Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά έχει έρθει ο ανασχηματισμός, μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Δεδομένου ότι θεωρείται πρακτικά αδύνατον να σηκώσει επί μακρόν τα δύο χαρτοφυλάκια ένα πρόσωπο, καθίσταται προφανές ότι η απόφαση να δοθούν στον κύριο Σκουρλέτη οι αρμοδιότητες του Νίκου Τόσκα είναι προσωρινή έως ότου ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει για τις υπόλοιπες αλλαγές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο προσανατολισμός του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν από τη ΔΕΘ. Το δύσκολο στοιχείο του ανασχηματισμού, δεν είναι η επιλογή χρονικού σημείου αλλά η περίπλοκη εξίωση που πρέπει να λύσει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα πρόσωπα που θα επιλέξει. Οι εισηγήσεις είναι αλλεπάλληλες και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα.
Η περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη
Πολύ πιο θολά είναι τα πράγματα για άλλες μετακινήσεις και για μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη, όπως ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό. Για πολλούς άλλους όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου θεμιτό και επιπλέον εκτιμάται ότι θα διατάρασσε τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αναγνωρίζουν επίσης ότι ο Πάνος Σκουρλέτης αποτελεί ιστορικό στέλεχος του κόμματος, με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος.
Ανασχηματισμός: Υπουργοί στην πόρτα της εξόδου
Πιο πολλές εισηγήσεις όμως υπάρχουν για την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και για τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η επιλογή προσώπων που θα εισέλθουν στο υπουργικό συμβούλιο. Καταρχήν η θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη απαιτεί πολιτικούς χειρισμούς με ειδικά χαρακτηριστικά και μάλιστα σε τομείς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρή επιρροή.
Επιπλέον είναι πολύ πιθανό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο, δημιουργώντας άλλο ένα κενό, καθώς αναμένεται να απομακρυνθεί ο τωρινός γενικός γραμματέας του οργανισμού Γιάννης Καπάκης. Επίσης το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τη φονική πυρκαγιά στην Αττική, δεν ευνοεί ανοίγματα στην κεντρο-αριστερά, αν και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθούν κινήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο εύκολα μπορούν να αναζητηθούν πρόσωπα από τη δεξαμενή των νέων όπως συνέβη και στους προηγούμενους ανασχηματισμούς.
Οι αμετακίνητοι στον επερχόμενο ανασχηματισμό
Παράλληλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα υπουργεία και πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μετακινηθούν για να πιάσουν πόστο σε άλλα. Τέτοια είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Κοτζιάς, η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και ο Πάνος Καμμένος που αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα καλά και επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα του ανασχηματισμού, εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να γίνει ένας περιορισμένος ανασχηματισμός 3 – 5 προσώπων με βασική στόχευση τη βελτίωση της λειτουργίας της κυβέρνησης.
Πηγή: Εφημερίδα Real News