλλά ως κυβερνητικός εταίρος, από τη στιγμή που αρνήθηκα τη συγκεκριμένη συμφωνία όπως ήμουν υποχρεωμένος, κατέβασα μια πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τι πρόταση έχουν;».
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως με τον πρωθυπουργό υπάρχει συνεννόηση για τα θέματα άμυνας: «Δεν κάθεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κάνει πολεμικά σχέδια στο γραφείο του, όλα περνούν από το ΚΥΣΕΑ».
«Το ήξερε ο Τσίπρας το plan B, δεν το εγκρίνει»
Αναφερόμενος στο plan B, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Από την πρώτη στιγμή θέσαμε την άρνησή μας στο όνομα της “Μακεδονίας” και το ξεκαθαρίσαμε και στον πρωθυπουργό. Δεν δεχόμαστε την παραχώρηση του ονόματος. Παρά τη θέση μας αυτή και χωρίς να την αλλάξουμε, δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο για να προχωρήσει σε μία λύση στο θέμα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Είναι η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε πως σαν κυβερνητικός εταίρος ότι δεν θα την στηρίξουμε».
Και συνέχισε: «Πήγα στο Στέιτ Ντιποάρτμεντ ως ΥΠΕΘΑ και αφού τα λύνουμε τα θέματα Άμυνας έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω γιατί δεν συμφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών όπως την εκφράζει ο ΥΠΕΞ, αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω. Το 70% των Σκοπιανών δεν θέλει τη συμφωνία.
Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μία άρνηση και όταν είσαι με έναν εταίρο στη χώρα, στη δική του άρνηση, έπρεπε να κάνω και μία δική μου πρόταση. Την ξέρει την πρότασή μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή πρόταση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό.
Εκπροσώπησα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Αμυνας. Ξεκαθάρισα πως η θέση αυτή είναι η θέση του κόμματός μου και δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία αν έρθει, που πιστεύω ότι δεν θα έρθει. Είπα έντιμα πως η κυβέρνηση έχει επίσημη θέση τις Πρέσπες».
Οι συμφωνίες για τις βάσεις
Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος μίλησε και για τις συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα δημιουργηθούν νέες βάσεις, απλώς στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος είπε: «Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Βρεθήκαμε μαζί για τρεις κοινούς σκοπούς:
- Την έξοδο από τα μνημόνια.
- Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που κατάργησαν δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
- Την ανάπτυξη της χώρας.
Ποτέ δεν είπαμε πως ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ ταυτιστήκαμε πολιτικά. Συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και δεν βρεθήκαμε μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως ο Σαμαράς του Βενιζέλου, αλλά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».
«Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βάσεις του θανάτου. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε στο ΝΑΤΟ, άρα δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία», είπε επίσης ο κ. Καμμένος.
Και πρόσθεσε: «Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν νατοϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη; Δεν υπάρχει νέα βάση. Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάση της νατοϊκής μας συμφωνία. Στον Βόλο, στα ελικόπτερα, συνεκπαιδευόμαστε. Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στον Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή. Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από τη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων; Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ».
«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι»
Απαντώντας στον Νίκο Φίλη, αναφορικά με τη σύγκριση Καμμένου – Σαλβίνι που έκανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε: «Οι ΑΝΕΛ στήριξαν το θέμα των προσφύγων, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα τυχαία στον χάρτη της Ευρώπης. Οι Έλληνες εκπροσωπούν τον πολιτισμό, δεν μπορούν να πνίξουν παιδάκια και να δολοφονήσουν εγκύους στη θάλασσα. Η Ελλάδα με τη στάση της στο προσφυγικό χαίρει της εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Άρα, οι ΑΝΕΛ με τον Σαλβίνι δεν έχουν καμία σχέση».
«Η πλειοψηφία θα αποφασίσει αν θα υπάρξει διαζύγιο»
Ο κ. Καμμένος, σε ερώτηση αν οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και για το αν θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, είπε πως η πλειοψηφία θα αποφασίσει αν θα υπάρξει διαζύγιο.
