Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 20:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος: Τέλος η υπερφορολόγηση – Μείωση ΕΝΦΙΑ 30%






«Όλοι σκέφτονται το πως θα μπουν στο Μαξίμου, εμένα δεν με ενδιαφέρει το πως θα μπω, με ενδιαφέρει το πώς θα βγω κάποια στιγμή». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα με το οποίο προσεγγίζει την επιδίωξή του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να σχηματίσει «κυβέρνηση των αρίστων» στην οποία «θα υπάρχουν και στελέχη έξω από τη πολιτική».

Προλειαίνοντας το έδαφος για την παρουσία του το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στον Σκάι και στον Αλέξη Παπαχελά για να υπογραμμίσει την πρόθεσή του να αποφύγει την πεπατημένη των υποσχέσεων που παραδοσιακά ακολουθούν οι αρχηγοί που ανεβαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την παρατήρηση για την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις ετησίως επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες στη ΔΕΘ. «Καταλαβαίνω την καχυποψία», είπε και συμπλήρωσε: «Την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ για να δείξω ότι είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω και τεκμηριωμένος σε αυτά τα οποία προτείνω».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ έναν «οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Τη μόνη συγκεκριμένη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι θα βάλει τέρμα στην υπερφολόγηση, εξειδικεύοντας τη θέση του αυτή με την εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των επόμενων δύο ετών.

«Μπορώ να βρω περικοπές και να προσδιορίσω περικοπές δαπανών που να εξισορροπήσουμε αυτή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», είπε κάνοντας λόγο για μείωση της τάξης των 700 με 800 εκατ. ευρώ. «Είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό, είναι κοστολογημένο», τόνισε.  «Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω», συμπλήρωσε.

Μια ακόμη κατηγορηματική δέσμευση που ανέλαβε ήταν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο», είπε αποκλείοντας, όμως, ταυτοχρόνως την επανάληψη πρακτικών του παρελθόντος να μπαίνουν από την πίσω πόρτα στο Δημόσιο συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και μετά να μονιμοποιούνται.

 


Επιμένει για πρόωρες εκλογές

«Η εντολή που πήρα είναι να προτείνω στους Έλληνες μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση», είπε αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. «Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις υπερασπίστηκε το αίτημα του για πρόωρες αναφέροντας: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Δείτε την κατάσταση ανομίας. Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα».

Υποστηρίζοντας ότι «το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης», δήλωσε «απολύτως δικαιωμένος» για το αίτημα περί εκλογών, λέγοντας ότι θα επιμείνει, καθώς «όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης».

Ανοίγματα και σε κεντροαριστερούς

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να κάνει γενναία  ανοίγματα προς το χώρο του Κέντρου, απευθύνοντας προσκλητήριο να συστρατευθούν με τη ΝΔ, ακόμη και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. «Η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε, «είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξη. Σε αυτήν την Παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που σχεδιάζει να σχηματίσει μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «θα είναι κυβέρνηση των αρίστων». Εξήγησε ότι «θα υπάρχουν και στελέχη έξω από τη πολιτική», καθώς ο ίδιος ζητεί από τον ελληνικό λαό πολιτική νομιμοποίηση για να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και, όπως πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν». Για να συμπληρώσει: «Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνω για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, αλλά την πολιτική την αντιμετωπίζουν με καχυποψία».

Τα κανάλια και το πανωπροίκι των εργολάβων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε τη θέση του και για το μείζον ζήτημα των ημερών που είναι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Χαρακτηρίζοντας «αντισυνταγματικό» τον νόμο Παππά, τόνισε ότι «θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

«Μα, την εποχή του Internet, την εποχή που όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος υπήρξε δηκτικός και στο ζήτημα του τιμήματος: «Πήραν 246 εκατομμύρια για τα οποία χαίρεται η κυβέρνηση», είπε και σχολιάζοντας τα περί καναλαρχών – εργολάβων που έλεγε η κυβέρνηση αναφερόμενη στο παρελθόν, παρατήρησε: «Μα 465 εκατομμύρια έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;».

Έκανε, μάλιστα, γνωστό ότι με επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε «να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων». Όπως συμπλήρωσε, «είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος».
Γενικεύοντας την κριτική του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας» και «απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό», αναφερόμενος τόσο σε ό,τι συνέβη με τα κανάλια όσο και «στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στο κομματικό κράτος που χτίζεται».

Πηγή: protothema.gr