Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ενέκρινε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη 1, ενώ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία παρόμοιο ψήφισμα της ΛΑΣ.
Σε ότι αφορά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς ανέφερε μεταξύ άλλων: Είναι θετικό που μετά από χρόνια η ΚΕΔΕ ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το κατεβάζει προς ψήφιση και στα δημοτικά συμβούλια των ΟΤΑ. Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση εξυπηρετώντας γενικότερη εκλογική στρατηγική άνοιξε μέσω συνεντεύξων του υπουργού κ. Σκουρλέτη νέα ζητήματα όπως δίμηνη παράταση στη διαβούλευση, χωροταξικό με δημιουργία νέων δήμων σε 10 νησιά, τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες στην Αθήνα κ.α.
Μετά από δύο χρόνια μελέτης από κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ούτε νέο ούτε μεταρρυθμιστικό το νομοσχέδιο. Οδηγεί την Τ.Α. σε πιο αντιδραστικές πολιτικές. Αντιγράφει τον Καλλικράτη σε πολλά, σε ορισμένα μόνο σημεία υπάρχει μια φραστική ανατροπή. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για για απλή αναλογική. Η παράταξή μας τάχθηκε υπέρ απλής αναλογικής και εκλογής δημάρχου από δημοτικό συμβούλιο» Επιπλέον ο κ. Πατσιαντάς τόνισε ότι ο Ν/σ της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις». Το βήμα επέκτασης ανταποδοτικότητας και σε άλλες υπηρεσίες και επιβολή τοπικών φορέων. Νεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις ενσωματώνονται στα άρθρα 194-199. Αποτελεί το ν/σ μια επιτομή όλων των μνημονιακών νόμων.
«Το ν/σ αυτό αν εξαιρέσουμε την αναλογική εκπροσώπηση κινείται στον αντίποδα όσων η παράταξή μας διεκδικεί τόσα χρόνια. Προεκτείνει φιλελεύθερες μετατροπές στην Τ.Α.. Επί της ουσίας υπάρχει συμφωνία πλήρης και όλων των μνημονιακών παρατάξεων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ αφού η αντιπαράθεση γίνεται μόνο για το εκλογικό σύστημα».
Ο Φώτης Λαμπρινίδης από την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» ανέφερε: «Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία ΚΕΔΕ στηρίζουν στην ουσία Καλλικράτη με διαφοροποιήσεις. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις και να πρωτοστατήσει η Τ.Α. με τις προτάσεις της. Δεν είναι μεταρρύθμιση το ν/σ. Η ελληνική κοινωνία και οι άνθρωποι της Τ.Α. έχουν συνολική εναλλακτική πρόταση που δεν φάνηκε με ευθύνη πλειοψηφίας ΚΕΔΕ. Δεν μας εκπλήσσει η στάση των κυβερνητικών, γιατί πολλά από αυτά που μας θεσπίζουν προβλέπονται και στις μνημονιακές ρυθμίσεις. Δεν χρειάζονται κραυγές από ΚΕΔΕ. Έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση που στηρίζεται σε μελέτες και πρέπει με αυτό το πλαίσιο να κατέβει και όχι να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Το εκλογικό σύστημα είναι κομβικό. Να μην διαλυθούν οι δήμοι, αλλά να μείνουμε στο υπάρχων σύστημα. Πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερο σύστημα που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Μπορεί η χώρα να κυβερνιέται με συνεργασίες και δεν μπορούν να το κάνουν οι δήμοι; Κεντρικά θέματα αποτελούν η εξασφάλιση κυβερνησιμότητας, πλαφόν εισόδου άνω του 3%, εξασφάλιση ψηφοδελτίων στον Καλλικρατικό δήμο κ.α. Για μας κορυφαίο ζήτημα η κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η τοποθέτηση πολιτικού και κομματικού διορισμού επόπτη νομιμότητας. Μεγάλη σημασία στα θέματα νομιμότητας. Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη του πρασίνου στα ανταποδοτικά με επιβάρυνση των πολιτών. Τέλος οι αρμοδιότητες με πόρους που ζητάει η ΚΕΔΕ, είναι στα αιτήματά μας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός, ανέφερε: «Θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στα όργανα από την αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ.). Πολιτικά τερτίπια με απλή αναλογική όπως την αποκαλούν, για να εξασθενίσουν τους δήμους. Αν θέλουν απλή αναλογική, ας εκλέγεται ο δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Αλλά δεν το κάνουν γιατί δεν θα πάρουν κανένα δήμαρχο σε όλη την επικράτεια. Στο εξωτερικό υπάρχει πλαφόν 7% για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο μια παράταξη. Αυτά θέλουμε να κάνουμε; Να ανοίξουμε παράθυρο και στα άκρα, αριστερά ή δεξιά;. Αυτό θέλουν; Το χάος; Υπάρχει κίνδυνος γι αυτό, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα». Επίσης τόνισε ότι δεν είναι κατά των τοπικών δημοψηφισμάτων. Αλλά επέσεισε τον κίνδυνο ότι μπορεί να ανοίξουν ζητήματα σε περιοχές όπως η Θράκη, μέσα από αυτά τα δημοψηφίσματα. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με την ύπαρξη ενός επόπτη νομιμότητας σε κάθε δήμο. «Πάνω από το νόμο δεν υπάρχει κανείς, τι θα πει επόπτης νομιμότητας;». Πρότεινε δε επιτροπές ελέγχου που κάθε χρόνο θα ελέγχουν αν σωστά γίνονται οι δαπάνες του δήμου και θα κάνουν απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος επισήμανε ότι στηρίζει ψήφισμα ΚΕΔΕ, αλλά με τροποποιήσεις που ανέφερε.
