Σαφείς αποστάσεις, που μπορεί να ερμηνευτούν και ως έμμεση, αλλά σαφή αποδοκιμασία των δηλώσεων Φίλη, αρχίζει να παίρνει η κυβέρνηση. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, διαχωρίζουν τη θέση τους από τις απόψεις του υπουργού Παιδείας σχετικά με την συγκέντρωση των “Παραιτηθείτε” στο Σύνταγμα.
Πηγή κοντά στον πρωθυπουργό έλεγε ότι «ο κ. Φίλης εξέφρασε προσωπικές απόψεις», ενώ επέκρινε και τη ΝΔ, στην οποία καταλόγιζε ότι «ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται απ’ όπου μπορεί».
Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε (μιλώντας στο ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών) ότι «το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο» και σημείωνε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Φίλης: Δεν παραιτούμαι
Μετάτη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι η διαδήλωση της 15ης Ιουνίου είναι ένα «κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής», η πολιτική ζωή κινείται στον αστερισμό της κίνησης «Παραιτηθείτε».
Λίγες ώρες αφού η ΝΔ αξίωσε την άμεση παραίτηση του κ. Φίλη ο υπουργός Παιδείας απάντησε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τη θέση του.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε ο κ. Φίλης.
ΝΔ: Να παρέμβει ο πρωθυπουργός και να αποπέμψει τον κ. Φίλη
Η Νέα Δημοκρατία πάντως δεν αφήνει την υπόθεση ζητώντας δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη.
«Η κυβέρνηση παραβιάζει η κυβέρνηση το Σύνταγμα με την κάθε της λέξη. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις Φίλη -για την διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση-, που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται να διαδηλώνουν. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε την παραίτησή του. Εφόσον ο κ. Φίλης δεν καταλαβαίνει το μεγάλο του ατόπημα οφείλει ο πρωθυπουργός να παρέμβει. Εκτός αν ο κ. Φίλης τον υποκαθιστά όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του».
Γι’ αυτή καθ’ αυτή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα είπε ότι «η συγκέντρωση δεν πρέπει να καπελωθεί από κόμματα. Η ΝΔ δεν θα έχει οργανωμένη παρουσία με βουλευτές. Ωστόσο είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη». Πάντως σημείωσε ότι τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη ότι η συγκέντρωση κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής.
Θεοδωράκης: Είχαν καταλύσει κάθε έννοια νόμου αλλά αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν
Για «θράσος» έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αναφερόμενος στον Νίκο Φίλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».