Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 18:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Θα αλλάξει ο νόμος για τις άδειες, αν «πέσει» στο ΣτΕ






Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, αυτός θα αλλάξει δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος απάντησε πως δεν θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό, αλλά σε περίπτωση που τελικά γίνει κάτι τέτοιο είναι «αυτονόητο» πως θα πρέπει να αλλάξει. «Κάθε φορά που έχουμε για οποιονδήποτε νόμο, όχι για το συγκεκριμένο, μια απόφαση περί αντισυνταγματικότητας πρέπει η κυβέρνηση και η Βουλή να εξετάσουν τι λέει το δικαστήριο και να θεραπεύσουν την συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που είχε πει ότι σε περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει γρήγορα σε νέα ρύθμιση.

Και αυτό, όπως εξήγησε, «γιατί θα βρεθούμε σε μια κατάσταση με επίσης αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, που είναι η έλλειψη αδειών και η απουσία εκλεγμένου ΕΣΡ».

Η αποκατάσταση της ομαλής πορείας, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προϋποθέτει ούτως ή άλλως -όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ- τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναμορφώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες, ώστε αυτή να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η προσπάθεια να πάμε σε μια νέα ρύθμιση θα είναι και πάλι δύσβατη, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ωστόσο, όπως σημείωσε, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα.

Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό

Στην ίδια συνέντευξη σήμερα ο Γ. Κατρούγκαλος, στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα, αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω».

Αναφερόμενος στις συντάξεις σημειώνει πως δεν υπάρχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και κάνει λόγο για «δηλητηριώδες κλίμα γενικευμένης παραπληροφόρησης».

Όπως σημειώνει, υπήρχε μια αναπροσαρμογή στις επικουρικές τον Ιούλιο, «που δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει σε ένα μήνα και σε κάθε ταμείο, η ίδια αναπροσαρμογή σε διαφορετική όμως κατηγορία συνταξιούχων, σε διαφορετικό πληθυσμό λαμβάνει χώρα».

«Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου», προσθέτει.

Για τον υποκατώτατο μισθό επισημαίνει ότι ήδη υπάρχει ένα θετικό κεκτημένο από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ότι είναι αντίθετο στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, «και επομένως ως θέμα που κείται εκτός της ευρωπαϊκής νομιμότητας θα επιμείνω στη διαπραγμάτευση της Κυριακής να τεθεί εκτός».

Σχετικά με τον ανασχηματισμό, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ο κ Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπική προτίμηση. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, αν είχε προσωπική προτίμηση που θα αφορούσε τι είναι καλό για τον ίδιο, θα έμενε στην Ευρωβουλή.

 

 

Πηγή: protothema.gr