Ο Απ. Νάνος της ΛΑΣ τόνισε: Με το Κλεισθένης 1, στήνεται ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού. Σκιαμαχίες κυβέρνησης και Ν.Δ. για απλή αναλογική στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλιο, είναι επεισόδιο αποπροσανατολισμού. Επιδιώκεται από κυβέρνηση η συναίνεση για να υπηρετηθεί η κυβερνητική ρότα. Στόχος είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι από τα δικαιώματά τους και να ταχθούν πίσω από το άρμα της κερδοφορίας. Η πρόταση να γίνει η υπηρεσία πρασίνου ανταποδοτική, είναι ληστρική. Διατάξεις όπως κατηγοριοποίησης του δήμου και κριτήρια που εισάγονται, όπως ίδια έσοδα και επιχειρηματικότητα. Οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι στο 62% έως το 2021. Αυτό που θέλουν είναι η κρατική επιχορήγηση να συνεισφέρει στο επιχειρηματικό κεφάλαιο που θα αναλάβει δημοτικές υπηρεσίες. Το ΚΚΕ το απορρίπτει και αυτό το σχέδιο όπως είχε απορρίψει και τον Καλλικράτη».
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Ιάσονας Αποστολάκης, επέκρινε τον κ. Μιτζικό που έθεσε θέμα κινδύνου να εισέλθουν στο Δ.Σ. ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες και να υπάρξουν προβλήματα με τα τοπικά δημοψηφίσματα. «Κύριες Μιτζικέ, στα καντόνια στην Ελβετία έχουν απλή αναλογική ή όχι; Εμείς δεν στηρίζουμε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αλλά ο Καλλικράτης πρέπει να αλλάξει».
Ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας επισήμανε ότι αν δεν υπήρχε απλή αναλογική όλοι θα είχαν συμφωνήσει με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. «Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πατούλης και ο κάθε δήμαρχος που έχει συνηθίσει να βγαίνει ενώ είναι μειοψηφία, δεν θέλει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Το επόμενο βήμα θα είναι συγκλήσεις πάνω σε αρχές. Το προς κατάθεση νομοσχέδιο που έχει δύο μήνες ακόμη διαβούλευση, τονίζει ότι πολλά γίνονται σε θετική κατεύθυνση, όπως ενίσχυση αρμοδιοτήτων των τοπικών κοινοτήτων, τοπικά δημοψηφίσματα κ.α. Έχει όμως και αρνητικά. Αν η ΚΕΔΕ συνεπής και με αντρίκια στάση απέναντι σε αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί θα είχε επικεντρωθεί στο θέμα του πρασίνου και ανταποδοτικού, μηχανισμών ελέγχων κ.α. Δεν θα ψηφίσουμε το ψήφισμα».
Ο δήμος Βόλου δεν θα περιπλακεί σε περιπέτειες γιατί εμείς θα βγούμε από την πρώτη Κυριακή, παρατήρησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς. Κλείνοντας ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, τόνισε ότι η συζήτηση είναι άσκοπή, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της. «Εγώ ήμουν αντίθετος να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε λαμβάνονται υπόψη αυτά που λέμε, ούτε τίποτα. Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».