«Αν η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφασίσει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο. Οτι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το όνομα της Μακεδονίας φάνηκε από δύο πράγματα: αφενός ότι δέχθηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αφετέρου ότι έκανε πρόταση δυσπιστίας τον Ιούνιο και θέλει να κάνει και τον Δεκέμβριο, γιατί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για να μην πάρουν οι συνταξιούχοι τη σύνταξη ολόκληρη, να μην πάρουν τα αναδρομικά οι στρατιωτικοί», είπε ο κ. Καμμένος.
Και συνέχισε: «Η άλλη λύση που λένε για Σαλβίνι είναι να δίνουν υπουργό τον Πλεύρη και τον Βορίδη. Τον Άδωνι Γεωργιάδη με τα μαθήματα στην Ελληνική Αγωγή περί αρίας φυλής υπουργό της κυβέρνησης. Την πρόταση δυσπιστίας που η ΝΔ θέλει να φέρει αποκομμένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι μέχρι να έρθει τέτοιο πράγμα στη Βουλή θα είμαστε στην κυβέρνηση.
Αν γίνουν τα πάνω κάτω και σήμερα βρεθούν 11 αποστάτες και ψηφίσουν στην ΠΓΔΜ κατά της απόφασης του λαού των Σκοπίων και ψηφίσουν τη συμφωνία και κάνουν συνταγματικές αλλαγές, και έρθει η συμφωνία στην Ελλάδα και δούμε ότι ισχύει η συμφωνία γιατί δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου της ΠΓΔΜ και δεν συμμετείχε το 50% του λαού. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συμφωνίας ο κ. Ζάεφ παραβίασε τη συμφωνία, μίλησε για εθνότητα, αντί να μιλήσει για αυτό το οποίο υπεγράφη. Βγήκε προκλητικά και προκάλεσε με αλυτρωτικά ζητήματα τη χώρα.
Αν βρεθούν οι αποστάτες, ψηφίσουν μία, ψηφίσουν δύο, γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και στη συνέχεια αν επανέλθουν οι όροι που έχουν παραβιαστεί και έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τότε εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση».
Επίθεση στη ΝΔ
Στη συνέχεια ο ΥΠΕΘΑ προχώρησε σε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ με αφορμή τη συζήτηση για το Σκοπιανό: «Αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης για να γλιτώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis και τον Μαρινάκη, δεν θα του κάνουμε τη χάρη».
«Από την “Εφ.Συν.” δεν με πήραν ένα τηλεφώνημα να με ρωτήσουν
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε ακόμα και στη διαμάχη που έχει με την «Εφημερίδα των Συντακτών», μετά το δημοσίευμα για τα περί τηλεφωνήματος με τον πρωθυπουργό, και είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν μίλησε με τον πρωθυπουργό.
«Ηταν η πρώτη φορά που δεν μιλήσαμε με τον κ. Τσίπρα από την Αμερική και είδα να γράφονται και πρωτοσέλιδα. Όταν η “Εφ.Συν.” στηρίζει ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ, εκνευρίστηκα. Δεν μας πήρε ένα τηλέφωνο να μας ρωτήσει. Στήριξε ένα ρεπορτάζ σε ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ για να προκαλέσει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε ηλιθιότητες. Γράφουν ψέματα γιατί θέλουν να προκαλέσουν, θέλουν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά, έβαλαν αυτόν τον φουκαρά από τα Τρίκαλα, τον Παπαδόπουλο, να με χτυπήσει, ο οποίος είχε φέρει κάτι ρουσφέτια στρατιωτικά και του είπα “αγόρι μου, φύγε, δεν κάνουμε πλέον ρουσφέτια”», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Και κατέληξε: «Με τον Τσίπρα έχουμε μια έντιμη σχέση που δεν μπήκε κανείς ανάμεσά μας. Στην πολιτική εκλέγομαι 14 φορές με σταυρό. Με τη ΝΔ 11 φορές και με τους ΑΝΕΛ 5, μαζί με τις ευρωεκλογές. Δεν κρύβομαι σε ψηφοδέλτια Επικρατείας. Οι ΑΝΕΛ θα είναι στις επόμενες εκλογές και θα είμαστε και πιο ισχυροί».