Σε δραστική μείωση του ορίου προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με τους δανειστές.
Ενώ η αρχική πρόταση που κατατέθηκε από την Αθήνα κάλυπτε το 99% των δανείων, πλέον οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μια πρόταση που καλύπτει ένα ποσοστό από 56% έως 65% των δανείων.
Πληροφορίες λένε, επίσης, πως η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα έως 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα οι ίδιες πληροφοριές μιλούν για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος αν και ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι δανειστές υποστηρίζουν να βγουν «στο σφυρί» το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.
Σαν εναλλακτική πρόταση ακούγεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται) και η λύση να μην τύχουν προστασίας όσα δάνεια δίδονται από τώρα και στο εξής, αν και πρακτικά η «θυσία» αυτή ακούγεται κενή περιεχομένου, αφού πλέον δεν δίδονται νέα δάνεια.
Τα όρια των συμβιβασμών που θα κάνει η κυβέρνηση θα αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει μεν υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών είπε πως «στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι» και πως «δεν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν το σπίτι τους, αλλά ούτε να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη σημερινή προστασία».
Ερωτηθείς για τα όρια προστασίας από πλειστηριασμούς, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, λέγοντας: «Δεν είναι ρόλος των υπουργών, αλλά των θεσμών, να τα καθορίσουν». Παράληλλα, υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και να εφαρμοστούν τα μέτρα για τις τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά το ποσοστό των ιδιοκτητών που προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς «πέφτει» στο 56% κατά μέσο όρο, ενώ προβλέπεται προστασία για όσους έχουν κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, η οποία θα αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.
Προστασία πρώτης κατοικίας θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι έχουν εισόδημα, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το κόστος διαβίωσης και θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή. Όπως σημειώνεται, για το συντελεστή υπάρχουν δύο σενάρια: πρώτον, να είναι 1,7 φέτος και να υποχωρήσει στο 1,6 το επόμενο έτος και στο 1,5 στο τρίτο έτος.
Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52%, αντιστοίχως. Το δεύτερο σενάριο που κατατέθηκε προβλέπει να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια, με το ποσοστό των υπό προστασία ιδιοκτητών να είναι στο 56%.
Πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος αναφέρουν ότι το ποσοστό προστασίας ανέρχεται στο 65% ενώ στη φόρμουλα που αναζητείται έχει βρεθεί και η αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μια τριετία.
Η γαλλική πρόταση συγκεκριμένα προβλέπει ότι θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύουν για μία 3ετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά θα προβλέπουν ότι οι κατοικίες που είναι στο «κόκκινο» και έχουν αντικειμενική αξία έως και 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το οικογενειακό εισόδημα μιας 4μελούς οικογένειας δεν ξεπερνά τις 28.000 με 30.000 ευρώ ετησίως. Εφόσον όμως μέσα στην τριετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται το νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι του θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.